Tatil Kayseri Kalesi Kayseri'nin Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Kayseri Kalesi Kayseri'nin Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 14:35 | Son Güncellenme:

Kayseri Kalesi, şehrin adını da taşıdığı gibi Kayseri ilinde yer alan eski bir kaledir. Kalenin tarihi, genel yapısı ve dayandığı zaman dilimi Kayseri ilinin tarihi dokusu hakkında da cevaplar vermektedir. İşte, sizler için Kayseri Kalesi ve özellikleri hakkında tüm detayları yazımızda derledik.

Kayseri Kalesi Kayserinin Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Oldukça eski zamana ve tarihe dayanan Kayseri Kalesi’nin yapımı ve özellikleri de oldukça farklıdır. Özellikle Kayseri Kalesi tarihi ve ilin kültürel yapısını yansıtan bir eserdir. Bu nedenle de Kayseri'nin kültüründe ve tarihi dokularında Kayseri Kalesi çok değerli bir yere sahiptir.

Kayseri Kalesi Kayseri'nin Neresindedir?

Kayseri Kalesi, Kayseri ilinin Melikgazi ilçesinde bulunmaktadır. Melikgazi ilçesinde yer alan kale Cumhuriyet Mahallesinde her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Şehir açısından önemli bir kültür ve tarih mirası niteliği taşıyan kale, 1224 yılında inşa edilerek Kayseri ilinin önemli bir kültür mirası olmayı başarmıştır.

Kayseri Kalesi Tarihi

Kayseri Kalesi'nin inşasına dair net bir tarih bulmak oldukça zordur. Fakat kalede ve kale içlerinde yapılan bazı araştırmalar sonucunda özellikle M.S. 3 yüzyılda yaşayan İmparator Gordianus’a ait olan sikkeler bulunmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda Kayseri Kalesinin tarihi az çok belirlenmiş ve çok eski zamanlarda bu yapının inşa edildiği anlaşılmıştır. Genel bilgiler ile beraber Kayseri kalesinin Romalılar döneminden Bizanslılar dönemine hatta Selçuklular, Karamaoğulları ve Osmanlılar dönemine kadar uzandığı belirlenmiştir. Kale eski zamanlarda inşa edilmiş olsa da kalenin şuan ki halini almasında Selçuklu Sultanı olan I. Alaeddin Keykubat’ın rolü çok büyüktür. Kayseri Kalesi'nin bugünkü halini 1224 tarihinde Selçuklu Sultanı olan I. Alaeddin Keykubat inşa ettirmiştir. Kayseri Kalesi
Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Kayseri Kalesi özellik olarak birkaç bölümden oluşmaktadır. Kalede bulunan 4 bölüm vardır. Bunlar;

- İç Kale,
- Dış Kale,
- Burçlar,
- Surlardır.

Günümüze kadar ulaşan Kayseri Kalesi’nin bir bölümü son dönemlerde restore edilmiş şekildedir. Bu açıdan bazı bölümlerde hala tarihi yapı korumaktadır. Kayseri Kalesi, sadece yapı olarak değil aynı zamanda tarihsel açıdan da önemli bir yere sahiptir. Kayseri Kalesi'nde iç ve dış surlar üzerinde bazı restorasyon çalışmaları yapılmış olsa da bu kısımların çok az bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. İç kale kısmı müstakil ve küçük bir yapı halinde olmasına karşın dış kısım oldukça geniştir.

Kayseri Kalesi Hakkında Bilgi

Kayseri Surları genel bir araştırmaya göre 3. yüzyıl ortalarında yapılmış ve 6. yüzyıl ortasında restore edilmiştir. Özellikle surlar üzerinde Bizans dönemine ait pek çok iz yer almaktadır.