Tatil Kilitbahir Kalesi Çanakkale İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Kilitbahir Kalesi Çanakkale İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 02:17 | Son Güncellenme:

Ülkemiz tarihi açıdan önemli eserleri içinde barındıran ülkelerden bir tanesidir. Özellikle ülkemizde bulunan eserler tarihi anlamda da çok önemli eserlerden biri olarak karşımıza çıkar. Bu alanlardan bir tanesi de Kilitbahir Kalesi’dir. Çanakkale ili sınırları içinde bulunan Kilitbahir Kalesi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Kilitbahir Kalesi ile ilgili merak edilen detayları derledik.

Kilitbahir Kalesi Çanakkale İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Kilitbahir Kalesi Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunur. Tarihi açıdan oldukça önemli kalelerden bir tanesi olan Kilitbahir Kalesi özellik ve Çanakkale Savaşı sırasında adından sıkça söz ettiren bir kale olmuştur. Bu sebeple 1. Dünya Savaşı için önemli alanlardan biri olarak tarihimizde yerini almıştır. Kilitbahir Kalesi ile ilgili birçok kişi tarafından aranılan detaylar arasında bulunmaktadır.

Kilitbahir Kalesi Çanakkale İlinde Nerededir?

Kilitbahir Kalesi Çanakkale İli’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde bulunur. Bulunduğu köy kaleye adını vermiştir. Kilitbahir Kalesi 1463- 1464 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir kaledir. Günümüzde de özellikle 1. Dünya Savaşı'nda çok büyük öneme sahip olan Kilitbahir Kalesi en çok ziyaret edilen turistik alanlardan biri olarak karşımıza çıkar. Stratejik bir konuma sahip olan bu kale Çanakkale Savaşı'nın kazanılması ile ilgili oldukça önemli bir kale olarak tarihimizde yerini almıştır.

Kilitbahir Kalesi Tarihi

1463- 1464 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale Kilitbahir köyünde yapılmış bir kaledir. Çanakkale Boğazı üzerinden İstanbul tarafına gelecek olan tehlikeleri önlemek amacıyla yapılan bu kale özellikle I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde kilit rol oynayan karelerden bir tanesidir. Kilitbahir Kalesi'nin karşısında Çimenlik Kalesi bulunmaktadır.

Kilitbahir Kalesi Özellikleri

18 Mart 1915'te yolunda Çanakkale savaşları sırasında Kilitbahir Kalesi İstanbul işgal etmek isteyen İtilaf Devletleri tarafından savunma alanı olarak kullanılmıştır. İstanbul’u korumak isteyen Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan Kilitbahir Kalesi yapıldığı yüzyılın çok daha ötesinde özellikle 1900'lü yılların stratejik bölgelerinden bir tanesi olarak tarihimizde yerini almıştır. Aynı dönemde Kilitbahir Kalesi'nin karşısına Çimenlik Kalesi'ni de yaptıran Fatih Sultan Mehmet bu kaleleri korunmak amacıyla kurulmuş, İstanbul'a gelecek bir tehlikeyi önlemeyi amaçlamıştır.

1915 yılında 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Kilitbahir Kalesi bu savaşta en önemli stratejik noktalardan bir tanesine oluşturmuş, oldukça kuvvetli bir savunma mekanizması için kurulmuştur. Kilitbahir Kalesi 3 yapraklı yonca biçiminde yaptırılmış bir kaledir. Kalenin en dış kısmında bir sur bulunur. İçerisinde 7 katlı üçgen bir iç kale bulunmaktadır. Saldırılara karşı surların önünde de bir hendek vardır. 1400'lü yıllarda yapılmasına rağmen günümüze kadar sağlam şekilde gelen bir kaledir.

Kilitbahir Kalesine Nasıl Gidilir?

Kaleye gitmek isteyen kişiler deniz yolu ile öncelikle Eceabat’a geçerek buradan dolmuş veya özel araçlarıyla Kilitbahir kalesine ulaşabilirler.