Tatil Trabzon Kalesi Trabzon'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Trabzon Kalesi Trabzon'un Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 02:51 | Son Güncellenme:

Trabzon'un simgelerinden biri haline gelmiş olan Trabzon Kalesi günümüzde pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ülkemizin önemli tarihi yapılarından olan Trabzon Kalesi yıl içerisinde pek çok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Peki Trabzon Kalesi Trabzon'un neresindedir? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesini sizlere detaylıca derledik.

Trabzon Kalesi Trabzonun Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Ülkemizin en önemli yapılarından olan Trabzon Kalesi şehrin en yüksek konumunda yer almaktadır. Deniz kıyısından tepelere kadar uzanmış olan Trabzon Kalesi yıl içerisinde birçok ziyaretçi kabul etmektedir.

Trabzon Kalesi Nerede?

Trabzon Kalesi ülkemizde Karadeniz Bölgesinde bulunan Trabzon ilinde yer almaktadır. Trabzon ilinin Araklı ilçesinde Kalecik Mahallesinde bulunan Trabzon Kalesi oldukça eski bir yapıdır. Trabzon ilinin en yüksek yerlerinden birine konumlandırılmıştır. Evliya çelebi tarafından da tasvir edilmiştir. Hem doğa turu hem de tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyen kişilerin mutlaka gitmesi gereken yerlerden birisidir.

Trabzon Kalesine Nasıl Gidilir?

Trabzon Kalesine ulaşım oldukça kolaydır. Bunun için Trabzon Merkezden Araklı ilçesine giden otobüsleri kullanmak gerekir. Eğer özel araçlar ile gidilecek ise sahil yolundan Araklı ilçesine ulaşmak mümkündür. Bu yol üzerinden kalenin bulunduğu kalecik mahallesine ulaşabilirsiniz.

Trabzon Kalesi Özellikleri

Trabzon Kalesi 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlar Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar bölümleridir. Yukarı Hisar bölümü iç kale koruyucusu olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra akropol olarak da kullanılmıştır. Bazı kaynaklara göre kule, hamam, saray ve hipodrom kalıntılarının varlığından söz edilmiştir. Trabzon Kalesi dönemlerde değişimlere uğramıştır ve diğer hisarlar arasında en yüksek bölümde konumlanmıştır.

Orta Hisar Bölümü ise İmparator II. Aleksios tarafından inşa ettirilmiştir. Bu bölüm diğer bölümlerin devamı olmaktadır. Batı bölümünde imaret ve Zağanos Kapıları bulunur iken diğer bölümlerde Tabakhane ve Kule Kapıları yer almaktadır.

Aşağı Hisar bölümü ise Zağanos burcunun yanında bulunan ve denize kadar inen bölümde bulunur. Doğu bölgesinde Pazar ve Mumhane kapıları yer alır. Güney bölümüne gidildikçe Orta Hisar surları ile birleşmektedir.

Trabzon Kalesi Tarihi

3 farklı bölümden oluşan Trabzon Kalesi eski anıtlardan toplanan taşlar ile inşa edilmiştir. İlk kale M.Ö 2000 yıllarında inşa edildiği bilinmektedir. Trabzon'da bulunan ve en önemli tarihi yerlerden olan bu eser Bizans dönemine ait eski temellerin üzerine inşa edilmiştir. Trabzon Kalesinin yapılış amacı ise birçok kişi tarafından merak edilen konulardan birisidir. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethettikten sonra Karadeniz'den gelebilecek olan herhangi bir saldırıya karşı korunması amacı ile yapıldığı bilinmektedir.