Tatil Ülkeye adını veren kent: Porto

Ülkeye adını veren kent: Porto

21.11.2017 - 15:31 | Son Güncellenme:

Porto, Rio Douro, nehri ağzında bulunan Portekiz'in en önemli kentlerinden biri. Büyüklük bakımından ülkenin ikinci büyük kenti olan Porto, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almakta. İşte Porto hakkında bilinmesi gerekenler.

Ülkeye adını veren kent: Porto

Porto, adını Portekiz'e vermiş bir şehir. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Porto, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almakta. Portekiz'in en önemli turistik yerlerinden biri olan Porto, Boğaziçi'ni andıran Rio Douro nehri kıyısındaki yerleşimleri ve Dom Luis Köprüsüyle dikkat çekiyor. Avrupa'nın en batısındaki şehirlerden de biri olan Porto hakkında bilinmesi gerekenler yazıda....

Haberin Devamı

Porto nerede? Porto kentine nasıl gidilir?
Porto kenti, Rio Douro nehri ağızında, Portekiz'in Atlas Okyanusu kıyılarında yer alan bir kenttir. Ülkenin kuzey kesimlerinde yer alan Porto, turistik cazibesinin yanı sıra ekonomik olarak da önemli bir yere sahiptir.

Porto'dan İstanbul'a düzenli olarak aktarmasız uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Dört buçuk saat süren bir uçak yolculuğuyla İstanbul'dan Porto'ya ulaşmak mümkün. Porto, İstanbul'a 3.935 kilometrelik bir uzaklığa sahip. Francisco de Sá Carneiro Havaalanı, Porto'nun dünyaya açılan kapısı. Porto'nun kuzeybatısında bulunan havaalanı, kent merkezine 11 kilometrelik bir uzaklığa sahip. Havaalanından Porto merkezine, metro ve shuttle otobüslerle ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

Ülkeye adını veren kent: Porto

Porto hakkında bilinmesi gerekenler...
Porto, Portekiz'e adını vermiş bir şehir. Portus Cale olarak anılan kent zamanla tüm ülkeye mal olmuş. tarih boyunca ticaretle zenginlik elde etmiş olan Porto, günümüzde de Portekiz'in en önemli kentlerinden biridir. Yaklaşık 2.5 milyonluk bir metropolitan nüfusa sahip olan Porto, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almakta.

Porto ile Türkiye arasında iki saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır. Portekiz'in Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle, Porto kentine yapacağınız ziyaretlerde Schengen Vizesi talep edilmektedir. Kentte geçerli olan para birimi de Avrodur. Kentteki yaygın dil Portekizce olmakla birlikte İngilizce ve İspanyolca bilenlere de rastlamak mümkün.

Ülkeye adını veren kent: Porto

Porto tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Porto özellikle Haçlı seferleri ve daha sonrasında da coğrafi keşiflerde önemli bir yere sahipti. İlk yerleşimlerin milattan önce 3. yüzyıla dayandığı Porto, Romalılar döneminde gelişimini sürdü. Yüzyıllar boyunca Emevilerin yönetiminde kalan Porto sonrasında Portekiz Krallığı'nın önemli bir kenti haline geldi. Endülüs Emevileri'ne ait kentte bugüne ulaşan herhangi bir eser mevcut değildir.

Rio Douro nehri kıyılarında büyüme gösteren kentte gotik ve barok mimari eserler dikkat çekmekte. Portekiz'in en büyük ikinci kenti olan Porto, günümüzde ülkenin en çok turist çeken şehirlerinden de biri konumundadır.

Haberin Devamı

Porto kentinde altı hatlı bir metro sistemi de bulunmakta. Bunun yanı sıra kentte belediye otobüsleri ve taksiler de yolcu taşımacılığında etkin olarak kullanılıyor.

Ülkeye adını veren kent: Porto

Dom Luis Köprüsü
Porto kentinin simgelerinden biri olan Dom Luis Köprüsü, Rio Douro nehri üzerinde kentin iki yakasını birleştirme işlevini üstleniyor. 45 metre yüksekliğe ve 385 metre uzunluğa sahip olan Dom Luis Köprüsü 31 Ekim 1886'da kullanıma açılmıştı. Theophile Seyrig ve Leopold Valentin'in mimarı olduğu Dom Luis Köprüsü kent ulaşımında da çok önemli bir yere sahip.

Ülkeye adını veren kent: Porto

Porto kentinde yapılması gerekenler
Porto tarihi bir kent. Dolayısıyla Porto sokaklarında gezerken tarihe doğru bir yolculuğa da çıkma fırsatı yakalıyorsunuz. Palacio da Bolsa, Clerigos Kilisesi, eski kent sokakları, Mercado Bolhao, Casa da Musica, Kadoorie Sinagogu gibi yapı ve bölgeler Porto'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Porto kentinde birçok heykel de dikkat çekmekte. Modern sanatın önemli örneklerinden biri olan Janet Echelman'ın heykeli kentin simgelerinden biri haline gelmiş durumda.

Haberin Devamı

Öte yandan Porto şarabıyla da ün yapmış bir yer. Bu nedenle Porto'da bulunan üzüm bağları devlet tarafından özel olarak korunup denetlenmekte.

ihsan.dindar@milliyet.com.tr

http://instagram.com/ihsandinovski

Ülkeye adını veren kent: Porto