Tatil Van Kalesi Van'ın Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Van Kalesi Van'ın Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 13:58 | Son Güncellenme:

Ülkemizde Van kalesinin önemi oldukça büyüktür. Tarihi kaleler bakımından da oldukça zengin bir ülkemiz vardır. Van Kalesi Van'ın neresindedir? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesi sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve de derledik.

Van Kalesi Vanın Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Van kalesi günümüzde birçok arkeolojik kazının da yapıldığı tarihi kalelerden biridir. Ayrıca birçok savaşa ve de çağa tanıklık etmiş Van kalesi tarihe her zaman ışık tutmaktadır. Van kalesi yaklaşık 2700 yıllık tarihi olan yapıdır.

Van Kalesi Nerede?

Van kalesi, Türkiye'de Van ilinin merkez ilçesinde bulunmaktadır. Merkez ilçesindeki Yalı mahallesinde yer alan Van Kalesi, Van gölü kıyısında bulunur. Van Merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Van Kalesi Hikayesi

Van kalesi milattan önce 840 yılında inşasına başlanmakta olan ve milattan önce 825 yılında tamamlanmış olan tarihi bir kaledir. Bu kale Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Oldukça köklü bir tarihi bulunan bu kale, Urartu Krallığı döneminde düzenlenmiştir. Anadolu'da eski dönemlerde pek çok medeniyet ve de krallık burada kurulmuştur. Burası Urartu Krallığı'nın bir başkenti olmuştur. Urartular'ın başkenti Tuşpa'yı tam anlamda görmesi için inşa edilmiş olduğu da düşünülmektedir.

Osmanlı imparatorluğu döneminde ise Van kalesi sadece askeri amaçlar ile kullanılmıştır. Urartu Krallığı Van kalesinin üzerinde yaklaşık olarak 250 yıllık hüküm sürmüştür. Urartuların pek çok eserlerine dair de yazıtlara ulaşmak mümkündür.

Van Kalesi Özellikleri

Pek çok turist tarafından ziyaret edilen Van kalesi, Van ovasında bulunan kaya kütlesi üstüne inşa edilmiş olan bir kaledir. Güney kesimden bakılınca sarp ve de dik özelliği bulunan bu kaleye Kuzey'den bakılınca da topografik bazı özelliklere rastlamak mümkündür. Van kalesi ayrıca 1800 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Kale'de Perslerin ev sahipliği yaptığı dönemlerden yazıtlar yer almaktadır. Buna ek olarak askeri amaçlı kullanılan askeri kerpiçler de bulunmaktadır. Kesme taş malzemesiyle yapılan Van kalesi burçları da barındırır ve kaleye ulaşabilmek için de tırmanma merdivenleri bulunmaktadır.

Anadolu'da yer alan en eski yapılardan birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Van gölünün yakınlarında bulunan bu Van Kalesi göle gelen hemen hemen herkesin görmesi gereken bir yer olarak bilinmektedir. Demir çağda güzel bir şekilde inşa edilmiş olan bu kale benzersiz ve de en etkileyici yapılardan biridir. Van kalesinin kuzeyinde Van kalesinin höyüğü de bulunmaktadır. Van kalesinin höyüğü tarihi olan Van kalesinden bile daha eskidir. Ayrıca Van kalesi günümüze kadar da orijinalliğini korumayı başarmış olan bir kaledir.