Tatil Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

23.10.2017 - 17:00 | Son Güncellenme:

Zagreb, tarihte iki farklı kentin kanlı savaşlarının ardından birleşmesiyle ortaya çıkan bir yerleşim. Hırvatistan'ın başkenti olan Zagreb, aynı zamanda da ülkenin en büyük kenti. İşte Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler.

Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Zagreb, bugün bir milyona ulaşan nüfusuyla Hırvatistan'ın neredeyse dörtte birinin yaşadığı kent konumunda. Ülkenin siyasi başkenti olmasının yanı sıra kültür ve sanatının da kalbinin attığı Zagreb, tarih boyunca pek çok kez yıkıma uğramış. İşte Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Zagreb nerede? Zagreb kentine nasıl gidilir?
Zagreb, Hırvatistan'ın iç kesiminde yer alıyor. Ülkenin başkenti olan Zagreb, Belgrad'a 393, Budapeşte'ye 344, Viyana'ya ise 372 kilometre uzaklıkta. Venedik de Zagreb'e 379 kilometre uzaklıkta. Dolayısıyla kent, pek çok önemli Avrupa şehrinin tam ortasında yer alıyor.

Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Zagreb'e İstanbul'dan uçakla ulaşmak mümkün. Bunun dışında 1.342 kilometrelik mesafeyi otomobille de katetmek mümkün. Bu da 14 saatlik yorucu bir seyahate takabül etmekte.

Zagreb tarihi hakkında bilgiler...
Zagreb'den ilk defa 11. yüzyıl kaynaklarında bahsedilmekte. Ancak bölgede 1. yüzyıldan kalma yerleşimlere rastlanmıştır. Zagreb, aslında Kaptol ve Gradec adlı iki farklı kentin birleşmesiyle meydana gelen bir kent. Bu açıdan Budapeşte'ye de benzetmek mümkün.

Haberin Devamı

Tarih boyunca bu iki kent sürekli birbiriyle güç mücadelesi içinde olup çatışmıştı. 1242 yılında da Cengiz Han'ın orduları tarafından istila edilip yakılan kent sonrasında yeniden inşa edildi. 1699 yılında kentin ilk üniversitesi açılırken bu aynı zamanda bölge için de bir ilk demekti. Uzun yıllar Macarların yönetiminde olan kent, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı ve ardından kurulan Yugoslavya'nın da bir parçası oldu.

Yugoslavya döneminde ülkenin en önemli kültür sanat merkezi olan kent, Avusturya Macaristan döneminden kalma görkemli yapılarının yanı sıra, Sosyalist rejime ait karakteristik binalara da ev sahipliği yapmakta.

Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Zagreb kentinde nereleri görmeli?
Zagreb, ülkenin yönetim açısından olduğu kadar kültür, sanat ve ekonomi bakımından da en önemli kenti. Ünlü Dalmaçya kıyılarına gelen turistler kadar olmasa da burası da her yıl özellikle Avrupalı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Gornji Grad (Yukarı Şehir), Tkalçiçeva, Jelaçiç Meydanı, St. Mark Katedrali, Ulusal Hırvat Müzesi, Glavni Kolodvor ve Maksimir Parkı gibi yerler kentin en çok ziyeret edilen turistik mekanları. Kırık Kalpler Müzesi, Şehir Müzesi, Mimara Müzesi gibi yapılar da kentin diğer turistik noktaları.

Gornji Grad ve Donji Grad nerede?
Zagreb'in üst kesiminde bulunan ve tarihi Kaptol ile Gradec kentlerinin yer aldığı Gornji Grad yani yukarı kent, şehrin en eski yerleşim yeri. Pek çok tarihi yapının korunarak günümüze ulaştığı bölgede Ortaçağ'dan kalma yapılara denk gelebilirsiniz.
Donji Grad yani aşağı kent bölümüne geçtiğinizde ise St. Mark Katedrali ve Banski Dom gibi yapıları görebilrsiniz. Banski Dom, devlet başkanının ikamet ettiği bina.

Haberin Devamı

Zagreb hakkında bilinmesi gerekenler...

Biten Aşklar Müzesi nerede?
Türkçeye Biten Aşklar Müzesi olarak da çevrilebilecek olan Muzej Prekinutih Veza, Zagreb'in en ünlü yerlerinden biri. Çirilometodska Caddesi üzerinde yer alan bu müze, özellikle sevgililer günü döneminde dolup taşıyor. Müzede başlayıp yarım kalmış ya da hiç başlayamamış aşklara ait objeler sergilenmekte. Bu açıdan konu itibariyle İstanbul'daki Masumiyet Müzesi ile de bir benzerliğe sahip olduğu söylenebilir..

Zagreb'de nerede kalınır?
Zagreb'de beş yıldızlı otellerin yanı sıra pek çok pansiyon da mevcut. Büyük oteller genellikle kent merkezi ve havaalanı yakınlarında yer alırken, pansiyonlar da kentin turstik bölgelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Hazırlayan: İhsan Dindar

http://instagram.com/ihsandinovski