Teknoloji 2010 için 30 cep telefonu

2010 için 30 cep telefonu

08.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

2010 yılı cep telefonu pazarına nasıl etkileyecek? Trendler hangi yönde?

2010 için 30 cep telefonu

Yeni cep telefonu yılı 2009'un bitimindeki gibi hızlı ve renkli bir şekilde başladı. Örneğin artık orta seviye ceplerde de HSPA ve/veya WLAN ile hızlı mobil internet keyfi yaşanabilecek. Kullanıcılar tarafından ilgi gören dokunmatik cepler duyuru listenin başında yer alıyor: Ucuz Samsung M5650 veya yeni multimedya amiral gemisi X6. Sony Ericsson'un Xperia X10'u gibi Android cep telefonları Google platformunun başarısını vurguluyor. Hatta Google'ın kendisi bile Nexus One ile cep telefonu pazarını karıştırmak istiyor.

Üreticiler, kullanıcıların ucuz ve basit telefonlara olan talebini de karşılamak istiyor. Nokia, 29 Euro fiyatındaki 1616 ile bunu kanıtlıyor.

Makalemize paralel olarak hazırladığımız resim galerisine de göz atın: Galeride 2010 için duyurulan tüm yeni cep telefonları mevcut. Hatta bazıları daha şimdiden çevrimiçi mağazalardan elde edilebiliyor. İlerleyen sayfalarda sizi cep telefonu piyasasının gidişatı hakkında bilgilendireceğiz ve hangi yeni cihazların favori olmaya aday olduklarını göstereceğiz.

Trend: Dokunmatik ve araçlarla dolu bir yıl

İster ucuz giriş seviyesi ister pahalı akıllı telefonlar olsun 2010'da dokunmatik ekranlı cep telefonları hakimiyeti ele geçirecek.

Az paraya dahi dokunmatik cep
Parmak dostu dokunmatik cepler her geçen gün daha fazla kullanıcıyı kendine çekiyor. Dolayısıyla üreticiler de bıkmadan yeni modeller ekliyor; hem de her fiyat sınıfına. Mesela bugünlerde dokunmatik bir cep telefonuna sahip olmak için servet harcamanıza gerek yok. Örneğin Samsung M5650 bu trendin altını çiziyor; zira ortalama piyasa fiyatı 300 Dolar + KDV civarında. Bununla beraber tam klavye bileşeni de ucuz modellere yerleşmeye başladı. En güncel örnek, ortalama piyasa fiyatı 220 Dolar + KDV olan Samsung B3410 oluyor.

Akıllı telefon dalgası
Dokunmatik ekran ve/veya tam klavye iş dünyasına yönelik birçok özellikle birleştiğinde ortaya çıkan akıllı telefonların bedeli hala yüksek. Lakin bu cihaz sınıfı, artık kimsenin ulaşamadığı büro cep telefonu olma sıfatından kurtuldu ve her geçen gün daha fazla popülerleşiyor. CHIP Online olarak biz de 2009'da, hiç olmadığı kadar fazla akıllı telefonu test ettik ve 2010'da bu sayının daha da artmasını bekliyoruz.

Büyük miktardaki talebin diğer önemli sebepleri de, firmaların gittikçe daha fazla üst sınıf multimedyaya ağırlık vermesi ve açık kaynak platform kullanan akıllı telefonlar için sunulan ek program sayısının hızlı bir şekilde artması oluyor. Üreticiler cihazlarını daha kullanıcı dostu ve daha iletişimsel hale getirmek için hiç yorulmadan kendi işletim sistemlerini geliştirmeye devam ediyorlar. Symbian OS, Apple OS, Windows Mobile, Google Android, Blackberry, Palm webOS veya Linux Maemo: Hepsinde durum aynı.

Unutmamak lazım...
Kamera, müzik çalar, video, GPS navigasyon, HSDPA ve/veya WLAN ile hızlı sörf: Bunlar modern bir cep telefonunun özellik listesinde bulunması zorunlu tekinikler oldu ve hala da üzerlerinde yeni çalışmalar ve ince ayarlar yapılmaya devam ediliyor.

1616 & 2220 slide: Ucuz mu ucuz cepler

Nokia basit cep telefonları üretmekten kaçınmıyor ve tasarruflu kullanıcılara hitap eden iki yeni model sunuyor.

Nokia 1616
Nokia sadece 29 Euro karşılığında 1616'yı 2010'un ilk çeyreğinde sunacak. Çok basit ve ucuz bir cep telefonları arayanlar birkaç hafta daha beklemeyi göze almalı. Ucuz cihaz, telefon ve SMS fonksiyonlarına odaklanıyor; yani çocuklar veya uygun fiyatlı ikinci bir cep telefonu arayanlar için ideal. Cihazın gizli özelliklerinden biri de el feneri oluyor. Ek olarak Nokia, toza dayanıklı bir klavye vaat ediyor. Kişisel görünüm kazandırmak için değiştirilebilir kapaklar sunuluyor.

Üretici fiyatı: 29 Euro (sözleşmesiz)

Nokia 2220 slide
Nokia, 55 Euro karşılığında kızaklı 2220 slide'ı yine 2010'un ilk çeyreğinde sunacak. Basit cep telefonu pembe ve turkuaz renklerinde sunulacak; istenirse muhafazakar gri renkte de temin edilebilecek. Bu Finlandiyalı da cep de telefon ve SMS fonksiyonları üzerinde yoğunlaşıyor. Fakat kullanıcı yine de eğlenebiliyor: 2220 slide'da bir radyo ve VGA kamera var. Nokia sadece GPRS hızında mobil internete bağlanabilecek bir web tarayıcı da eklemiş.

Üretici fiyatı: 55 Euro (sözleşmesiz)

M5650 Lindy & X6: Dokunmatik ikili

Dokunmatik demek pahalı mı demek? Trend, her bütçeye göre dokunmatik ceplere doğru gidiyor. Samsung, Corby ile ilk örneği verdi ve şimdi 300 Dolar karşılığında Lindy'yi sunuyor.

Samsung M5650 Lindy
Samsung, ucuz ve dokunmatik ekranlı ceplere bir yenisini daha ekliyor. S3650 Corby ilk örnek olmuştu; şimdiyse M5650 Lindy'nin dokunmatik yönetim ile bu başarıyı devam ettirmesi bekleniyor. Cihazın şansı yüksek: Zira cep telefonunu Türkiye'de 300 Dolar + KDV karşılığında elde etmek mümkün. Gerçi M5650 2,8 inç ekranı ile türünün ufak modelleri arasında yer alıyor; ama kullanıcıya hızlı mobil internet keyfi yaşaması için WLAN ve HSDPA gibi güncel teknolojiler sunuluyor. 3,2 Megapiksel kamera M5650'yi fotoğraf çekmeye elverişli hale getiriyor. Müzik çalar ve genişletilebilir bellek de unutulmamış. Doğal olarak böyle bir özellik listesinde Bluetooth ve USB kablo bağlantısı da eksik olmuyor.

Ortalama piyasa fiyatı: 300 Dolar + KDV

Nokia X6
5650'ye göre çok daha masraflı Nokia X6'nın kaput altında sundukları daha fazla oluyor. Dokunmatik ekran 3,2 inç büyüklüğünde. Yeni cihaz 16:9 oranında video oynatımı yapabiliyor ve 5 Megapiksel çözünürlükte resimler çekebiliyor. Yine de X6, öncelikle müzik için optimize edilmiş bir cep. 32 GB dahili bellek ve 3,5 mm kulaklık girişi bu kanıyı vurguluyor. Bunun dışında cihaz Comes with Music ismindeki müzik indirme servisi ile beraber geliyor: Kullanıcı belli bir zaman aralığında sevdiği parçaları üreticinin müzik mağazasından ücretsiz olarak X6'ya indirebiliyor. Bu süreç istenirse WLAN ister HSDPA üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Bunu dışında X6 tümleşik GPS modülü ve Ovi Maps yazılımı ile navigasyona hazır. Sayısız ek program ve iyi bir kullanıcı yönlendirmesi için açık kaynaklı Symbian OS S60 5th Edition sunuluyor.

Üretici fiyatı: 560 Euro (sözleşmesiz)

Nexus One & X10: Android ikilisi

Her geçen gün daha fazla üretici Google'ın cep telefonu platformunu kullanıyor. Kısa bir süre sonra PC üreticisi Acer bile işe karışacak. Sony Ericsson ise uzun bir bekleyişten sonra X10 ile geri dönüş yapıyor.

Google Nexus One
Google, 5 Ocak 2010'dan bu yana Nexus One'ı ABD'de 529 Dolar karşılığında sunuyor. Fiyatın Türkiye'ye de aynı şekilde yansıyıp yansımayacağı henüz belli değil. Fakat Google cebin boş olmadığını Sony Ericsson Xperia X10
Sony yüksek bir ihtimalle bu ay içinde güçlü Xperia X10 modeli ile Android arenasına giriyor. Cihaz Rachael kod adıyla da biliniyordu. 4 inç dokunmatik ekran menü ve uygulamalar için yeterli alanı sunuyor. Google platformu Android 1.6'nın yanında Sony Ericsson, kendine has dokunmatik arabirimini de entegre etti. Bu sayede kullanıcı iletişim ve medya merkezlerine direkt ulaşabilecek. 1 GHz gücünde işlemci hızlı bir çalışma temposu sunuyor. Hızlı internet aktarımları için HSDPA ve HSUPA'nın yanında WLAN da sunuluyor. 8,1 Megapiksel kamera, detaylı bir müzik çalar, GPS ve genişletilebilir bellek X10'un güçlü donanım yelpazesini tamamlıyor. Yalnız Sony Ericsson bu özel cep telefonu için 700 Euro talep ediyor.

Üretici fiyatı: 700 Euro (sözleşmesiz)

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.