Oyun 3D OYUN BOMBARDIMANI

3D OYUN BOMBARDIMANI

21.03.2010 - 22:52 | Son Güncellenme:

.

3D OYUN BOMBARDIMANI

Üç boyutlu (3D) filmler ve maç yayınlarıyla son dönemde dijital dünyanın en önemli gündem maddelerinin başında gelen 3D görüntü teknolojisi, oyun alanında da iddialı bir başlangıca hazırlanıyor. Oyun endüstrisinin önde gelen üreticileri 3D destekli oyun geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Konsol pazarının iddialı oyuncusu Sony ise Playstation 3 (PS3) serisini 3D ile güncellemeye hazırlanıyor.
Haziran ayında 3D televizyon modellerinin pazara çıkışıyla birlikte PS3’ler internet üzerinden yapılacak olan basit bir yazılım güncellemesiyle bu teknolojiyle uyumlu çalışmaya başlayacak. Türkiye’de 150 bine yakın PS3 kullanıcısı olduğunu hatırlatalım.

PS3’ü 3D’li yapmak ücretsiz
Sony’nin Türkiye kolu olan Sony Eurasia’da oyun bölümünün başındaki isim olan Özgür Kirazcı, PS3 kullanıcılarının 3D’ye geçişte hiçbir ücret ödemeden kolayca bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını söyledi. Kirazcı, Sony’nin PS3 adlı konsolu geliştirirken yüksek tanımlı görüntü teknolojisi HD ile 3D teknolojilerini de hesapladığını iletti.
Bu sayede 3D’ye geçişte herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirten Özgür Kirazcı, hazirandan itibaren 3D gözlük ve 3D TV sahibi kullanıcıların sorunsuz olarak 3D destekli oyunları oynayabileceğini açıkladı. Şu anda kullanıcılarda eski kasa ve ince seri olmak üzere iki farklı PS3 modeli bulunuyor. Kirazcı, her iki modelin de 3D ile kullanılacağını belirtti. Kirazcı’nın verdiği bilgilere göre 3D oyunların fiyatları değişmeyecek.

Netlik aşıldı, hedef gerçeklik
Oyun endüstrisinin ve geliştiricilerin hedefinin her zaman için içerikte gerçeğe bir adım daha yaklaşmak olduğunun altını çizen Özgür Kirazcı, HD teknolojisi sayesinde görüntü netliğinde zirveye çıkıldığını, 3D ile birlikte de şu an ulaşılan en gerçekçi oyun keyfinin yakalandığını bildirdi. Sony’nin aynı dönemde sensörlü kumandaları da piyasaya çıkarmaya hazırlandığını belirten Kirazcı, bu özelliğin de oyunda gerçekçilik adına kullanıcıyı bir adım daha öteye taşıyacağını söyledi.

Oyunlar yola çıktı

Haberin Devamı

Üç boyutlu oyun için endüstri hummalı bir çalışma içine girdi. Haziran ayına kadar 10’a yakın oyunun bu teknolojiyle pazara çıkması planlanıyor. 3D ile gelmesi beklenen oyunlardan birkaçı şöyle...
- Resident Evil 5 n Killzone 2
- Warms n Gran Turismo 5
- Wipeoft HD n GTA 4
- Fallout 5
- Burnout Paradise

Savaş Tanrısı yok satıyor
Sony’nin oyun bölümünün şu sıralar üzerinde durduğu bir diğer önemli konu uzun süreden bu yana merakla beklenen God of War (Savaş Tanrısı) adlı serinin üçüncüsü. Geçen çarşamba ABD ve Avrupa’yla birlikte Türkiye’de de oyun piyasaya çıktı. God of War 3, Yunan mitolojisinde esinlenilerek geliştirilen bir savaş oyunu. Bu oyun PS3 için özel olarak geliştirildi ve başka hiçbir yerde yok. Yapımı 3 yılı üzerinde süren oyun, PS3 kapasitesinin yüzde 50’sini kullanıyor. Şu ana kadar pazara çıkan oyunlar cihazın yüzde 20-30’unu kullanılıyordu. Yüzde 50’lik rakam oyundaki üst seviye performansa işaret ediyor. “Türkiye’de Sony Eurasia olarak bu oyuna özel önem veriyoruz” diyen Özgür Kirazcı, Türkiye’de yüzde 60-70’lerde olan kayıt dışı oyun pazarının önüne geçmek için God of War’la birlikte yeni bir strateji izlediklerini söyledi.


Ucuz fiyat kaçağı vuracak
Özgür Kirazcı, kaçakla mücadele yöntemlerini şöyle anlattı: “Kaçak oyunlar yurtdışından geliyor, vergisi ödenmeden satılıyor. Biz bu oyunda fiyatı Avrupa’daki 70 euro’luk (155 TL) fiyattan aşağıda tuttuk. Tavsiye edilen fiyatı 129 lira. Bunun altına da inebiliyor. Bu fiyat stratejisiyle kaçağı engellemeyi hedefliyoruz. Ulaştığımız rakamlar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Şu ana kadar 10 bin adet sattı. Sony için Türkiye’de rekor. Dünyada en çok satan seri, Call of Duty’de rakamlar bunun yarısında kalmıştı. Hedefimiz 30 bine ulaşmak. Bunun ardından oyuna Türkiye’de ciddi yatırım yapmak.” Kirazcı, düşük fiyat stratejisiyle kaçak oyunla mücadelenin bundan sonra pazara çıkaracakları oyunlarda süreceğini ifade etti.