Teknoloji 4 inç Ekranlara Geri mi Dönüyoruz?

4 inç Ekranlara Geri mi Dönüyoruz?

04.04.2016 - 14:15 | Son Güncellenme:

Her yıl artan ekran boyutları savaşında firmalar birbirleriyle yarışırken mobil sektör 4 inç iPhone SE’nin tanıtılmasıyla bir anda, “ya bunlar aslında büyükmüş” noktasına geldi. Peki bizi önümüzdeki dönemde ne bekliyor?

4 inç Ekranlara Geri mi Dönüyoruz

Apple geçtiğimiz ay yaptığı bir lansmanla yeni nesil telefonu 4 inç iPhone SE‘yi gözler önüne serdi. iPhone SE için küçük ekranlı iPhone 6S demek yanlış bir benzetmeye olmayacaktır diye düşünüyoruz zira iPhone SE, iPhoen 6S‘in donanımına sahip.

Haberin Devamı

Apple yaptığı lansmanda geçtiğimiz yıl 30 milyon adet 4 inç boyutunda iPhone 5 ve iPhone 5S sattığını belirtti.

Bu gerçekten büyük bir rakam zira 3 yıl öncenin telefonlarının bile halen bu satış rakamlarına ulaşması oldukça ilginç. Birçok global üreticinin genel satış rakamlarından bile fazla olan 30 milyon adetlik bu satış rakamı Apple‘ın daha agresif işler ortaya koyacağının da habercisi oluyordu.

İlginizi Çekebilir: Apple Mart 2016 Event Değerlendirmesi

Türkiye’de Apple‘ı en çok eleştiren editörlerden biriyim ama “Sezarın hakkını da Sezara vermek” gerekiyor zira Apple 3 yıl önce satışa çıkarttığı iPhone 5S‘i geçen yılın Android işletim sistemine sahip amiral gemileriyle aynı fiyatlara satabiliyor ve bu oldukça büyük bir başarı. iPhone 6 pazara sunulalı tam 19 ay oluyor ve iPhone 6 şu anda ilk satışa sunulduğu fiyattan bile daha pahalıya satılıyor. Bu da ülkemizde 2. el diye adlandırılan pazarda Apple‘ın her zaman aranılan ve istenilen bir ürün olmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Silikonvadisi olarak 2016 yılında büyük üreticilerin de 4 inç boyutlarındaki telefonlara imza atacaklarını düşünüyoruz. Üreticilerin “eski dost” 4,3 inç boyutunda telefon tanıtmaları ise bizim için sürpriz olmayacak. Samsung, LG, HTC ve Sony‘nin “atom karınca tadında” 4,3 inç telefonları pazara sunmasıyla birlikte Apple’ın bu ekran boyutundaki hükümdarlığı da son bulabilir; zira 4 inç boyutunda iPhone SE’den daha iyi bir telefon halihazırda yok.

Apple‘ın en büyük sorunu ise ekran/kasa oranı. Apple‘ın 4,7 inç ekran sığdırdığı bir kasaya en büyük rakibi Samsung 5,5 inç ekran sığdırabiliyor. Yani iPhone SE kasasına Android tarafındaki üreticiler 4,3 inç hatta 4,5 inç ekran bile sığdırabilirler.

Apple‘ın bu hamlesi karşısında 4 inç boyutunun tekrar popüler olacağı ise ortadaki en önemli gerçek. Samsung, LG, HTC ve Sony, Apple‘ın bu pastanın tamamını yemesinin önüne geçeceklerdir diye düşünüyoruz; çünkü kiminle konuştuysak; iPhone SE pazara sunulacağı için oldukça heyecanlı.

Apple‘ın iPhone 5S‘ten sonra yaptığı en büyük gelişim bizce iPhone SE‘dir. Pil tarafında daha fazlasını vermesini biz de beklerdik ama ilk incelemeler iPhone SE‘nin pil gücü olarak şimdilik en iyi iPhone çözümü olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Silikonvadisi olarak önümüzdeki günlerde iPhone SE‘yi enine boyuna inceleyecek ve en güncel bilgileri sizlere sunmaya devam edeceğiz. Kısa bir süre içinde de

Samsung Galaxy S7 mini LG G5 maxi HTC 10 XS gibi ürünleri raflarda görebiliriz…

Peki, siz 4 inç ekranlı telefonların geleceği için ne düşünüyorsunuz? 4 inç telefon kullanmak ister misiniz?