30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ
Bas - konuş, bir başka ifadeyle ‘push to talk’ servisi, cep telefonlarını telsiz gibi kullanmak üzere geliştirilen bir teknoloji. Ve bu teknoloji birden fazla kişiyle eş zamanlı olarak, üstelik ortalama görüşme fiyatından çok daha ucuz tarifelerle görüşme yapılmasını sağlıyor.
Bu servis yoğun olarak ABD’de kullanılıyor. Türkiye’de ise “bas - konuş"u Avea ve Turkcell geçtiğimiz ayki Bilişim Fuarı’nda tanıtmıştı. Ardından da özellikle Turkcell, yoğun reklam kampanyasıyla bu teknolojiyi yaymaya çalışıyor.
Ancak tüm bu gelişmelere rağmen, bu teknolojiyi halen hiç bir operatör dolayısıyla da cep abonesi kullanamıyor. Çünkü henüz operatörler altyapı yatırımını tamamlamış değil, test aşamasındalar. Ayrıca Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılacak düzenlemeler hazır değil. Gerekli iznin çıkması bekleniyor.
Bu arada cep telefon üreticilerinin bu teknolojiyi destekleyen modelleri de henüz piyasada yok. İletişim dünyasında konuşulanlara göre bu teknolojinin en iyi ihtimalle 2005 yılı başına yetişeceği tahmin ediliyor.
Peki henüz kullanılmaya başlamadan, üzerinde konuşulmaya başlanan bu teknolojinin avantajları neler, kullanılmaya başlandığında beklenildiği gibi ucuz tarifeler olacak mı?
Ucuz tarifeli olacak
Bu teknolojiyi destekleyen telefona sahip olan cep aboneleri, aynen telsiz haberleşmesinde olduğu gibi karşılıklı iletişim kurabiliyor. Bas - konuş ile, tek bir tuşa basılı tutarak kendi sesinizi karşı tarafa gönderebilirsiniz. Bas - konuş tek yönlü ses taşıması sağlayan bir servis olarak da açıklanabilir. Görüşme, cep telefonundan internet bağlantısı sağlayan GPRS kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bu sistem bilgisayarlar ile yapılan ve internet üzerinden telefon görüşmesi sağlayan VoIP servisinin bir benzeri.
Bas - konuş kullanıcıları, kişileri tek tek aramak yerine ‘bas - konuş’ tuşuna basarak karşılarındaki bir kişi veya grup ile konuşabiliyor. Kullanıcı kendisine 20 kişiden oluşan bir kontakt listesi hazırlıyor ve listenin tamamı veya seçeceği kişiler ile görüşmeyi eş zamanlı olarak yapabiliyor. Bas - konuş kurumlar için önemli avantajlar sağlamakta. Özellikle ekip ağırlıklı çalışan kurumlar bu teknoloji sayesinde, personeli ile anlık bilgi alıp verebiliyor veya toplu görüşme ile toplantı yapabiliyor.
Fiyat avantajına gelince. Şu an itibariyle operatörler tarifeleri belirlemiş değil. Ancak servis için GPRS kullanılacağından, görüşme ücretlerinden daha ucuz bir tarife uygulanacağı kesin. Bas - konuş destekli telefonlar aynı zamanda normal cep telefonu olarak da kullanılabiliyor.
Bas - konuş’lu yeni modeller yolda...
Bas - konuş’u kullanabilecek ürünlere gelince... Aslında bu teknoloji ABD’de uzun zamandır kullanılıyor. Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de ise yeni bir servis. Siemens firması CX70, Motorola V400p, Nokia 5140, Sony Ericsson ise Z500i modellerinde bu teknolojiyi kullanıyor. Üreticiler ayrıca, 2005 yılında piyasaya çıkaracakları çoğu cep modelinde ‘bas - konuş’ teknolojisini kullanacaklarını açıkladı. Bunun sebebi ise, bas - konuş teknolojisinin Avrupa’da da yoğun ilgi görmesini bekliyor olmaları. Örneğin Nokia, Türkiye’de piyasaya çıkarmaya başlayacağı 6260, 6630 , 6170 gibi modellerinde bu özelliği bulunduracak. Siemens’in ise, 2005 yılında piyasaya süreceği 10 telefonu bas - konuş’u destekliyor olacak.
İçinden teknoloji geçen kahve fincanı
ABD’de elektronik ürünler pazarlayan The Buzz adlı firmada yer alan Excalibur 467 adlı kahve fincanının hafızasında 250 çeşit kahvenin yapım tariflerini içeren bilgiler yer alıyor. Tüm bu bilgilere kahve fincanının üzerindeki ekran aracılığıyla ulaşılabiliyor. Fincan üzerinden ayrıca, hangi kahvenin nasıl öğütülmesi gerektiği ve içim ile saklama için en uygun koşulların neler olduğu da öğrenilebilir. Bu arada, içtiğiniz kahvedeki kafein oranını da, fincan sayesinde öğrenebilmeniz mümkün.