Teknoloji Amaç Türkiye’nin bir Ar-Ge merkezi olması

Amaç Türkiye’nin bir Ar-Ge merkezi olması

05.11.2014 - 17:18 | Son Güncellenme:

2014 Mayıs ayında İTÜ Teknokent’te hizmete giren Intel Ar-Ge Merkezi, ilk ürünlerinivermeye başladı. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, gelecekten çok umutlu.

Amaç Türkiye’nin bir Ar-Ge merkezi olması

Burak Bey, neden Türkiye veneden Ar-Ge Merkezi?Neden Türkiye?
Bunun birkaçsebebi var: Öncelikle gençnüfusumuz ve çok başarılımühendislerimiz var. Ayrıca ülkemizdeuzunca süredir devam eden ekonomikistikrar süreciyle beraber yeni nesilbaşarılı teknoloji şirketleri ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Finans dünyasında Avrupa’nın önündeyiz,Türkiye’deki Mobil Operatör firmalarıAvrupa’nın en başarılıları arasında. Öteyandan savunma sanayi konusunda sonyıllarda ciddi atak içerisindeyiz, Tüketicielektroniğinde EMEA Bölgesi’ne hizmetveren markalarımız var ve Avrupa’nınotomobil fabrikalarının bir kısmı Türkiye’de.Bunun yanında coğrafi olarak Avrupa,Afrika ve Asya üçgeninin tam ortasındayız.Bütün bunlar Ar-Ge merkezi için Türkiye’yiiyi bir aday ülke yapıyor. Ama tabi buyeterli değil. Bir de Ar-Ge yapabilecekodak alan ve bunun mantıklı açıklamasıgerekiyor. Avrupa’da üç Ar-Ge merkezimizoldu Türkiye ile birlikte. Diğer iki Ar-GeMerkezi’nin biri Avrupa’nın en büyük DataMerkezlerinin bulunduğu Dublin’de ve odakalanı Bulut teknolojileri, diğeri ise dünyanınlider otomobil şirketlerinin bulunduğuAlmanya,Münih’te ve odak alanı OtomobilTeknolojileri.

Haberin Devamı

Biz 15 ülkenin arasından sıyrılarakaçtığımız Ar-Ge Merkezi’nin odak alanını;Fatih Projesi’ni ve etrafında oluşturduğuekosistemi, Nesnelerin İnternetialanında başarılı olabilecek tüketicielektroniği firmalarımızı ve bu alanlardayapabileceklerimizi düşünerek, eğitim veIoT (Nesnelerin İnterneti) seçtik ve GenelMerkezimizi bu konuda başarılı olacağımızaikna ettik. Ar-Ge Merkezi’nin resmi açılışı yapılmadan uluslararası alanda patentbaşvuruları yapmayı başarmamız vedaha birinci yılını oldurmadan ilk ürünlerigörebilmemiz “Neden Türkiye” sorusunuaçıkça cevaplıyor.

Daha bu yılın başında WhatsApp isimliuygulamanın 16 milyar dolara satıldığınıgördük. Geçen yıl Yahoo’nun 17 yaşındakibir İngiliz gencin projesi olan Summly’yi30 milyon dolara satın aldığına şahit olduk.Estonya’dan çıkan Skype, birkaç yıl öncedünya devi Microsoft tarafından satınalındı. Çek Cumhuriyeti’nden 1 Milyar Dolarpiyasa değerine sahip AVG gibi başarılı biranti virüs markası çıktı. Tüm bu saydığımbaşarılı projelerin altında yenilikçilik,araştırma ve geliştirmeye verilen değeryatıyor. Intel olarak Türk mühendislerinin deböyle değerli projelere imza atabileceğinidüşünüyoruz. O nedenle İTÜ Teknokent’tekiIntel Ar-Ge Merkezi bizim için çok önemli.Amacımız Ar-Ge merkezimiz aracılığıylaiş ortaklarımızı aynı zamanda Ar-Ge projeortaklarımız olarak konumlamak, ülkedekiknow-how birikimine ve açık inovasyonkültürünün gelişimine destek olmak vebu vesileyle Türkiye’den bilişim ihracatıyapılmasına ve başarılı girişimlerin çıkmasınadoğrudan veya dolaylı liderlik etmek.

Aslı Hanım, Ar-Ge Merkezi’nde kısazamanda neler üretildi?
Burak Bey’in de belirttiği gibi Türkiye’dekiçalışmalarımız Nesnelerin İnterneti ve ilerieğitim teknolojileri konularına odaklanmışdurumda. Eğitim alanında Intel RealSenseteknolojisini kullanan “Adaptif ÖğrenmePlatformu” adını verdiğimiz bir projeüzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge Merkezi’ndebu projeyi “Geleceğin Öğrenme Ortamı”olarak da isimlendiriyoruz. Bu sistemegöre bilgisayar ve tabletle ders çalışanöğrencilerin göz ve yüz hareketleri gibifiziksel verileri üç boyutlu kameralarlaalgısal hesaplama teknolojisi sayesindeizleniyor. Bu veriler kullanılarak öğrencininderse ve konuya olan ilgisi düzenli olarakölçülüyor. Bu sayede kişiye özel bir tabloortaya çıkartılarak öğrenme sürecinin dahaefektif kullanılabilmesi için platform otomatikseçenekler kurgulayabiliyor. Örneğin;kullanıcının sıkıldığını anlarsa sistem kısa birara önerebiliyor. Öğrencinin sonraki dersprogramı da buna göre ayarlanabiliyor. Buçözümün bilgisayarlarla 1-1 öğrenme vedijital eğitim platformlarının yaygınlaşmasıile öğrenme süreçlerine büyük katkısağlayacağını düşünüyoruz. Hedefimiz butür projeler ile tüm dünyada eğitim alanındateknolojinin daha etkin kullanımını sağlamakve bu teknolojileri Türkiye’den dünyayataşımak. Projemiz, Amerika’da da büyük birheyecanla takip ediliyor. Amerika’nın öndegelen önemli üniversiteleri ile de Ar-Geişbirlikleri için temaslar halindeyiz. Buradada gerçekleştirilecek ortak çalışmalarlaprojelerimize uluslararası arenada farklı birboyut kazandıracağız.

Haberin Devamı


Bir diğer projemiz de giyilebilir cihazlaralanında. Bir süre önce ABD’li ünlü rapçi 50Cents’in kulaklık ve aksesuar markası SMSAudio ile Intel’in yaptığı işbirliği sonundadünyanın kalp ritmini ölçen ‘ilk’ kişiselses sisteminin geliştirilmeye başlandığınıduyurmuştuk. SMS Audio Biosport ismiverilen bu kulaklıklar birkaç ay içinde tüm dünyada satılmaya başlanacak. Bu kulaklıkların sahip olduğu teknolojinin temelindeki Android yazılımın bir kısmı da Türkiye’de Intel Ar-Ge Merkezi’nde geliştirildi.

Teknokent’te faaliyet gösteren bir Ar-Ge merkezinin üniversitelerle de yakın temas halinde olması gerekiyor, değil mi?
BA: Zaten Intel Ar-Ge Merkezi’nin temel amaçlarından biri bu. Türkiye’nin kendi fikri mülkiyet projelerini yaratmasına ve ülkemizdeki patent sayısının artırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu merkezde ne kadar büyük başarılara imza atarsak bütçesel anlamda o kadar fazla fona ulaşabileceğimizi, her yeni kaynağın da daha değerli fikirlerin hayata geçmesine olanak vereceğini biliyoruz. Bunun için de üniversitelerdeki yenilikçi fikirlere ihtiyacımız var. Intel olarak Maker adını verdiğimiz geliştiricilere yönelik Galileo isimli bir anakartımız var. Bu kartlardan toplam 1000 adedin üzerinde bir rakamı Türkiye’deki 36 üniversiteye dağıtmak ve üniversite öğrencileriyle akademik kadroları da inovasyon ekosistemimizin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Bu konuda üniversitelerimizin de bizimle aynı heyecanı paylaştığını söyleyebilirim. Ar-Ge Merkezi’nde üretilen fikirler geliştikçe, projeler olgunlaştıkça merkezin çalışan sayısı da artacak.