Teknoloji AMD’den AM4 İşlemci Soketi!

AMD’den AM4 İşlemci Soketi!

16.12.2015 - 17:05 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki sene hem işlemci hem de ekran kartı pazarında büyük ve önemli atılımlar yapmayı hedefleyen AMD, Zenmimarisine sahip yeni nesil AM4 soketini gelecek yılın Mart ayında piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. AM4 soketi ile...

AMD’den AM4 İşlemci Soketi

Önümüzdeki sene hem işlemci hem de ekran kartı pazarında büyük ve önemli atılımlar yapmayı hedefleyen AMD, Zenmimarisine sahip yeni nesil AM4 soketini gelecek yılın Mart ayında piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. AM4 soketi ile birlikte Excavator mimarisinden yeni nesil Zen mimarisine geçiş yapacak olan AMD, anakartlarda DDR4bellek desteği de sunmaya başlıyor. AMD tarafından yapılan açıklamaya göre AM4 soketi hem çok çekirdekli CPUdestekli anakartlarda hem de grafik işlem birimi içeren APU destekli anakartlarda kullanılacak.

Haberin Devamı

AM4 soketi ile gelecek olan ilk APU‘lar ise Bristol Ridge ailesinden olacak. Temelde Excavator mimarisine sahip olan Bristol Ridgeailesinde maximum 4 adet x86 işlemci çekirdeği bulunacak. Grafik işlem birimi tarafında ise 8 adet GCN işlemci çekirdeği yer alacak. Bu sayede AM4 soketi toplamda 12 adet işlemci çekirdeği taşıyabilecek.

Ayrıca grafik işlemci tarafında ise yeni nesil GCN tabanlı AMD Radeon grafik işlem biriminin kullanılması da bekleniyor. 28nm fabrikasyon süreci ile üretilecek olan Bristol Ridge ailesi hem AM4 hem de FP4 soketlerini destekleyecek. Ayrıca yeni nesil APU‘lar 2400MHz‘e kadar da DDR4 bellek desteği sunacak. AM4 soketinin sahip olduğu ısıl tasarım gücü de 45W ile 65W değerleri arasında olacak. Diğer bir yandan AMD, önümüzdeki sene 14nm fabrikasyon süreci ile üretilecek olan Summit Ridge adındaki FXişlemcilerin raflardaki yerini almaya başlayacağını da duyurdu. AM4 soketi ile gelecek olan FX serisi işlemciler deDDR4 bellek desteği ve 8 adet işlemci çekirdeğine kadar destek sunacak. FX serisi işlemcilerin sahip olduğu ısıl tasarım gücü de 95W değerinde olacak. Ayrıca bu tarafta Raven Ridge serisi APU‘lar da piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Ancak Raven Ridge ailesi APU‘ların 2017‘nin başlarında satışa sunulması bekleniyor.