Teknoloji AMD, HDMI Kablolara FreeSync Teknolojisi Getiriyor!

AMD, HDMI Kablolara FreeSync Teknolojisi Getiriyor!

16.12.2015 - 17:56 | Son Güncellenme:

AMD, FreeSync teknolojisini HDMI kablosu üzerinden monitörlerimizde kullanabilmemizi sağlayan teknolojiyi resmi olarak duyuruldu. AMD‘nin FreeSync teknolojisi ekran kartının monitör ile konuşma sorunlarını çözmeyi amaçlıyor.

AMD, HDMI Kablolara FreeSync Teknolojisi Getiriyor

AMD, FreeSync teknolojisini HDMI kablosu üzerinden monitörlerimizde kullanabilmemizi sağlayan teknolojiyi resmi olarak duyuruldu. AMD‘nin FreeSync teknolojisi ekran kartının monitör ile konuşma sorunlarını çözmeyi amaçlıyor. Bu sayede monitördeki yırtılmalar, düşük kare sayıları ve bazı performans sorunları ortadan kaldırılıyor. Ancak bu teknolojiden faydalanabilmek için FreeSync destekli bir ekran kartı ve monitörünüzün olması gerekiyor. Bugüne kadar FreeSync destekli bir monitör almak istediğimiz zaman DisplayPort görüntü çıkışına sahip bir monitör satın almamız gerekiyordu. Yeni nesil FreeSync teknolojisi ile bu standardı da ortadan kaldırmış oluyoruz. Bu sayede daha uygun fiyata sahip HDMI monitörlerde de FreeSync teknolojisini kullanabileceğiz. Monitör üreticileri de AMD‘nin yeni nesil FreeSync teknolojisini içeren monitörlerini piyasaya çıkarmaya başladılar. Şimdiden Acer XF290C, LG 34UM58A, LG MP68, Samsung CF791, Samsung CF770, Samsung CF591, Samsung CF390ve Samsung SF350 olmak üzere 8 adet monitör satışa sunulmaya hazırlanıyor. Monitörlerin çıkış tarihi ise, henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

Ayrıca AMD‘nin FreeSyncteknolojisi NVIDIA‘nın G-SYNC teknolojisinden farklı olarak özel bir donanıma da gerek duymuyor. Peki, bu teknoloji nasıl çalışıyor? HDMI 1.2 görüntü standardını destekleyen AMD Radeon ekran kartlarına gelecek olan bir sürücü güncellemesi ile kullanılmaya başlanacak. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor.

Bu teknoloji henüz 4K monitörleri desteklemiyor. AMD, HDMI kablosu üzerinden 4K görüntü aktarımını desteklemediği için 4K monitör kullanıcıları bu teknolojiyi DisplayPort bağlantısı üzerinden kullanmaya devam edecekler. Yeni nesil FreeSync teknolojisi mobil dünyaya da ilk adımlarını atıyor. Bu tarafta da Lenovo dünyanın ilk FreeSync destekli üst seviye dizüstü bilgisayarını duyurdu. Lenovo Y700 adındaki model hem iş hem de oyun odaklı bir bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. 899$ fiyat etiketiyle piyasaya çıkacak olan dizüstü bilgisayarın çıkış tarihi ise, henüz açıklanmadı.

Yazarlar