Teknoloji Aspiratör Nedir, Ne İşe Yarar? Aspiratör Hangi Durumlarda Kullanılır?

Aspiratör Nedir, Ne İşe Yarar? Aspiratör Hangi Durumlarda Kullanılır?

16.04.2021 - 14:47 | Son Güncellenme:

Günümüzde mutfaklarda yemek yaparken işe yarayan pek çok farklı cihaz bulunmaktadır. Özellikle yemek yaparken koku ve dumanın gitmesi için aspiratör kullanılmaktadır. Aspiratör nedir, ne işe yarar? Aspiratör hangi durumlarda kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Aspiratör Nedir, Ne İşe Yarar Aspiratör Hangi Durumlarda Kullanılır

Aspiratör, gaz halinde olan akışkanların emilmesini ve ortamdan uzaklaştırılmasını sağlayan bir fon çeşididir. Aspiratör mutfaktaki bir çeşit temizleyicidir. 

Haberin Devamı

Aspiratör Nedir, Ne İşe Yarar?

Elektrikli cihazlar arasında yer alan aspiratör gaz halinde bulunan akışkanları emmeye yarar. Ayrıca duman ve koku aspiratör sayesinde ortamdan uzaklaştırılır. Bir çeşit fan olan aspiratör havada bulunan duman, is, koku ve yabancı maddeleri emerek dışarı atmaya yarayacaktır.

Mutfaklarda ocak üzerine yerleştirilen aspiratör ortamdaki kullanılmış havanın temizlenesini sağlar. Özellikle gaz ve sıvı haldeki akıcı maddeleri, tozları da rahatlıkla çeker. Aspiratörlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Birbirinden farklı alanlarda aspiratör kullanılmaktadır. 

Aspiratör Hangi Durumlarda Kullanılır?

Aspiratörün kullanım alanları oldukça geniştir. Günümüzde özellikle mutfaklarda aspiratör kullanılır. Aspiratör, mutfakta yemek kokularının giderilmesi için kullanılmaktadır. Evlerde bulunan elektrik süpürgeleri de aslında bir çeşit aspiratördür. Elektrik süpürgelerinin iyi çalışması aspiratörlere bağlıdır.

Haberin Devamı

Marangoz atölyelerinde oluşan toz parçacıklarının ve talaşların süpürülmesi, depoya aktarılması için de aspiratör kullanılmaktadır. Tıp ve cerrahi alanda kullanılan ve özel şekilde imal edilen aspiratörler bulunur. Aspiratör ve vantilatörlerde de bir fazlı motorlar kullanılmaktadır. Aspiratörler fonksiyon ve çalışma kalitesi olarak aspiratörler önem taşır. 

Aspiratör genel olarak hava kalitelerinin korunmasını sağlar. Hava akışını da yönlendiren aspiratör akış basıncı meydana getirmektedir. İyi bir aspiratör basit bir kullanıma sahip olmalıdır. Ayrıca kolay temizlenebilen aspiratör dış faktörlere karşı da sağlam olmalıdır. Aspiratörlerin gürültülü çalışmaması ve elektrik bağlantılarının iyi yalıtılmış olması gerekir. Aspiratörün emiş gücü de ortama göre ayarlanır.