Populer Bilim Ayda çiçeklerin açması yakın!

Ayda çiçeklerin açması yakın!

17.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) bilim adamları, ayda çiçeklerin açmasının yakın olduğunu ileri sürdü.

Ayda çiçeklerin açması yakın

Bilim adamları, kayalarda çiçek büyütülebileceğini ortaya koydu. Bazı bilim adamları, bu gelişmeyi, ayı insan yaşamına elverişli kılmaya yönelik bir adım olarak görüyor. Ancak ESA yöneticileri, bu gelişmeye soğuk bakıyor. Bir üstdüzey yönetici, bu gelişmeyi, "bilim kurgu" olarak nitelendirdi.

Yeni araştırma, Viyana'da yapılan Avrupa Yüzeybilim Birliği'nin (EGU) yıllık olağan toplantısında gösterildi. Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi'nden bilim adamı Bernard Foing, ayda çiçek yetiştirilmesinin, insanın uzay ortamına nasıl alışabileceğini göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. BBC'ye konuşan Foing, "İşin içine suyu da dahil edebiliriz. Zaten, ilkel bir yaşam sistemi kurmak için gerekli." dedi.

Kiev'de bulunan Milli Bilim Akademisi'nden Natasha Kozyrovska ve Iryna Zaetz'in önderlik yaptığı araştırma grubu, ayda benzeri bulunan kayalara nergis ekti. Sadece kayaların bulunduğu denemede nergis yeterli gelişim göstermezken bakteri eklenmesi ile nergislerin normal bir şekilde büyüdüğü gözlemlendi. Bilim adamları, bakterilerin, kayalardan, nergis için gerekli olan elementleri emdiğini düşünüyor. Foing, benzer sistemin, ayda çalışabileceğini söyledi.