Teknoloji Bir ülke pandemi kurallarını ‘yüz tanıma sistemiyle’ kontrol edecek

Bir ülke pandemi kurallarını ‘yüz tanıma sistemiyle’ kontrol edecek

16.09.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:

Dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca kişinin etkilenmesine neden olan yeni tip koronavirüste teknolojinin de nimetlerinden faydalanılıyor. Avustralya’nın en büyük iki eyaletinde yüz tanıma sistemleri salgına yönelik geliştirilen kuralları denetlemek için devreye alınacak.

Bir ülke pandemi kurallarını ‘yüz tanıma sistemiyle’ kontrol edecek

Yüz tanıma sistemlerinin şehir merkezlerinde ve insanların yoğun olarak bulunduğu alanlarda kullanımı oldukça büyük eleştiri alsa da ABD’nin bazı eyaletleri ve İngiltere gibi ülkelerde sıklıkla suçluların tespit edilmesinde kullanılıyor. Öte yandan Avustralya da koronavirüs için getirilen kuralların denetlenmesinde insanların bu kurallara ne kadar sirayet ettiğini kontrol etmek için bu yazılıma başvuracak.

Haberin Devamı

Sistem temelde Kovid-19 karantinasına giren insanların evde olup olmadığını polisin kontrol etmesini sağlıyor. Yüz tanıma sistemi ülke nüfusunun büyük kısmında tartışmalara yol açmıştı ve etki alanının genişletilmesi de yeni endişeleri beraberinde getiriyor.

Bir ülke pandemi kurallarını ‘yüz tanıma sistemiyle’ kontrol edecek

Bir teknoloji firması geliştirdiği yazılımı internet sitesi üzerinden , Sidney, Melbourne ve Avustralya'nın 25 milyon nüfusunun yarısından fazlasının bulunduğu New South Wales (NSW) ve Victoria'nın şirketin yüz tanıma ürünlerini test ettiğini ve uygulamaya koyduğunu aktardı.

2020 yılında geliştirilen sistem polis teşkilatı için denenmeye başlanmıştı. Gizlilik tartışmalarına yol açan bu uygulamanın ardından 2021 yılına gelindiğinde sistemin çok daha fazla kişiyi izlemede kullanıldığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Bir ülke pandemi kurallarını ‘yüz tanıma sistemiyle’ kontrol edecek

Reuters tarafından aktarılan detaylarda, denenen yeni sistemde, insanların rastgele check-in taleplerine, belirlenen ev karantina adreslerinde bir fotoğraf çekerek yanıt veriyor. Konum verilerini de toplayan yazılım, görüntüyü “oluşturulan yüz imzasına” göre doğrulayamazsa, polis, kişinin nerede olduğunu doğrulamak için konuma bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Yüz tanıma teknolojisi Çin gibi ülkelerde halihazırda kullanılıyor olsa da, koronavirüs kurallarını kontrol etmek için kullanan ilk ülke Avustralya oldu.