Teknoloji Bu Maske Hastaların Nefesini Kelimelere Dönüştürüyor

Bu Maske Hastaların Nefesini Kelimelere Dönüştürüyor

01.09.2015 - 15:04 | Son Güncellenme:

Son dönemde tüm toplumlarda özellikle felç ve kanser ile ilgili hastalıkların arttığı gözleniyor. Kirli hava, besinler,stres, tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi gibi faktörler birçok yaşamın sonu hazırlıyor. Bu konu üzerine...

Bu Maske Hastaların Nefesini Kelimelere Dönüştürüyor

Son dönemde tüm toplumlarda özellikle felç ve kanser ile ilgili hastalıkların arttığı gözleniyor. Kirli hava, besinler,stres, tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi gibi faktörler birçok yaşamın sonu hazırlıyor. Bu konu üzerine çalışan biliminsanları hastaların zor süreçlerinde özellikle felç gibi durumlarda, kendileri anlatamadıkları bu durumun da onları hem fiziken hem de psikolojik olarak çok yorması sebebi ile yeni teknoloji ürünleri arayışı içerisindeler. 3D yazıcıların ve sanal gerçeklik teknolojisinin sıklıkla uygulandığı sağlık sektöründe bugün sizlere haberini aktaracağımız ürün, 3D yazıcı teknolojisine dayanıyor.

Haberin Devamı

3D yazıcı ile geliştirilen uzuvlar sayesinde beyin iletilen sinyalleri algılayarak harekete dönüştürüyor ve robot kollar yardımıyla hastaların sosyal yaşama geri kazandırılması için büyük önem taşıyor. Tüm bu çalışmaların yanında Bilim insanlarının yeni geliştirdiği bir teknoloji ise felçli olan ve konuşmayan hastaları hayata kazandırmak üzerine. Felç olan hastaların bir şeyi ifade ederken oldukça zorlanmasının üzerine geliştirilen bu cihaz, felç veya başka bir sebepten dolayı konuşma yetisini kaybeden kişilerin nefesleriyle iletişime geçmesini sağlıyor. Başka bir deyişle artık bu hastalığa yakalanan kişiler geliştirilen maske sayesinde kişinin nefesindeki farklı dalgalanmaları kelimelere dönüştürüyor. Bilgisayar tarafından algılanan bu ses de bilgisayar ortamında sese dönüştürülerek konuşamayan kişinin bir nevi sesi olmuş oluyor. Bu teknoloji sayesinde felçli hastalar karşı tarafa dertlerini gözleriyle göstererek değil sözlü olarak aktarabiliyor. Bu teknolojinin zamanla sesi daha iyi analiz ettiği ve birkaç gün sonra kişinin söylemek istediği hemen hemen her şeyi sese çevirebildiği söyleniyor. Yaşam belirtisi olan nefesten yola çıkan bilim insanları bu maske sayesinde artık birçok hastanın gerçekten ne sıkıntı çektiğinin anlaşılabilineceğini ve bu iletişim sayesinde tedavinin çok daha doğru sonuçlar doğuracağını belirtti. Geliştirilen bu maskenin hale geliştirme sürecinde olduğu belirtilirken felçli hastalara ve yakınlarına da büyük umut ışığı doğurduğu için en kısa sürede kullanıma sunulacağı belirtiliyor. Şimdi sizleri o maskenin tanıtıldığı video ile baş başa bırakıyoruz. İyi seyirler.