Teknoloji Bunu da yaptılar! En akıllı papağan diliyle 'dokunmatik ekranı' kontrol ediyor!

Bunu da yaptılar! En akıllı papağan diliyle 'dokunmatik ekranı' kontrol ediyor!

30.09.2021 - 17:36 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre nesli tükenmekte olan kea papağanlarına dokunmatik ekranlı cihazları kullanması öğretildi. Akıllı olmalarıyla bilinen bu papağan türü, dilleriyle elektronik cihazları kullanmak için eğitebilecekler.

Bunu da yaptılar En akıllı papağan diliyle dokunmatik ekranı kontrol ediyor

İnsanlar ve hayvanları ayıran en büyük şey kesinlikle karar verme ve yorum yapma yetenekleridir. Akabinde gerçekleştirilen bir araştırmada nesli tükenmekte olan bir Yeni Zelanda papağanı olan kea’nın dokunmatik ekranları kullanabildiği öğrenildi. Ekranları kullanacak kadar akıllı ve bunu öğrenebiliyor ancak gerçek ve sanal dünyalar arasındaki farkı söyleyemiyor.

Haberin Devamı

The Guardian’ın haberinde yer verdiği detaylara göre araştırma ekibi altı kea türü papağanı dokunmatik ekranları kullanabilmesi için eğitti. Kuşlara ya tamamen fiziksel, tamamen ekranda ya da her ikisinin karışımı olan bir dizi görev sunuldu. Bunları başarıyla geçen papağanlar, geçmişte de elektronik cihazları kullanmak için eğitilmişlerdi ancak bu noktaya gelememişlerdi. 

ESARET ALTINDA TUTULMALARI GERÇEKTEN ZOR

Auckland Üniversitesi'nde doktora adayı ve çalışmanın ilk yazarı olan Amalia Bastos, yeni çalışmanın ilerleyen döneme ışık tuttuğunu ve çok daha derin araştırmaların gerçekleştirilebileceğini vurguluyor. Bastos, araştırmanın nesli tükenmekte olan papağan türleri için üreme ve koruma programlarının başarısını artırabileceğini umuyor.

Haberin Devamı

Bunu da yaptılar En akıllı papağan diliyle dokunmatik ekranı kontrol ediyor

Öte yandan Bastos, “Esaret altında tutulmaları gerçekten zor çünkü çok zekiler, bu yüzden zihinsel olarak sağlıklı kalmaları için sürekli olarak zihinsel anlamda zenginleştirilmeleri gerekiyor” dedi.

Çalışmanın yazarlarından Patrick Wood,'' Papağan gagası tırnağa çok benzer bir yapıda ve dokunmatik ekranı etkinleştirmez. Bu sebeple onlara dilleriyle ekrana dokunmayı öğretmek zorunda kaldık. Bu beceriyi kazandıktan sonra dokunmatik ekranı kullanmaya başladılar. Onlar da bundan gerçekten zevk alıyor gibi görünüyor.''