Populer Bilim Cep telefonlarınızı şarj edebilecek giysiler geliştiriliyor

Cep telefonlarınızı şarj edebilecek giysiler geliştiriliyor

12.07.2018 - 13:39 | Son Güncellenme:

Mühendisler cep telefonunuzu şarj edebilecek kıyafetler geliştiriyor. Bunu mümkün kılan ise güçlü, iletken ve ısıya dayanıklı olan geniş yüzey alanı sunan karbon nanotüpler.

Cep telefonlarınızı şarj edebilecek giysiler geliştiriliyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Cincinnati Üniversitesi'ndeki mühendisler, cep telefonunuzu şarj edebilecek giysiler geliştirmek için Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü ile bir ortak çalışam yürütüyor. Bunu mümkün kılan ise güçlü, iletken ve ısıya dayanıklı olan geniş yüzey alanı sunan karbon nanotüpler.

UC'nin Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Koleji, askeri teknoloji uygulamalarını geliştirebilecek araştırmalar yapmak için Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ile beş yıllık anlaşma yaptı.

UC profesörü Vesselin Shanov, UC'nin Nanoworld Laboratories'i araştırma ortağı ve UC profesörü Mark Schulz ile birlikte yönetiyor. Birlikte, elektrik, elektronik ve elektromekanik mühendisliğindeki uzmanlıklarını, elektroniği çalıştıran "akıllı" malzemelerin üretilmesi için kullanıyorlar.

Haberin Devamı

Shanov, "En büyük zorluk, bu güzel özellikleri onların güçlerinden, iletkenliklerinden ve ısı direncinden faydalanmak için çevirmek." dedi.

Schulz, üretimin karbon rönesansının zirvesinde olduğunu söyledi. Karbon nanotüpleri, ağırlığı azaltmak ve yakıt verimliliğini artırmak için otomobillerde ve uçaklardaki bakır telin yerini alacak. Karbon, suyunuzu filtreler ve bize yeni biyometrik sensörler aracılığıyla yaşamlarımız ve bedenlerimiz hakkında daha fazla bilgi veriyor.

Karbon, polyester ve diğer sentetik elyafların yerini alabilir. Karbon nanotüpler dünyada bulunan en siyah nesneler olduğundan, görünür ışığın yüzde 99.9'unu emebiliyor. Hatta karbonun yeni siyah olduğu da söylenebilir.

Schulz, "Geçmişte metaller üretim mallarına hükmetti. Ancak bence karbon pek çok uygulamada metallerin yerini alacak. Yeni bir karbon dönemi olacak. Karbon devrimi yaklaşıyor" dedi.

UC araştırmacıları, kimyasal buhar biriktirme denilen bir işlemle vakum odasında bir çırpıda silikon siloları üzerinde nanotüpleri "büyütüyor". Karbon içeren gaz reaktörün içine giriyor. Karbon gazı tohumla etkileşime girdiğinde yıkılıyor ve yüzeyde yeniden şekilleniyor. İstenilen boyuta ulaşana kadar büyümesine izin veriliyor.

Araştırmacılar alkolden metana kadar neredeyse her türlü karbonu kullanabilirler.

Haberin Devamı

Ordu için bu, askerin yükünü oluşturan ve giderek artan sayıda elektronik parçayı şarj eden ağır pillerin değiştirilmesi anlamına gelebilir. Işıklar, gece görüşü ve haberleşme cihazları gibi.

Araştırmacılar ilk başta karbon nanotüplerin toksik olmadığından emin olmak istiyor. "Bu yüzden yavaş hareket ediyoruz" dendi.

Şimdilik, UC'nin laboratuvarı araştırması için bir kerede yaklaşık 50 metre karbon nanotüp ipliği üretebilir.

Cincinnati Üniversitesi Nanoworld Laboratuvarı, 2007 yılında yaklaşık 2 santimetrelik bir nanotüp üretimi ile dünya rekoru kırmıştı.

Yazarlar