Teknoloji Çıldırtan 8 internet şakası!

Çıldırtan 8 internet şakası!

19.01.2011 - 11:15 | Son Güncellenme:

"İnternetteki her şeye hemen inanmayın" sözünü doğrulayan 8 dev Wikipedia şakası... Tıklayın...

Çıldırtan 8 internet şakası

Jimmy Wales'in sıfırdan bugünlere getirdiği internetin en büyük kaynaklarından biri Wikipedia Cumartesi günü 10. yaşını kutladı. Wikipedia'nın amacı insanlığın tüm bilgilerini toplamak olabilir ancak aynı zamanda internet şakalarının da en iyi kaynaklarından biri. İsterseniz gelin, Wikipedia tarihindeki en büyük 8 internet şakasına beraber göz atalım.

David Adkins öldü mü?

Temmuz 2006'da Sinbad olarak bilinen komedyen David Adkins'in Wikipedia'da '50 yaşındaki Sinbad öldü' şeklinde haberleri yer almıştı. Kızı tarafından aranan ve mesajlar alan Atkins, şakanın yayılmasının ardından posta kutusunda yüzlerce e-posta ile karşılaşmıştı.

Essjay tartışması ve Afrikalı filler

Essjay tartışması

Şubat 2007'de Essjay adlı Wikipedia yöneticisinin kendine ait Wikipedia sayfasında akademik nitelikleri ve iş tecrübeleri hakkında yanlış bilgiler verdiği ortaya çıktı. Essjay bu niteliklerini Wikipedia içeriği hakkındaki anlaşmazlıklarda da öne sürerek kendine avantaj sağlamaya çalışmıştı.

İlahiyat ve fıkıh eğitimi aldığını iddia eden Essjay, 2005 yılından beri Wikipedia'ya katkıda bulunuyordu. Bir Wikipedia makalesine göre Jimmy Wales, Essjay'e Wikipedia'ya bir kimlik doğrulama sistemi getirmeyi önermiş ancak Essjay bunu reddetmişti.

Stephen Colbert Afrikalı fillerin nüfusunu artırdı!

Colbert, TV şovu Colbert Report'da Wikipedia'yı konu almış ve izleyicilerinden Afrikalı fillerin nüfusunun üç katı arttığını Wikipedia'da belirtmelerini istemişti.

Edward Owens, sahte biyografi

Edward Owens

Edward Owens, George Mason Üniversitesi öğrencilerin hazırladıkları bir proje için uydurulan hayali bir karakterdi. Wikipedia'da Owens hakkında oluşturulan sayfada şunlar yazıyordu: "1852'den 1938'e kadar Virginia'da yaşadı. 1873'de başlayan Büyük Depresyon'da zor zamanlar geçirdi ve ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için Chesapeake Bay'de korsanlığa başladı." USA Today ve diğer medya organlarının bu sözleri ciddiye almasından sonra üniversite profesörü Aralık 2008'de şakayı açığa çıkarmaya karar verdi.

Biyografi anlaşmazlığı

Mayıs 2005'de bir Wikipedia yazarı yazdığı sahte makalede 78 yaşındaki Amerikan gazeteci John Seigenthaler'in eski ABD başkanı John F. Kennedy ve eski adalet bakanı Robert F. Kennedy suikastlerinden şüpheli bulunduğunu açıkladı. Bunun ardından Wales, ansiklopedinin kayıtlı olmayan kullanıcıların yeni içerikler oluşturamayacğını açıklamıştı.

Tüm medyayı kandırdı, Henryk Batuta şakası

Üniversite öğrencisi tüm medyayı kandırdı

Shane Fitzgerald adındaki Dublin Üniversitesi öğrencisi hayatını yakın zamanda kaybeden besteci Maurice Jarre hakkında Wikipedia'da uydurma bir alıntı yayınladı.

Alıntıda şöyle yazıyordu: "Müzik benim hayatımdı ve bu hayatı terkettiğimde de müzik ile hatırlanacağım. Öldüğümde kafamın içinde sadece benim duyabileceğim son bir vals parçası çalacak." Bu uydurma sözler Jarre'ye bir zarar vermemiş olabilir ancak The Guardian gibi bazı gazeteler, ölüm ilanlarında bu sözleri kullanmıştı.

Henryk Batuta şakası

Hayal ürünü Polonyalı komünist Henryk Batuta hakkında yayınlanan sahte sayfada Batuta'nın 1898'de Odessa'a doğduğu ve Rus Sivil Savaşına katıldığı yazıyordu. Ayrıca Varşova'da bulunan Henryk Batuta Sokağı adında bir sokaktan bahsediliyordu.

Tony Blair hitlere mi tapıyor?

Bazı web sitelerinde yer alan bilgilere göre, eski İngiliz Başbakanı Tony Blair'in gençlik yıllarında yatak odasında Adolf Hitler'in resimlerini sakladığı bilgileri Wikipedia'da bir dönem yer almıştı.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.