Teknoloji En İyi Mobil Web Tarayıcı Hangisi?

En İyi Mobil Web Tarayıcı Hangisi?

12.08.2013 - 13:37 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde sizinle PC için en iyi web tarayıcı yazımı paylaşmıştım. Sizden gelen istekler doğrultusunda mobil cihazlar içinde böyle bir yazı hazırlamaya karar verdim. PC için en iyi web tarayıcı Google Chrome olmuştu.

En İyi Mobil Web Tarayıcı Hangisi

bütün hizmetlerini Chrome içine entegre ederek sadece performans anlamında değil içinde barındırdığı teknoloji anlamında da diğer rakiplerinden önde yer almıştı. Peki mobil tarafta bu durum nasıl olacaktı bende test yapmaya başlamadan evvel bu durumu oldukça merak etmiştim. Şu anda üzerinden en çok indirilen ve tercih edilen web tarayıcıları seçtim bu test için. Bir çok tarayıcı var ortada dolaşan ama bir çoğunda da optimizasyon sorunları var. O yüzden standart web tarayıcı haricinde bir web tarayıcı kullanacaksanız mutlaka test sonuçlarını iyice inceleyin derim.

Haberin Devamı

Son dönemde bazı Android cihazlar kendi web tarayıcıları yerine Chrome web tarayıcı ile geliyor. Android standart web tarayıcı sistem içine gömülü olduğu için diğer tarayıcılara göre bu güne kadar genelde daha iyi performans sergiliyordu ama tarayıcılar kendilerini son 1 yılda oldukça geliştirdiler. Şimdi sonuçları sizlerle paylaşıyorum.

Testimizin sonucuna göre en iyi tarayıcı 22 puan toplayan Opera web browser oldu. 2. tarayıcı 19 puan ile Yandex, 3. en iyi tarayıcı 17 puan toplayabilen Chrome olduğunu görüyoruz. Firefox 11 puan ile 4. oldu. 8 puan alabilen Dolphin tarayıcı 5. olurken beni asıl şaşırtan sadece 7 puan toplayabilen ve testte sonuncu olan Android Standart tarayıcı oldu. Opera web tarayıcının birde “Turbo Modu” denilen bir ayarı var. Bu ayar ile web tarayıcının hızlanmasını bekleyebiliriz fakat Turbo Modu açtığımızda Opera web browser PeaceKeeper Benchmark testini bitirmeyi başaramıyor.
Benchmark sentetik yazılımları sistem kararlılığı için tabiî ki bir kriter fakat önemli olan günlük kullanım. Sürekli yabancı sitelere giriyorsanız ve yabancı diliniz de çok iyi değilse Google Chrome’ un sayfanın dilini çevirme özelliğinden asla vazgeçemezsiniz. Bunlar bir yere kadar doğru testler ama önemli olan sizin günlük kullanımda browserlardan nasıl bir performans aldığınız. Benim yaptığım testlerde Opera birinci oldu ve bende şu anda bu tarayıcıyı kullanıyorum. Tarayıcılar her güncelleme ile birlikte daha fazla performans veriyorlar. Bu performans artışı telefonlarımızda PC rahatlığını yaşamamıza sebep veriyorlar. Performans artışı ile birlikte 3G şebekelerinde veri kullanımı da daha az olmakta. Buna da dikkat etmekte fayda var.
NOT: Yapılan Benchmark testleri Android 4.1.2 sürümü kullanan Samsung Galaxy Note 2 ile yapılmış olup telefonun işlemcisi 1,6 Ghz’ den 1,8 Ghz’ e (overclock) hız aşırtılmıştır. Telefonunuza overclock yapmazsanız bu sonuçları alamazsınız. Wi-Fi ile yapılan tüm testlerde telefonun Wi-Fi çekimi en üst düzeydedir.