Populer Bilim Erimiş metali çıplak elle tokatlayan adam fenomen oldu!

Erimiş metali çıplak elle tokatlayan adam fenomen oldu!

29.12.2017 - 15:09 | Son Güncellenme:

Reddit’te ortaya çıkan ve çıplak elleriyle binlerce derecelik erimiş metali tokatlayan adam sosyal medyada fenoman oldu. Peki nasıl oluyor da adamın eli yanmıyor?

Erimiş metali çıplak elle tokatlayan adam fenomen oldu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Herkes sosyal medyada bir şekilde meşhur olmak istiyor ve bu yüzden de enteresan şeyler yapabiliyor. Reddit'te viral olan bu adamın yaptığı tehlikeli şey ise bazı bilimsel gerçekleri öğrenmemizi sağlıyor. Reddit’te ortaya çıkan ve çıplak elleriyle binlerce derecelik erimiş metali tokatlayan adam sosyal medyada fenoman oldu. Videodaki adam güvenlik için kullandığı eldiveni elinden çıkarıp çıplar elle metali tokatlyor. Peki nasıl oluyor da adamın eli yanmıyor?

Adamın yaptığı şey fizikte "Leidenfrost etkisi" olarak da biliniyor. 18. yüzyıl Alman bilim adamı Johann Gottlob Leidenfrost'un adını taşıyan Leidenfrost etkisi, ilk kez temas ettiklerinde sıcak bir sıvı ile daha serin bir yüzey arasında yaratılmış olağanüstü güçlü doğal kalkan olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Erimiş metali çıplak elle tokatlayan adam fenomen oldu

Leidenfrost'a göre adamın elinin erimesinin nedeni, sıcak ve erimiş metalin, cildindeki su ile kısa sürede -sıcaklığın da etkisiyle- buharlaşması ve koruyucu ama geçici bir su buharı bulutu yaratması.

Adam elini uzun süre boyunca o akışkan metalin altında tutamaz çünkü insan derisinde çok miktarda su bulunuyor ve yüksek sıcaklığın da etkisiyle buharlaşma kısa sürecek.

Bununla birlikte, bu video hakkında tuhaf olan şey, adamın işlemi üç kez yaptığı gerçeği. Normalde her tekrardan önce elini suyla ıslatması gerekiyor. Adamın bunu yapabilmesi ya elinin çok nemli olduğuna ya da işlemi hızla yapmasına bağlanıyor. Durum ne olursa olsun, siz bu işlemi kesinlikle denemeyin.

Erimiş metali çıplak elle tokatlayan adam fenomen oldu

Leidenfrost etkisinin daha güvenli ortamlarda da oluştuğunu görebilirsiniz. 100 derecenin üzerinde ısınmış bir yüzey gördüğünüzde bir damla suyu üzerine bırakın. Su damlası, tamamen buharlaşana dek yüzeyle hiç temas kurmadan deliler gibi gezinecek ve en sonunda kaybolacaktır.