Teknoloji Ev için modem alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ev için modem alırken nelere dikkat etmeliyiz?

08.01.2019 - 15:11 | Son Güncellenme:

İnternete bağlanmak için ise ister kablosuz, ister kablolu olsun bir modeme ihtiyaç duyuyoruz. Peki modem satın alırken nelere dikkat etmek, hangi kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor? Daha hızlı internet erişimi ihtiyacına cevap arayan teknoloji tutkunları için Zyxel Pazarlama ve Marka Müdürü Özden Aliyagic Uyar’a sorduk.

Ev için modem alırken nelere dikkat etmeliyiz

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Ev için modem alırken neye dikkat etmeliyiz?

Yaşam alanınız için yeni bir modem almaya karar verdiyseniz göz önünde bulundurmanız gereken birden fazla kriter bulunmakta.Bunlardan en önemlisi servis sağlayıcıların eviniz için sunduğu internet hizmetinin tipi. Bu hizmet ADSL, VDSL, Fiber gibi değişkenlikler gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; VDSL hat yapısı bulunan bir bölgede yaşıyorken ADSL modem almanız hizmet alamamanıza sebep olacak ve satın aldığınız ürünü size uygun olmadığı için iade etmek zorunda kalacaksınız. Buna ek olarak teknolojinin hızla gelişmesini de göz önünde bulundurursak mevcut altyapınızdan daha yüksek teknolojili bir ürün almanız ilerleyen zamanlarda modem için tekrar yatırım yapmanızın da önüne geçecektir. Bu sebeple ADSL hat yapısına sahipseniz bile hem VDSL hem ADSL destekleyen bir ürünü tercih etmeniz doğru bir davranış olacaktır.

Haberin Devamı

Veri boyutlarının günden güne arttığı göz önünde bulundurulduğunda, kablolu ya da kablosuz internet erişimlerimizin de üst seviyede olması gerekiyor ki İnternet ağıyla olan iletişimlerimiz çok daha hızlı seviyede kalabilsin.

Evlerde artık internet erişimi için modem/router cihazlarına kablosuz arayüzler ile bağlanmak mümkün. Günümüzde üretilen bir sürü dizüstü bilgisayar, tablet ve telefon yüksek hızlı IEEE 802.11ac protokolünü destekliyor. Tüm bunlar dikkate alındığında, seçeceğimiz modemin de yüksek hızlı kablosuz bağlantıları destekliyor olması geleceğe dönüklük açısından oldukça önemli. Modem satın alırken cihazın 802.11ac protokolünü destekleyip desteklemediğine dikkat etmek gerekiyor.

Ebeveyn kontrolü önemli

Türkiye’de özelikle gençler, interneti sıklıkla ve yoğun bir şekilde kullanıyor. İstatistik portalıStatista 2016 verilerine göre Türkiye’de günlük ortalama kullanıcı başına İnternet’te geçirilen vakit mobil cihazlar için 2-6 saat, laptop ve masaüstü cihazlar için ise 3-5 saat şeklinde. Bu sebeple internet erişiminin yetişkin olmayan bireyler için izlenmesi, gözlemlenmesi ve onların doğru yönlendirilebilmesi önemlidir. Modem seçerken internet erişimini cihaz ya da özel servis bazlı kısıtlamanıza imkan tanıyan Ebeveyn Protokol desteğine sahip modelleri tercih etmeniz daha doğru bir karar olacaktır.

Haberin Devamı

Ev için modem alırken nelere dikkat etmeliyiz

Modemlerdeki anten sayısının çok olması internet hızını ne kadar etkiliyor? Anten sayısının çok olması ne ifade ediyor?

Anten bir modemin ya da herhangi bir ağ cihazının en önemli donanımlarından birisidir. Modem gibi internet erişimini kablosuz dağıtmayı amaçlayan cihazlarda laptop, tablet ve mobil telefon gibi cihazların internet erişimi antenler aracılığıyla sağlanır. Burada önemli olan ve genellikle yanlış algılanan bir nokta var: Antenler dahili, harici ya da tümleşik gibi farklı tiplerde olabilir. Dışarıdan donanımsal olarak herhangi bir anteni görünmeyen modem cihazlarının da bir anteni olduğunu unutmamak gerekiyor. Herhangi bir harici anteni olmayan cihazın az çekeceğine ya da düşük kablosuz kapsama alanı sunacağı düşünülüyor. Fakat bu,pek de doğru bir yaklaşım değildir. Antenler sahip olduğu anten kazancalarınagöre dBi birimi ile ölçülürler. Buna ek olarak antenlerin sahip olduğu farklı teknolojiler de olabilir. Bunlar MU-MIMO (Multi User Multi Input-Multi Output) ya da Beamforming gibi teknolojiler olabilir.

Haberin Devamı

Öte yandan katma değerli teknolojiler, antenlerin verimlerini artıran etkenlerdir. Bu sebeplerden dolayı modem seçerken de anten sayısından ya da tipinden ziyade toplam anten kazançları ve barındırdığı yüksek teknolojiler göz önünde bulundurulursa daha doğru bir seçim olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak; eğer büyük bir ev veya ofiste modemi kullanacak ve herhangi bir ağ genişletici/router satın almayacaksanız antenleri çok ve güçlü bir modem tercih etmek gerekmektedir.

Modem dışında evdeki internet erişimi kapsama alanı için ne gibi ürünler satın alabiliriz? Hangi durumlarda neden hangisi cihaz satın alınmalıdır? Son kullanıcıya ne tavsiye edebilirisiniz?

Modem evimizin internete açılan kapısıdır. Fakat modem dışında kullanacağımız cihazlarda kablosuz ağ yapımızın gelişmesine katkıda bulunabilir. Örneğin mevcut durumda bir modeminiz var fakat kablosuz performansından memnun değilseniz, modeminizi değiştirmek yerine bir kablosuz mesafe genişletici (rangeextender) ya da accesspoint (erişim noktası) kullanmak çok daha uygun maliyetlerle size çözüm olabilir. Zyxel mesafe genişleticiler ve ev tipi accesspoint cihazlar konusunda WRE2206 ya da WAP3205 V3 gibi yüksek kablosuz hız ve geniş kapsama alanı sunan ürünleri bünyesinde barındırıyor. Ya da evinizdeki cihazlardan sadece birinin kablosuz performasından memnun değilseniz, diğer cihazlarınızla verimli bir şekilde interneti kullanabiliyorsanız modeminizi değiştirmeniz sorunu çözmeyebilir. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızadaBilgisayar ya da kullanabileceğiniz Kablosuz USB Adaptörler tam da bu iş için tasarlandı. Zyxel’in bu ürün ailesi için NWD6505 ya da NWD6605 gibi USB adaptör çözümleri mevcut bulunmakta.

Haberin Devamı

Bir modemin üzerinde yazan Mbps değeri ne kadar yüksek ise modem o kadar iyidir o kadar yüksek hız sunar ifadesi ne kadar doğru veya yanlış?

Modemin üzerinde yazan Mbps değeri cihazın kablolu ya da kablosuz arayüzden saniye başına sunabileceği maksimum teorik hızı ifade eder. Bu değer ne kadar yüksek olursa teorik olarak ve ortam koşullarına bağlı olarak modem o hızları size sunabilir demektir. Dolaylı olarak da bu değer ne kadar yüksekse modemin hızı o kadar yüksektir denebilir. Fakat bu hızı diğer ortam koşulları ve ağdaki diğer cihazların bu hıza uyumu da etkileyecektir. Örneğin, spor bir arabanız var ve saatte 300 km hız yapmanıza imkan tanıyor. Bu maksimum hız ortam koşullarına bağlı olacaktır. Aracınızı otoyolda bu hızlarla kullanabilirsiniz fakat çakıllı ya da sürekli tümseklerin bulunduğu bir yolda aracın bu hızlara çıkamayacağını herkes bilir. Modemi de bu örneğe benzetebiliriz.

Mesh teknolojiyi destekleyen modemler daha mı hızlıdır? Neden?

Mesh teknolojisi ile uyumlu modemler geleneksel modellere göre daha hızlıdırlar. Mesh teknolojisi, çok katlı ya da betonarme binalarda ortaya çıkan sinyal zayıflaması ve kısıtlı kapsama alanı sorunu için ideal bir çözümdür. Kapsama alanını arttırmak için modem ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan bir “Mesh Network” kurulabilir. Birbirlerine mesh protokolüyle bağlanan Kablosuz Erişim Noktası cihazları, sinyalin zayıfladığı noktalarda sinyali güçlendirir ve kapsama alanını arttırırlar. Bilgisayarlar ise en iyi sinyal aldıkları tekrarlayıcıya bağlanır ve Mesh Network üzerinden modeme ulaşırlar. Bu şekilde, kablosuz kapsama alanı maksimum ölçüde genişletilirken aynı zamanda duvar ve diğer engellerin kablosuz sinyalleri zayıflatma etkisi giderilmiş olur. Sonuç olarak bu sayede çok daha hızlı ve verimli bir kablosuz ağa sahip olabilirsiniz.

Modem satın alırken Ethernet port sayısına neden dikkat etmeliyiz?

Modem alırken ihtiyaçlarımızı belirlemek ve ona uygun bir ürün almak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu noktada modemin ethernet port sayısı ve performansı bakmamız gereken bir diğer kriterdir. Örneğin Gigabit Ethernet portuna sahip bir modem almak, daha yüksek hızları görebilmek adına iyi bir tercih olabilir.