Teknoloji Fortnite oyununun Google Play'den çıkması güvenlik kaygılarına neden oldu

Fortnite oyununun Google Play'den çıkması güvenlik kaygılarına neden oldu

10.09.2018 - 11:24 | Son Güncellenme:

Epic Games, Fortnite'ın Android sürümünü Google Play aracılığıyla dağıtmaktan vazgeçti ve sadece kendi web sitesinden erişilebilir hale getirdi. ESET ise sözkonusu kararın oyuncular açısından güvenlik risklerine neden olabileceğini duyurdu.

Fortnite oyununun Google Playden çıkması güvenlik kaygılarına neden oldu

Epic Games, Fortnite'ın Android sürümünü Google Play aracılığıyla dağıtmaktan vazgeçtiğini ve sadece kendi web sitesinden erişime açtığını duyurdu. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, bu kararın şirketin ‘oyunlarını doğrudan müşterilere getirme‘ hedefini yansıttığını belirtti.

Haberin Devamı

Bu hamlenin kullanıcıların güvenliği açısından sonuçları neler olabilir? ESET Güvenlik Araştırmacısı Lukas Stefanko’da göre pek de iyi sonuçları olmayacak.

Karar dolandırıcıların işine mi yarayacak?

Lukas Stefanko, "Karar, siber güvenlik topluluğundaki birçok ismin, bu tür bir uygulama için görülmemiş hareketin, oyuncu topluluğu için oluşturabileceği riskler konusunu ele almasına neden oldu. Ve haklı olarak, bu kararın istemeden de olsa dolandırıcıların işine yarayabileceği öngörülüyor. Açıkça söylemek gerekirse, tehditleri önemsedikleri söylenemeyecek milyonlarca oyuncu artık saldırganların hedefinde" tespitinde bulundu.

Epic Games bu kararı almadan önce bile oyun, siber saldırganların hedefindeydi. Saldırganlar, oyunculara erişmek için aylar önce online oyunu yem olarak kullandılar. Stefanko, bu yılın Haziran ayında başarılı oyunun ününü kullanarak zararlı yazılım bulaştırmaya çalışan saldırganlar konusunda oyuncuları Twitter'dan uyarmıştı.

Haberin Devamı

125 milyon kayıtlı oyuncusu var

Öte yandan Fortnite'ın şaşırtıcı popülaritesi ve gençler ile genç yetişkinlerden oluşan kilit kitlesi kaygıların artması için yeterli. Geliştiricisine göre, oyunun oyuncu tabanı, piyasaya sunulduğu bir yıldan kısa sürede 125 milyon kayıtlı oyuncuya ulaştı. Doğal olarak büyük bir parçasının Android destekli cihazları var ve akıllı telefonlarında veya tabletlerinde diğer oyuncularla buluşmaya hevesli.

Peki neden endişeleniyoruz?

Temel olarak, öncelikle Fortnite'ı indirmek isteyenlerin Google Play dışındaki uygulamaların yüklenmesine izin vermeleri gerektiğinden (çünkü varsayılan olarak kapalı) Android cihazlarda kritik öneme sahip olan bir güvenlik önlemini kaldırıyorlar.

Asıl sorun ise, kullanıcıların çoğu oyunun heyecanı ile dikkat etmeleri gereken ilk şeyi atlayacaklar. Oyunu indirdikleri web sitesinin gerçekliğini sorgulamayı.Sonuç olarak oyunun zararlı yazılım enjekte edilmiş bir sürümünü indirmeleri işten bile değil.

Oyunun gerçek kaynağından indirmenin bile zararlı olabileceğinden bahsetmiyoruz bile. Oyunun yükleyici uygulamasında, Epic Games tarafından şu an düzeltilmiş olmasına rağmen ciddi bir açık, geçmişte endişeye neden olmuştu.