Teknoloji Google eleştiri oklarının hedefinde

Google eleştiri oklarının hedefinde

10.12.2020 - 12:09 | Son Güncellenme:

Pek çok Google çalışanı ve teknoloji ile akademik topluluklar, yapay zekâda ahlaki değerler konusunda öncülük eden Timnit Gebru’nun aniden görevinden alınması nedeniyle öfkeli. Bu durum, teknoloji devinin çeşitliliğe destek veren bir ortam yaratma konusunda başarısızlığı olarak nitelendirildi.

Google eleştiri oklarının hedefinde

Timnit Gebru, yapay zekalarda önyargı ve ahlak konusunda yaptığı araştırmalarla biliniyordu. 2018 yılında bu konuda Joy Buolamwini ile bir makale yayınlayan Gebru, ticari yüz tanıma yazılımlarının kadınları ve beyazlar hariç insanları tanımlamakta ne kadar başarısız olduğunun altını çizmişti. Bu makale, günümüzde kullanılan yapay zekanın sorunları konusunda geniş çaplı yankı uyandırmıştı.

Haberin Devamı

Gebru, Google’da firmanın etik yapay zeka bölümünün eş başkanlığını yürütüyordu ve firmanın çalışanları arasında sadece %3.7’lik yer tutan siyahi çalışanlardan biriydi. Gebru, firmanın iç e-posta yazışmalarından birine verdiği cevabın ardından anında kovulduğunu belirtti ancak daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda Google’dan kimsenin kendisine kovulduğunu söylemediğini, bunun yerine kendisinin sunduğu şartlardan pek çoğunu kabul etmediklerini ve istifasını anında kabul ettiklerini ifade etti.