Teknoloji HP'nin geri çağrılan dizüstü bilgisayarı ofiste patladı

HP'nin geri çağrılan dizüstü bilgisayarı ofiste patladı

29.03.2018 - 15:50 | Son Güncellenme:

HP, birkaç ay önce binlerce dizüstü bilgisayarlarını aşırı ısınma ve pil problemleri nedeniyle geri çağırmıştı. Geri iade edilmeyen bir HP Envy dizüstü bilgisayar ise felakete yol açıyordu. Ortaya çıkan videoda şarjda bırakılan bir HP Envy dizüstü bilgisayar, bir anda alev alıyor ve ufak bir bomba gibi patlıyor.

HPnin geri çağrılan dizüstü bilgisayarı ofiste patladı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

HP, olası pil arızaları durumunda yangın tehlikesi nedeniyle 50 binden fazla dizüstü bilgisayardaki lityum iyon pillerini geri çağırmıştı. Şirketin yaptığı açıklamada, "Bu pillerin aşırı ısınma potansiyeline sahip olması, yangın veya yanık tehlikesi oluşturaibilir. Bu nedenle, pilinizin etkilenip etkilenmediğini kontrol etmek son derece önemlidir" denmişti. Geri iade edilmeyen bir HP Envy dizüstü bilgisayar ise felakete yol açıyordu. Ortaya çıkan videoda şarjda bırakılan bir HP Envy dizüstü bilgisayar, bir anda alev alıyor ve ufak bir bomba gibi patlıyor.

Kullandığımız elektronik cihazların çoğu lityum iyon pille çalışıyor ve çok nadiren de bu lityum iyon piller arızalanabilir. Yaptıklarında, yanma veya patlamaya eğilimlidirler ve sonuçlar felakete neden olabilir. İngiltere'deki bir plastik imalat şirketinden alınan güvenlik kamera görüntülerinde olduğu gibi.

Haberin Devamı

İngiltere’nin Letchworth kentindeki bir plastik üretim tesisinde mesai sonrası şarjda bırakılan HP Envy dizüstü bilgisayar bir anda patladı ve alev aldı. Patlama gece saatlerinde gerçekleştiğinden ortamda herhangi biri yoktu. Ancak bilgisayarın çevresindeki malzemeler yangın sebebi ile hasar gördü.

Plastik fabrikasyon şirketinin ve dizüstü bilgisayarının sahibi Steve Paffett, "O gün erken saatlerde o koltukta oturduğunu ve bunun kendisini öldüreceğine" inandığını söyledi.

Hangi modeller geri çağrıldı?

Etkilenen modellerin Aralık 2015 – Aralık 2017 tarihleri arasında dünya genelinde satılan belirli ProBook 64x (G2 ve G3), ProBook 65x (G2 ve G3), x360 310 G2, HP ENVY m6, Pavilion x360, 11 serisi dizüstü bilgisayarlar ve ZBook (17 G3, 17 G4 ve Studio G3) modelleri olduğu belirtiliyor. Kanada'da ise bu modellerden 2.600 adet satıldı.

Bu pillerin ayrıca yetkili servis sağlayıcıları tarafından aksesuar olarak satıldığı veya yedek parça olarak sunulduğu da belirtiliyor. HP sorunu kabul ederek geri çağırma konusuna büyük önem veriyor. Şirket, yaşanan pil sorunu nedeniyle şimdiye kadar kimseye zarar gelmediğini belirtti.

Haberin Devamı

HP, konuyla ilgili bir açıklama yaptı: "Tüm HP ürünlerinin kalitesi ve güvenliği bizim en büyük önceliğimizdir. Kısa süre önce bazı notebook bilgisayarları ve mobil iş istasyonları için tedarikçilerimizden birinin sağladığı pillerin potansiyel bir güvenlik endişesi sunduğunu öğrendik. Pillerin değiştirilmesi ve gönüllü olarak çağrılması da dahil olmak üzere bu sorunu çözmek için derhal harekete geçiyoruz. Bu eylem, son iki yılda küresel olarak satılan HP sistemlerinin yüzde 0,1'i ile ilgilidir.

Müşteriler, pillerinin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmek için HP sitesini ziyaret edebilirler. Etkilenen müşteriler, pillerini ücretsiz olarak değiştirebilir. Pili Güvenlik Modu'na alıp harici güç kaynağına bağlayarak cihazlarını güvenle kullanmaya devam edebilirler."