Populer Bilim IBM, sağlığınızı takip eden AI destekli tırnak sensörü geliştirdi

IBM, sağlığınızı takip eden AI destekli tırnak sensörü geliştirdi

24.12.2018 - 15:38 | Son Güncellenme:

IBM, tırnağa takılarak insanların kavrama gücünü test edebilecek bir sensör geliştirdi. Giyilebilir kablosuz cihaz, yapay zeka ile Parkinson gibi sağlık sorunlarınızın olup olmadığı tespit edebiliyor.

IBM, sağlığınızı takip eden AI destekli tırnak sensörü geliştirdi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Kavrama kuvveti, şaşırtıcı derecede geniş sağlık sorunları grubunda faydalı bir ölçümdür. IBM, kişinin gün içinde yaptığı eylemleri analiz ederek sağlık sorunları olup olmadığını tespit edebilen bir tırnak sensörü geliştirdi.

Sensör, hastalıkların bireyin genel sağlığı üzerindeki etkileri ve buna nasıl yardımcı olabileceğini anlamaları adına uzmanlara yardımcı olacak.

Giyilebilir cihaz, bir insanın tırnağının nasıl kavradığını ve hareket ettirdiğini sürekli olarak ölçüyor, bu da kavrama gücünün önemli bir göstergesi. Proje, Parkinson hastalığı olan kişileri anlama adına da epey yardımcı olacak.

Cilt, tırnaklar ve saçtan oluşan deriye ait örtü sistemi vücudumuzun çoğunu kapsıyor. Birincil amacı iç bileşenlerimizi patojenlerden, toksinlerden, ultraviyole radyasyondan, dehidrasyondan ve sıcaklıktaki değişikliklerden korumaktır. Aynı zamanda, vücudumuzdaki somatosensoriyel sinir sistemi sisteminin duyusal reseptörleri için bir yapı sağlıyor.

Haberin Devamı

Hastalığın ilerlemesini ölçmek için geliştirilen yeni yöntem, hareket, kasların ve sinir hücrelerinin sağlığı, ter bezindeki değişiklikler gibi olayları yakalamak için cilde sensörler ekliyor. Ancak yaşlı hastalarda, bu tür cilt tabanlı sensörler enfeksiyon dahil çoğu sorunlara neden olabilir.

Sensör, Parkinson'u teşhis etmeye yardımcı olmak için geliştirilse de başka alanlarda kullanılabileceği de söyleniyor.