Teknoloji iPhone 7 Plus kamera testi - iPhone 7 Plus ile çekilmiş fotoğraflar

iPhone 7 Plus kamera testi - iPhone 7 Plus ile çekilmiş fotoğraflar

21.10.2016 - 16:50 | Son Güncellenme:

Apple'ın 12 megapiksellik iki kamerasıyla ses getiren modeli iPhone 7 Plus'ın fotoğraf performansı testte

iPhone 7 Plus kamera testi - iPhone 7 Plus ile çekilmiş fotoğraflar

Erinç Eröz - e.eroz@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın 12 megapiksel çözünürlüğe sahip iki kameralı iPhone 7 Plus'ı, duyurulmasının ardından büyük merak uyandırmıştı.
Geçtiğimiz günlerde ülkemizde de satışa sunulan iPhone 7 Plus'ın kameralarını yağmurlu bir günde, İstanbul Eminönü'nde test ettim.

Suya gerçekten dayanıklı!
Oldukça karanlık ve yağmurlu bir havada başlayan çekimlerde, iPhone 7 Plus'ın suya dayanıklı olması çok işe yaradı. Yoğun yağmur altında dahi, sadece cihazın kamerasındaki suları temizleyip, çekime devam edebildim, çekimin ardından da suyla ilgili herhangi bir sorun yaşamadım. Yani, Apple "suya dayanıklılık" iddiasında haklı çıkmış görünüyor.

Peki kamera performansı?
iPhone 7 Plus gerçekten hızlı bir telefon. Fotoğraf çekimine de hızla başlayabiliyorsunuz, ancak elimdeki cihazda beta IOS sürümü yükleyince, kameranın açılması hissedilir derecede yavaşladı, tabi bunu betaya bağlıyorum.
Çift kameralı iPhone 7 Plus'ın bir kamerası 28mm "geniş açılı", diğeri ise 56mm "telefoto" işlevi görmekte. Yani iki kamerayı aynı anda kullanmaktan ziyade, yapılacak çekime ve yakınlaştırma rakamına göre kamerayı belirliyor.
Alacakaranlıkla neredeyse aynı koyuluktaki havada çektiğim İstanbul silueti oldukça net ve kayıpsızdı. 2x yakınlaştırma yaptığımda ise, dijital değil de optik yakınlaştırma yapmanın faydasını hemen gördüm, zira fotoğrafta en ufak bir kayıp ya da piksellenme görünmüyordu.
Eminönü'nde mağazaların renkli tezgahlarını tamamen "gerçek" renkleriyle yakalamayı başaran iPhone 7 Plus, güneş yüzünü gösterdikçe performansını artırmaya başladı.

Haberin Devamı

iPhone 7 Plus kamera testi - iPhone 7 Plus ile çekilmiş fotoğraflar

Gölgeler ve parlak alanlar bir arada
Gökyüzünün brandalar arasından göründüğü bir karede, hem brandaların gölgesinde kalan detayları, hem de üzerine güneş vuran minareyle birlikte mavi gökyüzü ve bulutları da alabilmiş olması takdirimi kazandı. Kayıpsız şekilde bu fotoğrafı yakalamak oldukça zor bir iş.
Güneşin tamamen açmasının ardından, Haliç metro durağından yaptığım çekimlerde ise iPhone 7 Plus'un performansı tam anlamıyla muhteşemdi. Galata kulesinden; köprüye, denizin üzerindeki motorlardan; gökyüzünün mavisine, en ufak detayları bile kaçırmadan, çok hoşuma giden fotoğraflar çekebildim.

Haberin Devamı

Daha kolay panorama
Tabi İstanbul'u bu kadar güzel yakalamışken, telefonun panorama özelliğini denememek olmazdı. Bu tür çekimlerde, telefonu sürekli aynı seviyede tutmak, hareket hızını ayarlamak hep zor olmuştur ki iPhone 6S'de bile bu düşüncem çok değişmemişti.
Haliç'te çektiğim panoramayı bilgisayara aktarıp, monitörde kontrol etmemin ardından bu düşüncem değişti. iPhone 7 Plus ile yaptığım panorama çekimine çok özenmesem de, ortaya temiz ve kayıpsız bir fotoğraf çıkmış.

iPhone 7 Plus kamera testi - iPhone 7 Plus ile çekilmiş fotoğraflar

Portre modu
iPhone 7 ile gelen en önemli değişikliklerden biri de "portre" modu. Şu anda beta iOS sürümlerinde aktif olan portre modunda, ön plandaki modeliniz keskin görünürken, arka plan bulanıklaştırılıyor. Profesyonel makinelerle yakalabilen bu efekti, iPhone cihazlar bir takım algoritmalar kullanarak yaratıyorlar.
Sonuçsa gerçekten çok tatminkar. Objeniz arka planla ne kadar benzeşse de, iPhone 7'nin portre modu algoritması, onu arka plandan ayrıştırıp, çok güzel fotoğraflara ulaşmanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

Gerçek renkler, gözalıcı derinlik
iPhone 7 Plus'ın kameralarını daha iyi tanıyabilmek için çektiğim bu fotoğrafları bilgisayara kopyalamamın ardından, hepsini gerçek ölçülerinde kontrol ettim, ilk farkettiğim, tüm detayların yakalanmış olduğu.
56mm kamera yakınlaştırmada son derece başarılıyken, her iki kameranın da ışığa duyarlılığı ve renkleri yakalamadaki performansı gözalıcı seviyede. Görsellerin keskinliği, alıştığımız akıllı telefon fotoğraflarından çok daha ileride.
Tabii ki, iPhone 7 Plus'un kameralarını en iyi şekilde kullanabilmek için, üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duymaktasınız. Benim görüşüm, Apple'ın kamera uygulamasının, kameraların en üst seviyede kullanılabilmesine izin vermediği yönünde.
DSLR fotoğraf makinelerindeki ayarları yapabilmek, enstantane hızını, ışık hassasiyetini ayarlayabilmek için, Camera+ gibi ek uygulamalara ihtiyaç duyuyorsunuz. Ancak bu uygulamalardan çıkan fotoğraflar 10-15 megabaytı aşan boyutları ile standart uygulamanın görsellerinden çok daha iyi sonuç veriyor.
Sonuç olarak, yeni iPhone 7 Plus pahalı bir ürün, ancak kamera performansı inanılmaz bir noktada. Optik görüntü sabitleyici, RAW fotoğraf çekebilme, optik yakınlaştırma gibi özellikleriyle, kullanıcısını son derece memnun etmeyi başarıyor...

Haberin Devamı