Apple Jailbreak için yolu sonu göründü

Jailbreak için yolu sonu göründü

03.07.2017 - 14:00 | Son Güncellenme:

Birçok kullanıcının deneyimlediği Jailbreak, yakında tarih olabilir. Jailbreak öncülerinden Jay Freeman, artık jailbreak yapılamayacağını, yapılsa dahi telefona büyük bir zararı dokunacağını söylüyor.

Jailbreak için yolu sonu göründü

iPhone kadar eski olan Jailbreak, Apple’ın kısıtlamalarını kırarak cihazınızı istediğiniz gibi kullanmanızı sağlıyordu. iOS platformundaki açıkları kullanarak sistemi kıran Jailbreak, ücretli uygulamaları ücretsiz olarak kurmanızı, temalar kullanmanızı veya ikonları değiştirmenizi sağlıyordu. Ancak yazılımcıların yaptığı açıklamalar Jailbreak için yolun sonuna gelindiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Jailbreak öncülerinden Nicholas Allegra, Jay Freeman ve Michael Wang konuyla ilgili açıklama yaptı. Nicholas Allegra,"Jailbreak'in temel anlamda bu noktada öldüğünü hissediyorum" dedi. Artık jailbreak yapılamayacağını, yapılsa dahi telefona büyük bir zararı dokunacağını söyleyen Jay Freeman sözlerine şu şekilde devam etti: "Olaylar, jailbreak için adeta bir ölüm sarmalına dönüşüyor. Jailbreakerlar ayrıldıkça daha az kişi kalıyoruz ve eklenebilen özellikler de haliyle daha az oluyor. İnsanlar da daha az özelliklere sahip jailbreakları yapmak istemiyor. Ayrıca güvenlik açısından da sıkıntılar çıkabiliyor. Sonrasında ise olanları biliyoruz. Jailbreakin devri bitiyor" dedi.

İOS için çıkan son Jailbreak'in üzerinden neredeyse bir yıl geçti. iOS 10 için bazı gruplar Jailbreak hazırlığı içerisinde ancak ortada henüz bir şey yok. iOS 11 sürümü ise iki ay sonra kullanıma sunuluyor.

Haberin Devamı

Jailbreak'in sona ermesinde 4 önemli madde rol aldı. Bunlardan ilki Apple, güvenliğini zorlaştırdı. İkincisi, bir hacker, güvenlik açığı bulursa 1 milyon dolar karşılığında satış yapabilir. Üçüncüsü, en iyi jailbreakerların çoğu, yüksek ücretli güvenlik işlerine yöneldi. Sonuncusu ise iPhon'unuzu jailbreak yaptığınız zaman, onu güvenlik açıklarına maruz bırakıyorsunuz.