Teknoloji Kârı gördü, 1.1 milyar TL yatırımı gözüne kestirdi

Kârı gördü, 1.1 milyar TL yatırımı gözüne kestirdi

07.03.2011 - 01:02 | Son Güncellenme:

Türk Telekom (TT), 2011 yılında gelirlerini yüzde 7 artırmayı hedefliyor. TT’nin CEO’su Gökhan Bozkurt, altyapı yatırımlarının ise 2010 yılının gerisinde kalmayacağını söyledi

Kârı gördü, 1.1 milyar TL yatırımı gözüne kestirdi

Cep telefonu operatörlerinin son yıllardaki hızlı yükselişi sonrası gelir ve kârlılıkta geri plana düşen, yatırımcı liginde adeta yıldızı sönen dev telekom (sabit hat) operatörlerinin çıkış yolu aradığı bir dönemde, altyapı yatırımına yüklenen Türk Telekom (TT) bunun meyvelerini almaya başladı. Son üç yıllık dönemde gelirlerini 10 milyar TL’nin üzerinde tutan bunu yaparken de büyümeyi yakalayan TT, kârlılıkta 1.75 milyar TL seviyesinden 2.45 milyar TL’ye ulaştı.
Şirket 2010 sonuçlarına göre yatırımcılar için oldukça önemli olar faiz, vergi ve amortisman önceki kâr rakamlarında da çıkışını sürdürdü.

Hızlı internet etkisi...
Yaptığı altyapı yatırımlarıyla birlikte ses tarafında yeni kampanyalarla abonelerin konuşma süresini ciddi şekilde artıran Türk Telekom, internet tarafındaki atağıyla da global rüzgarın aksine gelirlerini düşürmemeyi başarmış görünüyor. Şirketin geçen yılki yatırım tutarı 1.1 milyar TL’yi bulurken, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, 2011 yılında yatırım tarafında 2010 yılının gerisinde kalmayacaklarını söyledi. Yatırımın önemli bölümünün altyapı tarafına aktarılacağını açıklayan Bozkurt, bunun yanı sıra IT (bilgi teknolojileri) alanına önemli yatırım hazırlığı yaptıkları bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Kârı gördü, 1.1 milyar TL yatırımı gözüne kestirdi

Kârı gördü, 1.1 milyar TL yatırımı gözüne kestirdi

Sabit telefonda 16 milyon ADSL’de 6.5 milyon abone
Fiberoptik ağ dolayısıyla hızlı internet ADSL teknolojisine büyük yatırım yaptıklarını anlatan Gökhan Bozkurt, kullanım tarafında ciddi yükseliş olduğunu söyledi. 6.5 milyonu aşkın abonenin yüzde 50’sinin kotasız (sınırsız) tarife kullanır hale geldiğini belirten Bozkurt, içeriğin gelişmesiyle bu rakamın önümüzdeki dönemde daha da yukarılara taşınacağını anlattı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) son raporuna göre genişbant (ADSL) abonelerinin yüzde 70’inin 8 Mbit’lik yeni tarifeyi kullanır hale gelmesinin de yakalanan bu çıkışta önemli rolü var.
Ses tarafında şirket son üç yılda 17.5 milyon aboneden 16 milyon aboneye geriledi. Bununla birlikte ev telefonu abonelerinin yüzde 38’i ‘ev avantaj’ tarifesine geçti. Sabit ücretle birlikte düşünüldüğüne bu durum yaşanan abone kaybına karşılık TT’nin gelirlerinin artmasını sağladı.