Teknoloji Kaçak cep faturası 2 milyar dolar

Kaçak cep faturası 2 milyar dolar

16.04.2010 - 10:39 | Son Güncellenme:

131 milyonun üzerine çıkan cep telefonlarının 11 milyonu kara listeye alındı, maliyet ise 2 milyar dolar.

Kaçak cep faturası 2 milyar dolar

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de cep telefonu sayısının 131 milyonun üzerine çıktığını belirterek, 11 milyona yakın cep telefonunun çalıntı veya kaçak olması nedeniyle kara listeye alındığını, bunun Türkiye’ye maliyetinin ise 2 milyar doların üzerinde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bilişim ve iletişim alanında Avrupa’da önemli bir ülke konumuna gelmeye başladığını söyledi. Türkiye’de iletişim hizmetleri yönünden son yıllarda büyük bir değişim yaşadığına dikkat çeken Yıldırım, Türkiye’de 18 ayda bir cep telefonu değiştirildiğini ve her yıl ortalama 40 milyon yeni cep telefonunun satın alındığı kaydetti.

Yıldırım, Mobil Cihaz Kayız Sistemi’ne (MCKS) göre Türkiye’de 120 milyonu kayıtlı, 11 milyonu ise kara listede bulunan cep telefonu bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye nüfusunun neredeyse iki katı kadar cep telefonu satın alınmış. Bu durum bile Türkiye’de iletişim alanında yaşanan değişimin bir göstergesidir. Türk halkı, cep telefonu için 27-28 milyar dolar harcamış. 131 milyon telefonunun 11 milyon 157 bini kaçak ve çalıntı olması nedeniyle kara listede yer alıyor ve bu nedenle kapatıldı. Ortalama 200 dolar verilen bu telefonların Türkiye’ye maliyeti ise 2 milyar dolar" dedi.

Haberin Devamı

"CEP TELEFONU GASPINI BİTİRDİK"

Kaçak ve çalıntı cihazların kullanımını engelleyen sistem sayesinde, cep telefonu sebebiyle yapılan gasp vakalarında çok ciddi düşüşler yaşandığına da değinen Bakan Yıldırım, "Daha önce gazetelerin 3. sayfasından inmeyen cep telefonu gaspı sebebiyle yaralama ve öldürme olayları neredeyse bitti. Çünkü kaçak ve çalıntı olan 11 milyon cep telefon çöpe gitti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde oluşturulan beyaz ve kara listeyle Türkiye’deki bütün telefonların durumu anlık izleniyor. Kayıtlı telefonlar beyaz listede bulunuyor" diye konuştu.

ÇİFT SİM KARTLI TELEFON SAYISI 6 MİLYONU GEÇTİ

Bakan Yıldırım, 2007 yılından sonra yeni yeni piyasalara giren çift sim kartlı cep telefonlarının da ülke çapında rağbet gördüğüne işaret ederek, 2007 yılında sadece 87 bin 500 adet alınan çift sim kartlı telefonların, 2009 yılında 4 milyon kişiye satıldığını açıkladı. Yıldırım, "Türk halkı yeniliği seviyor ve çift sim kartlı telefonları daha yeni yeni piyasalara girmesine karşın şimdiden 6 milyon 700 bin kişi tarafından kullanılır hale gelmiş" dedi.

Haberin Devamı

YERLİ ÜRETİM CEP TELEFONUNA DESTEK

Yıldırım, cep telefonu pazarında artık Türk firmalarının da olması gerektiğin ifade ederek şöyle devam etti: "Bizler de cep telefonu sektöründe kalitesiyle ve fiyatıyla marka haline gelmek isteyen yerli firmaları elimizden geldiği kadar desteklemeye hazırız. Türkiye’de önceki yıllarda yapıldığı gibi düşük kaliteli ürünlerin piyasa sürülmesinin olumlu sonuç doğurmadığını gördük. Komşu ülkelerle ticaret oranımızı da yerli üretim cep telefonu sayesinde artırabiliriz."

Yazarlar