Teknoloji Kaplin Nedir, Nerelerde Kullanılır? Kaplin Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Kaplin Nedir, Nerelerde Kullanılır? Kaplin Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

04.04.2021 - 04:59 | Son Güncellenme:

Güç aktarımını sağlayacak makinelerde pek çok parçalar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kaplin olmaktadır. Kaplin makinelerin en önemli parçası olup en çok merak edilen parçalardan birisidir. Peki Kaplin nedir, nerelerde kullanılır? Kaplin çeşitleri nelerdir, nasıl seçilir? Sizlere kaplin hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Kaplin Nedir, Nerelerde Kullanılır Kaplin Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir


Makinelerde güç aktarımın emniyetli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bu anlamda makinelerde kaplin parçaları kullanılmaktadır.

Kaplin Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Güç aktarımını sağlayan makinenin en temel parçasından birisi kaplindir. Güç aktarımı makinelerde emniyetli bir şekilde gerçekleşmez ise büyük hasar ve kayıplara neden olunabilir. Bu nedenle sistemin sigortası olan kaplinlerin seçimi bu anlamda büyük önem taşımaktadır. makine sistemlerindeki irtibat elemanları güç kaynağı ile gücün iletileceği eleman arasındaki hareketi iletmek kaplinin görevidir.

Kaplinin kullanım alanı güç aktarımının yapılacağı alanlardır. Yürütme ve kaldırma ekipmanları, pompa sistemleri ve motorun kullanıldığı alanlarda kaplin kullanılmaktadır.

Kaplin Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Sistem ihtiyaçları doğrultusunda çok farklı tiplerde kaplin çeşitleri imal edilmektedir. Kaplin çeşitleri arasında bazıları çok sık kullanılmaktadır. Piyasada en yaygın olarak kullanılan kaplin çeşitleri tam flex dişli kaplin, yarım flex dişli kaplin, rijit, tambur, elastik, yaprak yaylı, spindle ve tork sınırlayıcı kaplinlerdir.

Kaplin seçiminde ise seçimi yapacak olan personelin teknik olarak kullanım yeri, ortamın şartları, kaplin tipleri ve sistem özellikleri hakkında yeterinde bilgi sahibi olması gerekir. Bunun dışında sistemdeki güç bilgisi ile birlikte ihtiyaç duyulan maksimum eksenel ve açısal kaçıklıklar tespit edilmelidir. Bu tespit sonucunda kaplin tipi seçimine karar verilebilir. Kaplin seçiminde şu bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır:

- Burulma momenti
- Çalışma sıklığı
- Yük sınıfı
- 24 saatte kalkma ve durma sıklığı ve
- Mil çapları bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.