Populer Bilim 'Kızıl Gezegen'in eşsiz fotoğrafları kitap oldu

'Kızıl Gezegen'in eşsiz fotoğrafları kitap oldu

21.11.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mars’a 90 günlüğüne gönderilen, ancak 1000 günü aşkın süredir görev başında bulunan ikiz robotlar Spirit ve Opportunity tarafından çekilen Kızıl Gezegen’in eşsiz fotoğrafları bir kitapta toplandı

Kızıl Gezegenin eşsiz fotoğrafları kitap oldu

ABD’de kısa süre önce piyasaya çıkan "Mars’tan Kartpostallar" adlı kitap, ikiz robotların üzerine yerleştirilen yüksek teknoloji ürünü kameralar tarafından kaydedilen fotoğraflardan oluşuyor. Kitaptaki fotoğraflar, NASA Mars Rover Keşif misyonunun Pancam renkli kameralardan sorumlu ekibinin başı ve Cornell Üniversitesi astronomi bölümü doçenti Jim Bell tarafından binlerce fotoğraf arasından derlendi.

Kısa süre önce piyasaya çıkan ve 30 Kasım’da Bell tarafından imzalanacak kitabın ön sözünü yazan eğitimci Bill Nye, bu görüntülerin tüm insanlık için hem beğenilecek hem de üzerinde düşünülecek fotoğraflar olduğunu belirterek, kitaptaki eşsiz fotoğrafların herkesle paylaşmak istedikleri bir deneyim olduğunu söyledi.

Opportunity ve Spirit tarafından çekilen görüntüler, ikiz robotların üzerine yerleştirilen bir güneş saati kullanılarak renklendirildi. 1000 günü aşkın süredir görev başında bulunan robotlardan şu anda Mars’ın güney yarım küresindeki Gusev Krateri’nde bir tepe üzerinde bulunan ve ikinci kışını geçiren Spirit, baharla birlikte güneş ışınının artmasıyla yavaş yavaş bataryalarını da şarj etmeye başlayarak, yeni görevlere hazırlanıyor. NASA, Spirit’i bilimsel açıdan ilginç bir yer olan Columbia tepesinin iç çanağına konumlandırmayı ve ardından robotun yeni bilimsel durağı için uygun bir yol belirlemeyi umuyor. NASA uzmanları, Mars’ta Victoria kraterinin başında duran robot araç Opportunity’yi de çukura indirip indirmeme kararı vermekte zorlanıyor.

Opportunity, çukura inerse bir daha çıkamayacak. Spirit’in ikizi, Mars hakkında müthiş bilimsel veriler gönderen Opportunity de Kızıl Gezegen’deki 1000. gününü 15 Kasım’da kutladı. NASA’da görevli bilim adamları, her iki robotun da iyi durumda olduğunu bildiriyorlar.