Teknoloji Logitech G Pro oyuncu faresi inceleme

Logitech G Pro oyuncu faresi inceleme

11.07.2017 - 16:12 | Son Güncellenme:

Logitech’in eSpor oyuncularına yönelik tasarladığı, sağlamlık ve yüksek hassasiyet performansını tek formda bir araya getiren profesyonel oyuncu faresi G Pro'yu inceledik.

Logitech G Pro oyuncu faresi inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Logitch G Pro, basit, duyarlı ve rakipleriniz için oldukça ölümcül bir ekipman olabilir. 200 ila 12 bin dpi arasında çalışan fare, geniş ve hızlı tepki süresine sahip. Ayrıca bu hassasiyet tek bir tuşla anında ayarlanabiliyor. Böylece ekrandaki hareketlerinizi daima kontrol altında tutabiliyorsunuz.

Birçok kullanıcının sevdiği geleneksel şekle sahip fareyi bilgisayara taktığınızda herhangi bir sürücü indirip yüklemenize de gerek yok.

Öte yandan G Pro, ilk bakışta firmanın G100 modeli görünüyor. Tabii yanındaki ekstradan iki tuşu saymazsak.

Basit görünümünün altında sizlere çok dafaz fazlasını sunan G Pro'nun incelemesine vakit kaybetmeden tasarımdan başlayalım.

TASARIM

Çoğu profesyonel oyuncu, genelde daha az düğmeli, hafif ve basit fareleri tercih ediyor. Pro Gaming ise bu felsefeyi takip ediyor.

Haberin Devamı

Hafif gövdeli ve ince bir profile sahip olan G Pro, firmanın G100s modelini anımsatıyor. 116,6 x 62,15 x 38,2 boyutlarında ve 83 gram (yalnızca mouse) ağırlığında olan fare, şu anda piyasada bulunan en hafif ve küçük oyuncu farelerinden biri.

Farenin kablo ile olan ağırlığıysa 129,5 gram. G Pro’da G403 Prodigy gibi değişken ağırlık seçenekleri ne yazık ki yok. Bu durum bazı kulanıcıları biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak hafif tasarım G Pro'yu inanılmaz derecede hızlı yapıyor.

G Pro, profesyonel bir kablolu fareye yakışan kaya gibi sağlam, örgülü kabloya sahip. Örgülü kablo, kırılmaların önüne geçiyor.

G Pro’nun bütün sihri basit altı düğmenin altında saklı. Bunlar üst kısımda sol ve sağ tıklama düğmeleri ile orta kesimdeki kaydırma tekerleği; tekerleğin hemen arkasında DPI anahtarı; sol tarafta sayfalar arasında ileri veya geri gitmenize olanak sağlayacak başparmak için iki adet tuş.

Sol taraftaki başparmak için olan düğmelerin tıklatana kadar, ne kadar hassas olduklarını açıklamak zor. Ancak bir kere tıklattığınızda olması gerektiği gibi hızlı ve profesyonel olduğunu anlıyorsunuz.

Kaydırma tekerleği ise biraz sert. Çok duyarlı olsa da üzerindeki çentikler çok iyi vurgulanmamış.

Haberin Devamı

DPI anahtarına yanlışlıkla çarpma veya dokunma gibi ihtimaliniz olmadığından, bence yerleşimi mükemmel bir yerde. Plastik hissiyatı biraz fazla olan anahtar, keşke LED ışıkla desteklenseymiş. Hiç olmazsa bu sayede hangi DPI değerini kullandığımızı daha kolay görebilirdik.

Tuşlarla ilgili genel olarak dayanıklı ve oldukça hassas olduğunu söyleyebilirim. Tuşları tekrar tekrar tıklatmaktan zevk duyabilirsiniz.

Tuşlardan çıkan ses yüksek, ama çok değil. Oda arkadaşınız veya eşiniz uykudayken G Pro ile yanlarında oyun oynadığınızda rahatsızlık vereceğini düşünmüyorum.

Tasarım anlamında G303'e de az çok benzeyen fare, fazladan bir kemere (led ışıklar için) sahip, bu kemer aynı zamanda avucunuzla kavrama konusunda kolaylık sağlıyor, tutuş hissiyatını güçlendiriyor.

LED ışıklardan konu açılmışken. Fare, 16,8 milyona kadar özelleştirilebilir renk seçeneği sunuyor. Logitech Gaming Software ile farenin ışıklarını istediğiniz tarzda kişiselleştirebilirsiniz. Aydınlatmalar özellikle zifiri karanlıkta oldukça güzel görünüyor.

Haberin Devamı

G Pro, rahat tutuşu ve hafifliğinin yanı sıra en zorlu oyun testlerinden de geçer not almış. Sağ ve sol tuşları, 2 sene boyunca günde 10 saat oyun oynamaya eşdeğer 20 milyon tıklamayla test edilmiş. Ayrıca mouse'un üst yüzeyi, tutuş ve dayanıklılığı artıracak özel bir maddeyle kaplı. Elleri veya avuç içi çok terleyen birisiyseniz iyi haber şu ki, bu alan ter izini belli etmiyor. Aynı zamanda fareyi elinizde sıkıca tutmanıza yardımcı oluyor. O yüzden uzun oyun oturumları ve kontrol noktasında da etkili.

Farenin yan taraflarında daha fazla tutuş sağlamak adına lastik şerit kullanılabilirdi. HyperX Pulsefire FPS’te olduğu gibi. Çünkü, oyun oynarken adrenalinin tavan yaptığı anlarda fareyi elinizle sıkan biriyseniz bu dokulu tutuş noktaları mouse'u elinizde sıkıca tutmanıza daha fazla yardımcı oluyor.

G Pro’yu avuç içi ve pençe tutuşlarıyla (palm grip ve claw grip) rahatça kullanabiliyorsunuz. Kullanım sırasında her ikisi de iyi hissettiriyor ama tercih tabii ki de yine size kalmış. Hafif olması onu aynı zamanda bir fare pedinde kolaylıkla kaydırılmasını da sağlıyor.

Haberin Devamı

Peki küçük ve orta boy ellere uygun olan bu fareyi kullanmak için profesyonel bir oyuncu mu olmak gerekiyor? Kesinlikle hayır. Ancak bazı profesyonel oyuncuların da yaptığı gibi bir sürü ilave düğme ve çıkarılabilir ağırlıkları önemsiyorsanız, başka modellere bakabilirsiniz.

Tasarım konusunda diğer bir eleştirim, G Pro'nun eşsiz bir tasarıma sahip olmasına rağmen, solak oyuncular için bir seçenek sunmaması. Sağ elini kullananlar fareyi rahatça kullanabilecekken sol elini kullananlar için aynı durum söz konusu değil.

YAZILIM

G Pro, diğer bütün Logitech oyun çevre birimleri gibi Logitech Gaming Software ile çalışıyor ve bu yazılım halen piyasadaki en iyi programlardan biri. Programla düğmelere komutlar atayabilir, DPI değerini değiştirebilir, farenizi bulunduğu yüzeye göre ayarlayabilir, farklı oyunlar için farklı profiller ayarlayabilir ve hatta G Pro'nun renk düzenini değiştirebilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi fare tam RGB özelliklerine sahip ve yalnızca bir ışıklandırma bölgesi olsa da, bu alana istediğiniz rengi atayabilirsiniz.

Bunun ötesinde, PC'nizde saklanan profiller ile fare içinde saklanan tek bir profil arasında seçim yapabilirsiniz. Oynamak istediğiniz her yere bilgisayarınızı sürüklemek istemiyorsanız, bu son derece yararlı.

Yerleşik bir profil oluşturarak DPI düzeylerini, düğme komutlarını ve renk düzenini özelleştirebilir ve Logitech yazılımı olmadan bir bilgisayara taksanız bile farenin "hatırlaması" sağlanabiliyor. Özelleştirmeler fare üzerindeki yerel belleğe kaydedildiğinden fare başka bir bilgisayara takıldığında da taşınıyor. Programa özel makrolar ve aydınlatma temaları, sürücü yazılımını yüklemenize gerek kalmadan otomatik olarak etkinleştiriliyor. Bu, profesyonel oyuncuların istedikleri bir özellik.

PERFORMANS

Fare gövdesi ve tarzı bana G100'leri hatırlatırken, içeriği G303'ü hatırlatıyor. G Pro’nun kalbinde gelişmiş PMW 3366 sensörü yatıyor. PMW 3366 şu an piyasadaki en iyi sensörlerden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca G900, G502, G303 ve G403 Prodigy de bu sensöre sahip.

Gelişmiş PMW 3366 sensörüyle oyun tutkunları ve profesyonellere üst seviye hassasiyet sağlayan fareyi kullanırken hiçbir titreme yaşamadım. İmleç ekranda tam olarak sizin istediğiniz gibi hareket ediyor. Oyun sırasında ise fare oldukça hızlı ve duyarlı.

Metal yaylı sistem ise sağ ve sol tuşların gerginliğini ayarlayarak tıklamayı kolaylaştırıyor. Bu sayede fare, oyun esnasında doğru ve hızlı tepki verebiliyor.

Fare, sizlere 200 ila 12 bin DPI’lık geniş bir aralık sağlıyor. Yazılımla, 200-12 bin arasındaki DPI değeri 50'lik artışlarla ayarlanabiliyor. Bu sayede oyun stilinize göre en iyisini seçebilirsiniz. 10 bin ila 12 bin arasındaki DPI farkının ölümlüler tarafından algılanması pek mümkün değil ama yine de övünülecek bir husus.

Varsayılan dört DPI ayarı arasında üst taraftaki küçük tuş aracılığıyla geçiş sağlayabiliyorsunuz. Birinci veya üçüncü şahıs nişancı gibi ince motor kontrolü gereken oyunlar/modlar arasında gezinirken bu tuş oldukça işinize yarayacak.

En yüksek DPI ayarı, özellikle oyun oynarken hedefe karşı oldukça hassas. Counter-Strike: GO’da rahatlıkla 600-800 DPI aralığında oynayabiliyorsunuz. O yüzden ne olursa olsun, çoğu profesyonel oyuncu için bile 12 bin DPI oranı bence oldukça yüksek.

SONUÇ

Küçük boyutu, hafifliği ve hassas düğmeleri sayesinde G Pro, kalabalık oyuncu fareleri dünyasında kendi belli etmeyi başarıyor. Rakip çevre birimleri karşısında ezici bir üstünlük kuramasa da güçlü bir rakip olduğu aşikar.

Konforlu, özelleştirilebilir ve hafif bir oyuncu faresi arıyorsanız G Pro’ya bir göz atabilirsiniz.

Logitech G Pro’ya ortalama 300 TL fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Basit ve hafif
  • Ayarlanabilir geniş DPI yelpazesi
  • Tercihler yerleşik bellekte saklanır
  • Renkli aydınlatma

EKSİLER

  • Her iki el için kullanışlı değil
  • Ağırlık ayarı yok
  • macOS ile uyumlu değil

Sistem gereksinimleri

Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7
Güçlü USB bağlantı noktası
İsteğe bağlı yazılım yüklemek için İnternet bağlantısı

İzleme

Çözünürlük: 240 – 12.000 dpi
Maksimum Hız Artışı: >40 G*
Maksimum Hız: >120 ips*

Yanıt verme

USB veri biçimi: 16 bit/eksen
USB bildirim hızı: 1.000 Hz (1 ms)
Mikro işlemci: 32 bit KOL

Dayanıklılık

Tuşlar (Sol / Sağ): 20 milyon tıklama
Ayak: 250 kilometre

Fiziksel özellikler

Yükseklik: 116,6 mm
Genişlik: 62,15 mm
Derinlik: 38,2 mm
Ağırlık: 129,5 g, kablo ile mouse
Ağırlık: 83 g, yalnızca mouse