Teknoloji Mac Adresi Nedir, Ne İşe Yarar? Bilgisayarda Ve Telefonlarda Mac Adresi Nasıl Bulunur?

Mac Adresi Nedir, Ne İşe Yarar? Bilgisayarda Ve Telefonlarda Mac Adresi Nasıl Bulunur?

25.02.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:

Bir cihazın diğer cihazlar ile bağlantı kurması telefonların bulunması ile çok fazla geliştirilmiştir. Her aygıtın birbiri ile bağlantı kurabilmesinin ve aygıtların eşsiz şekilde bulunmasının yolu nedir? MAC adresi nedir? MAC adresi ne işe yarar? Bilgisayarda ve telefonlarda MAC adresi nasıl bulunur? İşte birçok kişinin merak ettiği MAC adresi ile ilgili detaylar.

Mac Adresi Nedir, Ne İşe Yarar Bilgisayarda Ve Telefonlarda Mac Adresi Nasıl Bulunur

İnternetin ve teknolojinin bütün dünyayı sardığı son yıllarda hayatımızı çok sayıda yeni terim girdi. MAC adresi, IP adresi, Bluetooth, Wİ-Fİ, Ethernet gibi kavramlar dan bazılarına genel olarak aşina olunsa da, bazıları hala birçok kişinin aklında soru işaretleri oluşturuyor. MAC adresi de en çok karıştırılan kavramlardan biridir.

Haberin Devamı

 MAC Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

 MAC adresinin açılımı Media Access Control Address olarak bilinmektedir. MAC adresi kullanılarak diğer bütün cihazlarla bağlantı kurabilen bütün aygıtlarda eşsiz olarak yer alan fiziksel ya da donanım adresidir. IP adresi değişebilirken MAC adresi hiç değişmez ve tekdir.

 Diğer cihazlar ile bağlantı oluşturabilen tüm aygıtlarda eşsiz olarak yer alan MAC adresi genel olarak; FDDI, SCSI, token ring, Ethernet, Wi-Fi, bluetooth gibi bir takım protokollerin işlenmesi anında kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak cihazda Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet için ayrı ayrı MAC adresleri olabilir. Aynı ağ üzerinde bulunan cihazların birbirlerini tanımasını, Routher gibi bir takım aygıtların doğru bağlantıları sağlaması vb işlemlerde MAC adresi kullanılmaktadır. Yani MAC adresi, aynı olan ağa bağlı aygıtların yerel bir ağ üstünden birbiri ile bağlantı kurmasını sağlar.

Haberin Devamı

 Bilgisayarda ve Telefonlarda MAC Adresi Nasıl Bulunur?

Windows MAC adresi bulma: Windows arama çubuğu açılır ve aramaya cmd yazılır. Komut istemi sayfasının açılmasının ardından ipconfig /all yazılarak Enter’a basılır. Physical Address karşısında MAC kodu yazar.

Android MAC adresi bulma: Ayarlar menüsü açılır. Telefon hakkında bölümüne girilir ve tüm özelliklere tıklanır. Durum ekranında MAC adresi görülecektir.