Populer Bilim Meteor yağmuru izleyenleri hayran bıraktı...

Meteor yağmuru izleyenleri hayran bıraktı...

11.08.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde bir araya gelen gökyüzü meraklıları, ''Perseid Meteor yağmurunu'' teleskopla izledi

Meteor yağmuru izleyenleri hayran bıraktı...

Gökyüzü tanıtımı ve gözlemevleriyle ilgili sunumların yapıldığı Ahlatlıbel'deki rasathanede, teleskoplarla Ay, Jüpiter, Andromeda galaksisi, yıldız kümeleri ve akanyıldız gözlemi yapıldı.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Rasathane Müdürü Doç. Dr. Berahitdin Albayrak, 11-12 Ağustosta yaşanan meteor yağmurunun periyodik gökyüzü olaylarından biri olduğunu söyledi.

Albayrak, meteor yağmurlarının 23 Temmuz ile 23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiğini belirterek, ancak bu yağmurun en yoğun zamanının 12 Ağustos olduğunu kaydetti.

Halk arasında ''yıldız kayması'' olarak bilinen meteor yağmurunun yanlış anlaşıldığını ifade eden Albayrak, şunları söyledi:

''Dünyamız güneşin etrafında yörünge hareketi yapıyor. Bu dolanımı sırasında yolu üzerinde toz, taş ve kaya parçalarının olduğu kalıntılar var. Dünya, yörüngesi üzerinde böyle bir yere yaklaştığında, çekim etkisi nedeniyle bu maddeleri kendi üzerine yönlendiriyor. Bu cisimler çok hızlı bir şekilde atmosfere giriyorlar ve sürtünme nedeniyle hareketli ateş topları oluşuyor. Yoksa, gerçekten bir yıldızın kaymasıyla ilişkili değil.''

Albayrak, meteor yağmurlarının kökenlerinin kuyruklu yıldızlar olduğunu kaydederek, ''Kuyruklu yıldızlar yörüngelerinde ilerlerken, basınç nedeniyle bir çok madde kaybedeler. Bu kaybettikleri parçalar da yörüngeleri üzerinde kalmaktadır. Yerin yörüngesiyle, kuyruklu yıldızın yörüngesinin kesiştiği tarihlerde de meteor yağmuru oluyor'' dedi.

Bugün izlenen meteor yağmurunun, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızına ait parçalardan oluştuğunu belirten Albayrak, küçük gezegenlerin kalıntılarının da meteor yağmuru oluşturabileceğini ifade etti.

Albayrak, her ayın ikinci haftasına gelen Cumartesi günlerinin halk günü olduğunu kaydederek, özellikle ilköğretim öğrencilerini, astronomi hakkında bilgilendirmek istediklerini söyledi.