Teknoloji Haberleri Microsoft'un CEO'su 650 bin PC için Türkiye'ye geliyor

Microsoft'un CEO'su 650 bin PC için Türkiye'ye geliyor

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Microsoft'un CEO'su Ballmer, 'Her öğretmene bilgisayar' projesindeki 650 bin PC'nin işletim sistemini rakiplere kaptırmamak için çarşamba günü Türkiye’de.

Microsoftun CEOsu 650 bin PC için Türkiyeye geliyor

Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Microsoftun CEOsu 650 bin PC için Türkiyeye geliyor

Yazılım devi Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer’ın çarşamba günü Türkiye’ye gelerek başta Başbakan olmak üzere bazı bakanlarla İzmir’de ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor. Sektörde konuşulanlara göre, görüşmelerin arkasında yatan önemli bir sebep var. Bu sebep, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Her öğretmene bir bilgisayar" projesi.

Alınan bilgilere göre, 650 bin bilgisayarı bulan bu projede işletim ve yazılım sistemlerini, maliyeti oldukça düşük olan Linux’a kaptırmak istemeyen Microsoft, şirketin CEO’su Ballmer’ın yapacağı ikili görüşmeler sayesinde ihaleye son noktayı koymaya hazırlanıyor. Bu arada, bir diğer ABD’li yazılım şirketi Sun Microsystems’ın da işletim sistemini bu proje için Türkiye’de ücretsiz olarak vermeyi planladığı konuşuluyor.

Ziyaret sürpriz sayılmaz

Aslında bilgisayar sektörünü yakından takip edenler için Steve Ballmer’ın, dolayısıyla da Microsoft’un bu atağı pek de sürpriz sayılmaz. Çünkü Ballmer, geçtiğimiz yıl Almanya’nın Münih kentindeki 14 bin bilgisayar ihalesinde de tatilini yarıda kesip bizzat görüşmelere katılarak pazarlık yapmıştı. Ancak buna rağmen ihale Linux lehine sonuçlanmıştı. Bu gelişmenin ardından analistler, dünyanın birçok yerinde devlet ve hükümet ihalelerine ve büyük şirketlerin yazılım alımlarına bu projenin örnek teşkil edeceği yorumlarını yapmışlardı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik bilgisayar projesine gelince... Çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Bilgisayarlarda kullanılacak işletim sistemi, yazılım uygulamaları, donanım ve paket fiyat ile ilgili hem yerli hem de yabancı firmalarla görüşmeler yapan Bakanlık, firmalardan alacağı özel indirimler sayesinde projeyi çok ucuz bir fiyat ile gerçekleştirmeyi planlıyor. Bakanlığın planı, masaüstü PC’leri 500 doların altında bir fiyattan öğretmenlere tahsis etmek.

Ballmer’ın, ziyaretinde cazip bir teklif sunması ve ihaleyi Microsoft lehine sonuçlandırması bekleniyor. Bundan önce Microsoft Türkiye, işletim sistemini ve ürünleri çok ucuz fiyatlarla alınabilecek hale getirmek ve ofis yazılımını da bir CD fiyatına çekmek için çalışmalar yaptığını açıklamıştı. Ballmer’ın ayrıca Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile uzaktan eğitim projesi hakkında da görüşmesi bekleniyor.

Her öğretmene bir bilgisayar

Öğretmenlere yönelik olarak hazırlanan proje kapsamında 650 bin öğretmen var. Projeyle birlikte her öğretmen PC veya dizüstü bilgisayara (laptop) özel olarak hazırlanan fiyat ve taksitlerle sahip olacak. Projenin bugüne kadar Türkiye’de yapılan bilgisayar projelerinden en önemli farkı, hedef kitlenin öğrenciler değil öğretmenler olması. Böylelikle, eğitimde önemli rol oynayan öğretmenler teknolojiyi, dolayısıyla da gündemi Türkiye’nin her yerinden yakından takip edebilecek.

En güvenli akıllı kart Türkiye’de basılıyor
Eczacıbaşı Topluluğu ve Giesecke & Devrient ortaklığıyla 2001 yılında kurulan akıllı kart üretim tesisi E - Kart, Dünya GSM Birliği ve Mastercard tarafından en güvenli ve kaliteli üretim yapan tesislere verilen SAS ve CQM (Kart Kalite Yönetimi) sertifikalarını aldı. Tesis böylelikle dünyada her iki sertifikaya da sahip olan ilk üretim merkezi oldu. E - Kart, bu sertifikaları alabilmek için, bilgi teknolojisi güvenliği, personel seçimi, bilginin saklanması ve güvenliği, fiziki güvenlik, lojistik ve üretim güvenliği konularındaki şartları yerine getirdi. Şirket, bu sertifikalar sayesinde dünyanın en güvenli ilk 10 tesisi arasında yer almış oldu.

İki teknoloji birarada
MP3 çalar üreticisi iRiver, dijital fotoğraf makinesi özelliğine sahip olan yeni modelini tanıttı. iFP - 1090 adlı cihaz, 256 MB ve 512 MB’lık iki farklı hafıza deposuna sahip ve bu hafızalarda müzik parçalarını ve fotoğrafları birlikte saklayabiliyor. MP3 çalarda 3x zoom özelliği de var. Yeni model ürün yrıca WMA formatındaki ses dosyalarını da destekliyor. Bilgisayarlar ile USB arabairimi sayesinde veri transferi gerçekleştiren ürün 2004 yılı sonunda piyasaya çıkarılacak. Satış fiyatı ise 280 dolar. www.iriver.com

Yeni nesil ‘mouse’
Sony, farklı tasarımıyla dikkat çeken ve yeni nesil olarak adlandırılan optik mouse serisi geliştirdi. Altı farklı renkte geliştirilen yeni model ürünler, Microsoft ve Apple işletim sistemleriyle uyumlu çalışıyor. 85 gram ağırlığındaki kablosuz mouse bilgisayarlarla 1 metre uzaklıkta rahatlıkla kullanılabiliyor. Mouse’u ayrıca Play Station 2 oyun konsulunda da kullanabilmek mümkün. www.sony.com