Populer Bilim Naylon yerine kağıt poşet kullanın!

Naylon yerine kağıt poşet kullanın!

03.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

500 ile bin yıl arasında toprakta yok olabilen naylon poşetler, tek kullanımdan sonra çöpe atılmasıyla çevreye büyük zarar veriyor!

Naylon yerine kağıt poşet kullanın

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Konya İl Temsilcisi Namık Ceyhan, içinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle ancak 500 ile bin yıl arasında toprakta yok olabilen naylon poşetlerin, tek kullanımdan sonra çöpe atılmasıyla çevreye büyük zarar verdiğini, bu nedenle market ve alışveriş merkezlerinde kullanımının durdurulması gerektiğini savundu.

Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle insanların ihtiyaçları için üretilen birçok yeni ürünün, çevre sorunlarının her geçen gün artmasına, çözümlenemez hale gelmesine neden olduğunu belirtti.

Son yıllarda, gün geçtikçe sayıları artan alışveriş merkezlerinde kullanılan poşetlerin, çevre için ciddi tehditler oluşturmaya başladığını ifade eden Ceyhan, "İçinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle ancak 500 ile bin yıl arasında toprakta yok olabilen naylon poşetler, tek kullanımdan sonra çöpe atılmasıyla çevreye büyük zarar veriyor" dedi.

Ceyhan, alış veriş sonrası müşterilere ücretsiz olarak verilen poşetlerin tek kullanımdan sonra çöpe atıldığını, geri dönüşümünün de olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çöp sahalarında toprağa gömülen bu poşetler, maalesef içinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle çok zor yok oluyor. Kimyasal maddeler içeren poşetler, zadece toprağa değil, içine koyduğumuz sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zararlı olabiliyor. Kaldı ki piyasadaki birçok poşet ikinci üçüncü kalitede ürün olduğu için sağlık için çevre için tahmin edildiğinden çok daha fazla zararlı."

NAYLON POŞET YERİNE KAĞIT TORBA VE FİLE ÖNERİSİ

Çevreye ve insan sağlığına zararları nedeniyle naylon poşetlerin marketlerde kullanımının kaldırılması gerektiğini söyleyen Ceyhan, bunun yerine Avrupa ülkelerinde kullanılan kağıt torba veya file sistemine geçilmesini önerdi.

Ülke genelindeki tüm marketlerin bu uygulamaya gönüllü olarak bir an önce geçmesi gerektiğini savunan Ceyhan, ilerleyen dönemlerde AB’ye uyum için bu uygulamaya geçişin zorunlu hale getirileceğini bildirdi.