Oyun Teknik özellikleri açıklanan Xbox Series X'ten ne beklemeliyiz?

Teknik özellikleri açıklanan Xbox Series X'ten ne beklemeliyiz?

25.02.2020 - 15:12 | Son Güncellenme:

2020'nin sonlarına doğru piyasaya sürülmesi beklenen Xbox Series X'in teknik özellikleri resmi olarak açıklandı! Açıklanan özellikler beklentileri karşılayacak mı? Yeni konsollardan beklentilerimiz ne olmalı? Xbox Series X fiyatı ne kadar olacak? Xbox Series X Türkiye fiyatı!

Teknik özellikleri açıklanan Xbox Series Xten ne beklemeliyiz

Microsoft ve Sony'nin kıyasıya rekabet halinde olduğu oyun konsollarının yeni modelleri 2020 içerisinde satışa sunulacak. Günler geçtikçe yeni bilgiler açıklanan konsollarda, Micrsoft cephesi Sony'e göre daha yüksek işlem performansı sağlayacak donanımlar ile gelebilir. Peki, daha yüksek kas gücüne sahip olacağı düşünülen Xbox Series X, PlayStation'u tahtından edecek mi? Xbox Series X'in teknik özelliklerini ve konsol savaşları arasında olabilecekleri anlattığım makaleye hoş geldiniz....

Haberin Devamı

Öncelikle Xbox Series X'in açıklanan teknik özelliklerini ardında da olabilecek sonuçları anlatmak istiyorum. Xbox Series X ve PlayStation 5 AMD tabanlı olacak. Her iki konsolda da AMD işlemci ve AMD'nin donanım destekli Ray Traycing teknolojisi bulunacak. Xbox Series X hakkında yapılan açıklamalarda 120 FPS kare hızı olacağı açıklandı. Bunun yanı sıra AMD'nin Zen 2 mimarili özel bir işlemcisine ve tam 12 TFlops işlem gücüne sahip olan RDNA 2 mimarisine sahip ekran kartı bulunacak. İşlemci ve ekran kartı modellerinin açıklanmadığını belirtelim. Büyük ihtimalle de konsollar tanıtılana kadar açıklanacağını düşünmüyorum. Bunun nedeni ise AMD konsollar için özel işlemci ve ekran kartı üretiyor. PC'de kullanılan modellerden olmayacağı aşikar.

Haberin Devamı

Bunların dışında kullanılan ekran kartının ne kadar güçlü olduğunu şu şekilde özetleyebiliriz. Xbox One S'de kullanılan ekran kartı 1.4 TFlops gücünde ve Xbox One X'te kullanılan ekran kartı ise 6 TFlops gücünde. Yeni çıkan konsol, günümüz piyasasında bulunan en güçlü konsoldan tam 2 kat daha yüksek işlem performansına sahip olacak. Hatta bir kıyaslamayı da şu şekilde yapabiliriz. NVIDIA'nın pazarda bulunan güncel ekran kartı olan RTX 2080 Super'den biraz daha güçlü olacak. Bu ekran kartı Türkiye piyasasında ortalama 7 bin 500 liralık bir fiyata sahip.

Tüm bunların dışında Xbox Series X'te HDMI 2.1, 120 FPS ve Veriable Rate Shading gibi teknolojiler de bulunacak. HDMI 2.1'in gelmesi ile birlikte 10K çözünürlükte Dynamic HDR desteğine sahip olacak. Bu çözünürlüğü de 120 FPS'de verebilecek. Tabii konsolun 10K çözünürlükte oyun oynatabileceğini düşünmek biraz abartı olacaktır. 4K 60 FPS bandı en kabul edilebilir değer olarak görünüyor. Bunun yanı sıra küçük bir ihtimalle de 8K 30 FPS desteğini sunabileceğini düşünüyorum.

Tüm bu anlattıklarımız kağıt üzerinde olan veriler. Benim kendi düşünceme göre her iki konsolun da esas yapması gereken şey, kaliteli özel oyun piyasaya sürmek. Güncel konsol piyasasında PlayStation 4 bu politika ile başarılı oldu ve Xbox'ta yanlış politika sebebiyle pek fazla satmadı. Xbox aldığımız zaman, neredeyse tüm oyunlar PC'ye de çıkıyor ve konsola özel, konsolu sattıracak bir oyunla karşılaşmadık. Halbuki Sony tarafında, God of War, BloodBorne, Uncharted 4 ve Horizon gibi yapımlar bulunuyor. Üstelik bunlar piyasaya sunulmuş olanlar. PlayStation 5'in piyasaya sunulmasına bir seneden az bir zaman kalmışken; Ghost of Tsushima ve Last of Us Part 2 gibi oyunları bekliyoruz. Yani bir oyun konsolunun satış başarısındaki en önemli plan, kaliteli oyunlar yapmak. Sonuçta oyun oynamak için satın aldığımız bir ürün ve kaliteli içerikler olmadığı zaman pek fazla şansı kalmıyor.