Populer Bilim Ozon tabakası artık korunuyor!

Ozon tabakası artık korunuyor!

03.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Desteklenen projelerle Türkiye’de ozon tabakasını incelten maddelerin tüketimi, zorunlu kullanım alanları dışında sıfırlandı.

Ozon tabakası artık korunuyor

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Giderilmesi Projesi Koordinatörü Şenol Ataman, desteklenen projelerle Türkiye’de ozon tabakasını incelten maddelerin tüketiminin, zorunlu kullanım alanları dışında sıfırlandığını söyledi.
        
Ataman, Türkiye’nin, 1989’da yürürlüğe giren Montreal Protokolü çerçevesinde, ozon tabakasını incelten maddeler tüketimi 0.3 kilogramdan az olan ülkeler grubunda yer aldığını belirtti.
        
Montreal Protokolü kapsamında ozon tabakasını incelten maddelerin üretim ve tüketimine, zamana, alternatif madde ve teknolojilere bağlı olarak kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Ataman, şunları kaydetti:
        
"Türkiye’de de protokol gereği, gerekli teknik ve maddi yardım sağlanarak sanayide ve ilgili sektörlerde alternatif madde ve teknolojilere geçişin sağlanması ve ozon tabakasını incelten maddelerin tüketiminin sıfırlanması hedeflendi.
        
Ozon tabakasını incelten maddelerin kullanıcılarına, ikame madde ve teknolojilere geçmeleri için gerekli teknik ve maddi yardım sağlamak amacıyla Dünya Bankası ile Hazine Müsteşarlığı arasında 1994 ve 1995 yıllarında imzalanan anlaşmalarla Çok Taraflı Fon’dan 26,1 milyon dolar kaynak sağlandı."
        
Ataman, bu anlaşmalarla TTGV ile Çevre ve Orman Bakanlığının çeşitli görevler üstlendiğini bildirdi.
        
TTGV’nin anlaşmalar kapsamında ozon tabakasını incelten maddeleri kullananlara ulaşarak, bu ürünlerin tanımlanması için çalışmalar yapma gibi görevler aldığını belirten Ataman, şöyle devam etti:
        
"TTGV, şimdiye kadar KOBİ’lerin ozon tabakasını incelten maddelerin giderilmesine yönelik koşullar, teknolojik seçenekler ve sağlanabilecek destekler konusunda bilgilendirilmesi ve seminerler düzenlenmesi, bu maddeleri giderme seçeneklerini ortaya koymaya yönelik projelerin hazırlanması, ülke çapında değişim projeleri hazırlanarak Dünya Bankası aracılığıyla Çok Taraflı Fona sunulması ve destek sağlanması gibi görevleri kapsamında çalışmalar yaptı.
        
Desteklenen projelerle Türkiye’de ozon tabakasını incelten maddelerin tüketimi, 2006’da zorunlu kullanım alanları dışında sıfırlanmıştır.
 
Proje bu yıl sonunda tamamlanacak. 2007 sonrasında gerekli fon sağlanırsa 2. derecede önemli ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının giderilmesi için alternatif madde ve teknolojilere geçiş projeleri hedefleniyor."
        
Ataman, TTGV’nin 2006’da, sanayide enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve çevre dostu teknoloji gibi alanlarda destek programları başlattığını söyledi.