Teknoloji Philips 272B7QPJEB monitör inceleme

Philips 272B7QPJEB monitör inceleme

18.12.2018 - 17:23 | Son Güncellenme:

Philips’in öncelikli olarak iş piyasasını hedefleyen, ancak evler için de ideal olan 27 inçlik monitörü 272B7QPJEB’yi sizler için inceledik. İnce çerçevelerinin yanında iyi görüş açıları ve genel görüntü kalitesi sunan Philips 272B7QPJEB, bir monitörde istediğiniz çok yönlülüğü masanıza getiriyor.

Philips 272B7QPJEB monitör inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

2560 x 1440 (WQHD) çözünürlük ve IPS tipi paneller, güçlü renk reprodüksiyonu özellikleri talep eden tüketiciler arasında oldukça popüler. Genellikle bu tür modeller geliştirilmiş W-LED arka ışık sistemiyle gelir ki bu da yüksek sRGB renk gamı sağlar. Ancak birkaç model, hem sRGB hem de Adobe RGB renk uzayının kapsama alanıyla ilgili daha fazla şey sunuyor.

Philips 272B7QPJEB ise iyi görüş açıları ve genel görüntü kalitesi sunan, 2560 x 1440 piksel çözünürlüğünde IPS LCD panelle geliyor. Geniş bağlantı seçenekleri, dahili hoparlörler ve USB yuvası, onu çok yönlü hale getiriyor. Boyut ve çözünürlük açısından giriş seviyesi monitörlere ilk adım olsa da büyük ölçüde prim yapabilir.

Çerçeveler oldukça ince

Haberin Devamı

272B7QPJEB, karmaşık şeylerin göze çarpmamasını sağlamak için birkaç temel özelliği kullanan şık görünümlü monitörlerden biri. En belirgin olanları sadece 8,5 mm kalınlığında olan süper-ince çerçeveler. Tipik 20mm genişliğe kıyasla önemli ölçüde ince.

Monitör kapandığında, sadece kenarlarındaki yuvarlak 3mm şeritleri görüyorsunuz. Diğer ekranlarla anında karşılaştırma yaptığınızda Philips’in bu monitörü daha temiz bir tasarıma sahip.

Ekranın altında çalışan fırçalanmış metal efektli plastik ve gümüş renkteli dik stand ise görünümü bozmuyor. Ekran ve stand, klipsli bir yapıda birbirine bağlanabiliyor.

Önden bakıldığında durum güzel, arkadan ise Philips 272B7QPJEB çok daha faydacı. Tüm bağlantı ve diğer elektronik donanımları barındıran dikdörtgen görünümlü, düz bir bölüme sahip. Örneğin , Dell UltraSharp UP2715K veya U2515H'nin yuvarlak sırt ve bağlantı kapağından çok uzak.

Stand da oldukça kullanışlı. 130 mm'ye kadar yükseklik ayarı, 90 derece dönme ve eğme opsiyonları var. Tüm hareketler tek elle de kolayca yapılabiliyor.

Philips 272B7QPJEB monitör inceleme

Bağlantı yelpazesi geniş

Ekranın arkası önü kadar çekici görünmese de, özellik yelpazesi geniş. Her bağlantı tipinden sadece birer tane var. HDMI, DisplayPort, DVI ve VGA ile geniş bir çeşitlilik elde ediyorsunuz.

Ayrıca, ikişer adet USB 2.0 ve 3.0 bağlantı noktalarınız var. Bunlardan biri bekleme modundayken cihazları şarj etmek için BC 1.2 standardıyla uyumlu. Tüm bağlantı noktaları sol arka köşede - ekrana baktığınızda - ve ulaşılması kolay yerlerde. Bazı ekranlarda olduğu gibi birbirlerine dolanmıyorlar.

Haberin Devamı

Bu tür bir monitör için verilenlerden çok uzak dahili hoparlörler mevcut. Ses, stereo jak yoluyla veya HDMI’dan çekilebilir. Ayrıca kulaklık girişinden de ses alabilirsiniz.

Hoparlörlerden gelen ses kalitesi biraz zayıf. Çok hafif arka plan dinlemeleri veya video kliplerin izlenmesi için kullanılabilir. Kulaklık jakı talep edilen her şey için en iyi seçim. Amp ve DAC'ler muhtemelen insanlar tarafından bilinen en iyi özellik olmasa da, sinyal en az gürültüsüz şekilde veriliyor ve gündelik dinleme için iyi.

Ekranda TN modeller kadar olmasa da AH-IPS panel kullanılıyor. Aynı zamanda 1000: 1 kontrast oranı, yüksek 350 nit maksimum parlaklık, standart 16.7M renk (bu çok hassas bir profesyonel görüntüleme ekranı değil), 5ms griden griye yanıt süresi de sunulanlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu arada monitörün önemli bir özelliği de sizin ekran başında olup olmadığınızı takip etmek. PowerSensor adında bir sensör bulunduran monitör, ekran başından kalktığınızda, otomatik olarak parlaklığı azaltıyor ve enerji maliyetini düşürüyor. Bu da oldukça önemli bir özellik doğrusu.

Kurmak son derece kolay

Philips 272B7QPJEB’yi kurmak, bazı rakiplerine nazaran çok daha kolay. Standı vidaladıktan sonra yapmanız gereken ekrandaki klipsleri gümüş renkli ayağa tutturmak. Bu arada vidalar standın üstünde sabit tutuluyor, böylece onları kaybetmeyeceksiniz.

Kutudan çıktığında ekran maksimum parlaklığa ayarlanmış olduğundan, bunu yapılandırmak için anında OSD ayarlarına geçmek isteyeceksiniz. Philips kullanım kolaylığıyla burada da bazı rakiplerini takip ediyor.

Ayarların genel düzeni ve onu kontrol etmek için kullanılan düğmeler yeterince açık. Bununla birlikte, hangi düğmenin ne yaptığını gösteren ekran göstergesi yok. Arkadan aydınlatılmadığı ve yalnızca koyu gri tonunda etiketlendikleri için yanlış düğmeye basmak çok kolay.

Haberin Devamı

Ayrıca, RGB renk modunu seçtiğinizde parlaklığı ayarlayamayacak olmanız sinir bozucu. Bunun yerine, varsayılan 6500K renk sıcaklık moduna bağlı kalmak ve parlaklığı bu şekilde ayarlamak isteyebilirsiniz.

Bu hayal kırıklığı bir yana, OSD gezinmek için oldukça uygun. Gereksiz ekstra mod yok ve monitörü istediğiniz gibi ayarlamak çok zaman almıyor.

Philips 272B7QPJEB monitör inceleme

Gelelim görüntü kalitesine

Ekranın maksimum parlaklığı 350 nit. Yani yazın güneşin ortasında dahi rahatlıkla kullanılabilir. Sahip olduğu kontrast oranı da kayda değer siyahlar elde etmenize olanak tanıyor.

Renk doğruluğu da başarılı. Kolorimetre ile test edildiğinde 6500K renk sıcaklığı 6820K olarak belirlendi. Bu, bir monitörde yapılacak görevler için yeterince uygun. Aynı zamanda %99.0 sRGB renk kapsama alanına ve sadece 0.09 değerinde etkileyici bir Delta E (ince renk tonu) özelliğine sahip.

Tüm bunlar, ister Word'de çalışın isterseniz de Dünyaların Savaşı'nı seyrediyor olun, sizin iyi bir ekrana bakmanızda etkili oluyor.

Olumsuz yanları var tabi ki de. Başlangıç için, giriş gecikmesi 26ms, ortalama olarak istediğimden biraz daha yüksek. 32ms (60Hz'lik bir paneldeki iki tam çerçeve), hızlı tempolu oyunlar oynarken giriş gecikmesinin açısından gerçekten endişe duyulan bir dönüm noktası. Bunu hızlandırmak için oyun modu yok. Her ne kadar Philips, oyunların çoğuna yetiyor olsa da, gerçekten rekabetçi olmak istediğiniz durumlarda, bu en iyi seçenek olmayacak.

Diğer değerlendirmem boyut ve çözünürlük hakkında. 2560 x 1440 çözünürlük, 27 inçlik bir monitör için doğru. İnç başına yaklaşık 109 ppi veya 0.2745mm'lik piksel aralığı sunuluyor. Bu değerler 25 inçlik modelde her şeyin küçük görünmesini sağlıyordu. Burada öyle bir şey yok.

Kullanıcılar metin, uygulama ve simgelerin boyutunu değiştirmek için Windows ölçeklendirme işlevini kullanma gereksinimi duymayacak. Photoshop veya video oynatıcılar gibi uyumlu uygulamalar, daha yüksek çözünürlükten tam olarak yararlanmanızı sağlıyor, bunu unutmayın.

Sonuca bağlıyorum

Philips 272B7QPJEB, hakkında çok şey var. Görüntü kalitesi, profesyonel bir Adobe RGB özellikli modele çıkmadan ihtiyaç duyacağınız kadar iyi, bunun yanında ince çerçeveler ekranı daha şık hale getiriyor.

Buna ek olarak, ergonomik ayarlar, dahili hoparlörler, kulaklık çıkışı ve dört yuvalı USB hub'ın eklenmesi, birçok işyeri veya ev için ihtiyaçları karşılayabilir anlamına geliyor.

Ciddi oyuncular 26ms giriş gecikmesi, yüksek yenileme hızının olmaması ve G-Sync ile FreeSync’in eksikliğini epey hissedebilir.

Philips 272B7QPJEB, hem ev hem de iş için uygun bir monitör. Bununla birlikte, ekran boyutu ve çözünürlüğü pek çok kişi için uygun. Elbette oyuncular için pek uygun değil, bunu belirteyim.

Philips 272B7QPJEB modeline yaklaşık 4400 TL’ye sahip olabilirsiniz.