Teknoloji Rolls Royce uçakları tamir etmek için robotik yılan ve böcek filosu geliştiriyor

Rolls Royce uçakları tamir etmek için robotik yılan ve böcek filosu geliştiriyor

19.07.2018 - 15:39 | Son Güncellenme:

Rolls Royce, uçakların motorlarını tamir etmek için böcek robot filosu geliştiriyor. Motorun içine yılan şeklinde bir robotla sokulan böcekler, arızanın kaynağını tespit edebiliyor.

Rolls Royce uçakları tamir etmek için robotik yılan ve böcek filosu geliştiriyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Rolls-Royce, gelecekteki uçaklarda motor bakımını yapmak için sıradışı bir fikre sahip. Firma bunun için yenilikçi robot kullanacak. IntelligentEngine projesinin bir parçası olarak, Rolls-Royce'den araştırmacılar, denetimleri yürütmek ve bakım yapmak için motorların içinde sürünen yılan ve böcek sürüsü hazırladılar.

Rolls Royce uçakları tamir etmek için robotik yılan ve böcek filosu geliştiriyor

Rolls-Royce'tan Dr. James Kell, "Jet motorunun içine girmemizi sağlayan birkaç minyatür cihaz geliştiriyoruz. Onarımlar, hasarlı malzemenin çıkarılması veya malzemenin tekrar yerleştirilmesi şeklinde olabilir. Bu onarımları yapmamıza izin vermek için, doğada da anahtar deliği cerrahisi tekniklerine benzer mekatronik probları geliştirmek için çalışıyoruz." dedi.

Proje Rolls-Royce, Harvard Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi arasında işbirliğinin sonucu. Buradaki fikir, yılanlardan ilham alan robotun, doktorların kullandığı ince esnek tüp şeklindeki endoskop gibi motora erişebilmesi. Daha sonra, motorun içinde dolaşabilen, yaklaşık 10 mm çapında küçük, minyatür robotlar sürüsünü alana enjekte edebilir.