Populer Bilim Surveyor ile bağlantı kesildi, Spirit ile yeniden temasa geçildi

Surveyor ile bağlantı kesildi, Spirit ile yeniden temasa geçildi

12.11.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yaklaşık 1 haftadır Mars gözlem aracı Mars Global Surveyor ile irtibat kuramıyor

Surveyor ile bağlantı kesildi, Spirit ile yeniden temasa geçildi

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan proje müdürü Tom Thorpe, 10 yıl önce uzaya gönderilen Surveyor’dan son olarak geçen pazar günü zayıf bir sinyal aldıklarını, ardından da teması yitirdiklerini söyledi.

Yörüngeden Mars’ın ayrıntılı haritasını çıkarmak üzere 7 Kasım 1996’da uzaya fırlatılan Global Surveyor, şu ana dek Kızıl Gezegen’de en uzun süredir görev yapan uzay aracı.

SPIRIT İYİ DURUMDA
Mars’a 90 günlüğüne gönderilen 1000 günü aşkın süredir görev başında bulunan, ancak bir süredir radyo irtibatı kesik olan Spirit ise geçen günlerde yeniden NASA ile temasa geçti.

Mars’taki 1000. gününü geçen ay sonunda tamamlayan Spirit, Mars’ın dünyaya göre güneşin uzak tarafında olmasından ötürü bir süredir radyo bağlantısı kuramayan Spirit, yeniden dünyaya veri göndermeye başladı.

Şu anda Mars’ın güney yarmıküresindeki Gusev Krateri’nde bir tepe üzerinde bulunan ve Kızıl Gezegen’de ikinci kışını geçiren Spirit, baharla birlikte güneş ışınının artmasıyla yavaş yavaş bataryalarını da şarj etmeye başlayarak, yeni görevlere hazırlanıyor.

NASA, Spirit’i bilimsel açıdan ilginç bir yer olan Columbia tepesinin iç çanağına konumlandırmayı ve ardından robotun yeni bilimsel durağı için uygun bir yol belirlemeyi umuyor.

Spirit’in ikizi, Mars hakkında müthiş bilimsel veriler gönderen Opportunity de Kızıl Gezegen’deki 1000. günü de 15 Kasım’da kutlayacak.

NASA’da görevli bilim adamları, her iki robotun da iyi durumda olduğunu bildirdiler.

MARS RECONNAISSANCE ORBITER (MRO)
NASA’nın, Mars’ın yörüngesindeki bir diğer gözlem aracı Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), Kızıl Gezegen’e gittikten sonra bir daha haber alınamayan uzay araçlarını aramakla görevlendirilmişti.

Mars’ta yaşam olup olmadığı, iklim ve jeolojik yapısıyla gelecekte yapılacak insanlı uçuşlara hazırlık görevlerinin yanısıra NASA’nın kayıp Mars Polar Lander ve İngiliz yapısı Beagle-2’yi aramakla yükümlü MRO, yeni görevini yerine getirmek için yine süper güçlü kameralarından yararlanıyor.

MRO’nun aradığı uzay araçlarından Mars Polar Lander, 1999 yılı ocak ayında fırlatıldıktan sonra aynı yıl 3 Aralık’ta görev yeri olan güney kutbu yakınlarında kaybolmuştu. Kayıp uzay aracının bu bölgede düştüğü sanılıyor.