Teknoloji Haberleri Bu Siber Güvenlik Hatalarından Kaçının!

Bu Siber Güvenlik Hatalarından Kaçının!

17.01.2020 - 10:18 | Son Güncellenme:

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Her gün yeni teknoloji haberleri alıyoruz; pek çok yeniliği hayatımızda buluyoruz. Yaşadığımız bu çağda kullandığımız en önemli araçlardan biri ise internet. Ancak internet hayatımızı kolaylaştırdığı kadar; kimi zaman da bize büyük tehlikeler oluşturabiliyor. İnternette yapılan bazı hatalar sebebiyle, siber tehditler ve tuzaklar bizleri hedef alabiliyor. Bunlardan korunmak için ise bilinçli davranmak; siber güvenlik hatalarına düşmemek önemli. Pek çok kişi bazen yaptığı hatanın bile farkında olmazken; bazıları ise ihmalkar davranıyor olabilir. Ancak tüm bunlar internette isizn kişisel güvenliğinizi çok büyük bir tehlikeye sokabilir.

Bu Siber Güvenlik Hatalarından Kaçının

Moblobi.com

Haberin Devamı

Sosyal medya: @Moblobi

İşte size internette sizi tehlikeye düşürebilecek ve hatta hedef haline getirebilecek bazı siber güvenlik hataları:

1- Bana Birşey Olmaz Demek:

Kullanıcıların pek çoğu internette hedef olmayacağını düşünerek, bu ihtimali görmezden gelirler. Güvenlik önlemlerini almazlar; hatta olası şüpheli durumları bu güven ile gözden kaçırırlar. Oysa ki, internette güvenli kalmak isteyenler öncelikle bu “bana birşey olmaz” yanılgısından uzak durmalılar. Her bireyin siber tehditlerin hedefi olabileceği tehlikesinin farkında olup; buna uygun online güvenlik önlemleri almalılar.  

2- Gelen Bağlantıya Tıklamak:

Günümüz dünyasının en önemli haberleşme yöntemlerinden biri de e-postalar. Siber saldırganlar da bu durumun farkındalar. Dolayısıyla da bu haberleşme yöntemini veya sosyal medya hesaplarınızı kullanarak pek çok kişiyi zararlı bağlantılar yolu ile tuzağa düşürüyorlar. Kimi zaman bir ödül kazandığımızı söyleyen; kimi zaman ise cazip veya kaçırmak istemediğiniz tekliflerle sizi tıklamamanız gereken bağlantılara yönlendiriyorlar. Yapabileceğiniz en önemli siber güvenlik hatalarından biri ise, işte bu şüpheli bağlantılara tıklamaktır. Bu bağlantılar yolu ile kişisel bilgileriniz ve cihazınızdaki veriler ele geçirilebilir; dönüşü olmayan sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple özellikle e-postalar veya sosyal medya aracılığıyla sizinle paylaşılan bilmediğimiz bağlantılara kesinlikle tıklamayın.

Haberin Devamı

3- Güncellemeleri Yapmamak:

Cihazlarımızda kullandığımız yazılımlar, belirli aralıklarla güncellenerek olası sorunlarla karşılaşmamız önlenir. Ancak günümüzün yoğun temposunda cihazınızdaki bu güncellemeleri yapmayı atlıyor olabilirsiniz. Bu durum ise siber güvenlik anlamında yapabileceğiniz en önemli hatalardan biri. Çünkü cihazlarımızı ve içerisindeki bilgileri, internet dünyasında olası saldırılardan koruyan en temel önlemlerden biri de bu güncellemelerin zamanında yapılıyor olmasıdır. Bu sebeple bu hataya düşmemek ve cihazlara gelen güncellemeleri vaktinde yapmak oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

4- Aynı Parolayı Kullanmak:

İnternette kullanıcıların düştüğü en önemli siber güvenlik hataların başında zayıf veya tekrarlanan parolalar kullanmak geliyor. Birçok farklı platforma üye oluyoruz. Kolaylık olması adına da çoğumuz tüm platformlardaki şifreleri genellikle aynı belirliyoruz. Ancak bu durum bizim önemli bir hataya düşmemizie ve saldırılara açık hale gelmemize sebep oluyor. Çünkü herhangi bir platformdaki açıktan  yararlanarak parolarınızı ele geçiren kişiler, şifreniz ayı olduğu için tüm hesaplarınızı ele geçirebilirler. Bu sebeple her platform için ayrı parola yaratmaya özen gösterin.

Ayrıca; parolanızın tekrarlanan rakamlar ve harflerden oluşan; kendi adınızı veya doğum tarihiniz gibi kolayca elde edilebilecek bilgileri içeren zayıf parolalar olmamasına da özen gösterin. İnternette güvenliğin en önemli unsurlarından birinin güçlü parolalar ve şifreler oluşturmak olduğunu unutmayın. Bunun için de her platform için farklı sayı, harf, noktalama işaretlerinden oluşan güçlü ve özel parolalar yaratın.

Haberin Devamı

Sözkonusu platformlarda parola değişikliği yaparken de mevcut parolada ki sadece tek karakteri değiştirerek yeni parola oluşturmaktan çekinin; bunun yerine yeni, güçlü ve güncel parolalar oluşturun.

5- Bilinmeyen Wi-Fi Ağlarına Bağlanmak:

Pek çok kullanıcı ortak wi-fi yani kablosuz internet ağlarından bağlantı sağlıyor. Hatta banka hesaplarına ve sosyal medya hesaplarına da bu wi-fi ağları aracılığıyla giriş yapıyor. Ancak pek çoğumuz bağlandığımız bu kablosuz ağın ne kadar güvenli olduğu konusunda bilgi sahibi değiliz. Siber güvenlikte düşülen en önemli hatalardan biri de güvenli olmayan w-fi bağlantılarını kullanmaktır. Çünkü bu ağlar üzerinden verilerinizin çalınması veya cihazınızın saldırıya uğraması sözkonusu olabilir. Bu sebeple güvenliğinden emin olmadığınız kablosuz ağlara bağlanmayin.

6- Verileri Yedeklememek, Şifrelememek:

Siber güvenlik konusunda düşülen en önemli hatalardan biri de verileri yedeklemek veya şifrelemek konusunda ihmalkar davranmaktır. Belirli dönemlerde verilerinizi yedekleyerek veya dosyalarınızı şifreleyerek olası saldırılardan kendinizi korumuş olursunuz.

Haberin Devamı

Yeni teknolojiler, sosyal medya dünyası ve teknoloji haberleri konusundaki duyarlılığımızı mutlaka siber güvenlik anlamında da taşımalıyız. Tuzak veya tehdit oluşturacak bu gibi hatalardan kaçınmalı; mutlaka önlemler almalıyız.