Teknoloji E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir? E-İrsaliye Kimler İçin Zorunludur?

E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir? E-İrsaliye Kimler İçin Zorunludur?

15.06.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok işlem bilgisayarlar üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlemler hem daha kolaydır hem de kağıt israflarının önüne geçmektedir. E-irsaliye de bunlardan bir tanesidir. E-irsaliye nedir, nasıl kesilir? E-irsaliye kimler için zorunludur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir E-İrsaliye Kimler İçin Zorunludur

Dijital ortamlarda irsaliye gönderme, saklama, yanıtlama gibi işlemlerin yapılmasına e-irsaliye ismi verilmektedir. 487 sayılı Vergi Usul Kanunu Kapsamında yürürlüğe giren e-irsaliye uygulamasına göre, irsaliyelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak dijital ortamda düzenlenmesi ve muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir?

 E-irsaliye malların taşınması ve sevki esnasında kullanılan irsaliye belgelerinin elektronik ortamlarda hazırlanmasına verilen isimdir. E-irsaliyenin, kağıt olarak kesilen irsaliyeden bir farkı yoktur. Hukuki anlamda da kağıt irsaliye ile aynı standartlarda bulunmaktadır. 

 Kağıt şeklindeki irsaliyeler taşıma ve sevk irsaliyesi olmak üzere iki şekilde olmaktadır. E-irsaliye ise genellikle sevk irsaliyesi olarak kullanılmaktadır. Taşıma irsaliyesi olarak ise kağıt irsaliye kullanılması gerekir.

Ticari faaliyet gösteren şirketlerin elektronik irsaliyeye geçiş yapmasının en büyük sebebi şirketlerin operasyonel süreçlerinin yönetilmesi esnasında zamandan tasarruf etmek amacı ile yapılmaktadır. E-irsaliye avantajları şu şekildedir:

Haberin Devamı

E-irsaliyenin elektronik ortamda hazırlanması zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur.

İrsaliye basım, arşivleme, kargolama gibi giderlerin azalması sebebi ile maliyetin düşmesine yardımcı olur. 

E-irsaliye sayesinde bilgi hızlı bir şekilde şirketlere ulaşmaktadır. 

Kağıt israfını önlediği için doğa dostudur. 

Şirketler e-irsaliye süreçlerini muhasebe sistemlerine entegre etmektedir. Bu şekilde süreçler tek bir yerden yönetilebilmektedir.

E-İrsaliye Kimler İçin Zorunludur?

Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu 509 sıra nolu Vergi Usul Kanununa göre, e-irsaliyeye geçilmesi zorunlu durumlar şu şekildedir;

Vergi düzeyi düşük ya da riskli olan mükelleflerin e-irsaliyeye geçmesi zorunludur.

E-irsaliye uygulamasında kaydı olmayana alıcılara da sevk amaçlı irsaliyeler e-irsaliye olarak kesilebilir.

E-irsaliye uygulamasını kullanmak zorunda olan firmalar mal sevkiyat işlemleri ve serbest meslek gruplarına dahil olan firmalardır.