Teknoloji Lenovo Data Center Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Chris Cooper ile 5G ve blockchain teknolojileri hakkında konuştuk!

Lenovo Data Center Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Chris Cooper ile 5G ve blockchain teknolojileri hakkında konuştuk!

15.04.2020 - 13:09 | Son Güncellenme:

Gelişen yeni teknolojiler hakkında Lenovo Data Center Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Chris Cooper ile güzel bir röportaj yaptık.

Lenovo Data Center Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Chris Cooper ile 5G ve blockchain teknolojileri hakkında konuştuk

Günümüzün en önemli iki teknolojisi olan 5G ve Blockchain hakkında Lenovo'nun ilerleyen zamanlarda neler yapmak istediğini Lenovo Data Center'ın en önemli isimlerinden biri olan Chris Cooper'a sorduk. İyi seyirler...

Haberin Devamı

Lenovo ile ilgili neler yapıyorsunuz, sizinle ilgili kısaca bilgi alabilir miyim?

C.C : Öncelikle bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Ben aslında Lenovo Veri Merkezi grubunun Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’de büyümesinden sorumluyum. Türkiye gerçekten bu büyüme planının çok önemli bir planı ve çok hızlı büyüyen bir ülke.

Peki Türkiye ile ilgili 2020’de neler yapmak istiyorsunuz?

C.C : Aslında şu anda Türkiye’deki işimizde çok güçlü bir alt yapımız var hem İstanbul’da hem Ankara’da iki veri merkezimiz var ve devam ederken bir yandan ekibimizi daha da güçlendireceğiz diğer yandan kanallarımıza da çok fazla rol düşüyor. O yüzden dağıtıcılarımızın becerilerini ve bilgi birikimlerini geliştireceğiz bu sayede müşterilerin problemlerine daha doğru çözümler bularak işimizi daha ileriye taşıyacaklar.

Haberin Devamı

Herhangi bir şirket için dijital dönüşüm nasıl olmalı?

C.C : Dijital dönüşüm aslında çok farklı şekillere bürünebilir ama önemli olan rekabet için gerçekten her şirketin dijital dönüşüme ihtiyacı olduğudur bunu kesinlikle biliyoruz. Eğer dijital olarak kendinizi geliştirmezseniz, arkada kalarak rekabet avantajınızı olduğunuz pazarda kaybedeceksiniz demektir.

Sizce teknolojideki insan ve makine ortaklıklarıyla ilgili en büyük dönüşümler nelerdir?

C.C : Çok ilginç bir soru, aslında bu konu sürekli değişiyor ve dönüşüyor yani bugün hemen hemen herkes Cep telefonlarımız, tabletlerimiz ya da Bilgisayarlarımız gibi internetle bağlantılı cihazlar kullanıyoruz ama sektörde aynı zamanda bağlantılılık gerçekten çok çok kritik yani çok fazla veri toplanıyor o veriler toplandıkça, yaratıldıkça önemli olan o veriyi hesaplamak ve yapay zeka kullanarak bu veriyi işleyip o veriyi doğru şekilde pazarda kullanabilmek. Internet'e bağlı olmak yani ‘bağlantılılık’ ve aynı zamanda büyüyen veriyi yönetebilmek o veriyi geleneksel veri merkezlerinin dışında yönetebilmek aslında çok daha önemli bir hal alıyor.

Lenovo önümüzdeki birkaç yıl içinde hangi teknolojilere odaklanmayı düşünüyor?

C.C : Lenovo olarak bizim gerçekten bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, sanal gerçeklik, veri yönetimi, bulut yönetimi vb. gibi çok geniş bir portföyümüz var ama aynı zamanda pazarda nesnelerin interneti ile ilgili de çok fazla teknolojimiz var. Asıl o tarafta daha çok büyüme göreceğiz. Smart verticals, akıllı çözümler ve bütün bunların sağlık, üretim, telekominikasyon ve parakende sektörlerinde kullanıldığını göreceğiz mesela artık parakende’de online mağazalar var ve burada çok fazla miktarda veri toplanıyor, veri yaratılıyor bunun sayesinde insanlar çok fazla online satın alma yapıyorlar ve teknoloji bu anlamda çok önemli. Bizim şu anda mottomuz herkes için daha akıllı teknolojiler. Düşünün siz ofisinize giderken evden ofise gideceğiniz yolu biliyorsunuz ama o sırada yine de cep telefonunuzdan google haritalar ya da benzer bir uygulama kullanıyorsunuz ve senelerdir bunu yapıyorsunuz ofise gideceğiniz yolu bilmediğinizden değil, oradaki veriyi kullanarak gitmek istediğiniz lokasyona trafik sıkışıklığını bertaraf ederek mümkün oldukça hızlı bir şekilde gitmek istiyorsunuz.

Haberin Devamı

Lenovo’nun günlük yaşamımızla ilgili akıllı teknoloji çözümleri neler?

Haberin Devamı

C.C : Akıllı teknojileri biz aslında gerçekten çok farklı boyutlarda sunuyoruz mesela bizim akıllı saatlerimiz, sabah uyandığınız anda sizi uyandıracak uyku kalıpları ve giyilebilir cihazlarımız var bunlar da sağlık sektörüyle ilgili şu an da kullanılıyor. Bir şey satın almak istediğiniz zaman bir alt yapımız (--- var) bu alt yapı sayesinde mesela belirli satış noktalarında insanların çalışmalarına gerek olmadan her şey yapay zeka kullanılarak ya da arttırılmış gerçeklik kullanılarak yapılıyor. Yapay zeka video kameralarla sizin davranışınızı izleyerek kasadan geçirirken ürünleri otomatik olarak scan ediyor yani artık bu teknolojiler gittikçe hayatımızın her noktasına giriyor.

Lenovo veri yönetimi adında hangi teknolojileri getirdi ?

C.C : Daha önce de söylediğim gibi çok fazla miktarda edge’de yeni veriler üretiliyor. Bunlardan bir tanesi Edge computing diğeri ise nesnelerin interneti. Şimdi bunlarla ilgili en önemli konulardan bir tanesi güvenlik. Altyapıdan yani klasik veri merkezlerinden çıkan verileri daha yüksek ortamlara taşırken güvenlik çok önemli bir nokta. Biz de yeni ürünlerimizi ve çözümlerimizi mesela edge computing’e çıkarırken içine çok fazla akıllı teknolojiler koyduk mesela, bir server sunucu veri merkezinin gerektirdiği ortamı gerektirmiyor örneğin duvara asılabiliyor ve ondan sonra o makine bir kere yerleştirildikten (kurulduktan?) sonra üzerine herhangi bir yazılım eklemeye çalıştığınızda ya da cihazı bir yerden bir yere taşımak isterseniz içindeki hafızasını belleğini kapatıyor hemen yöneticiye mesaj gönderiyor yani güvenlik anlamında çok çok efektif (mesela telekomünikasyonu ya da baz istasyonlarını düşünün yani orda izleme için kullanacağınız mesela dizel jeneratörleri için işte kullandıkları yakıt olsun vb. (anlamlandıramadım) ) bunlar parakende mağazalarda da kullanılabilir mesela işte soğutma ürünleri ya da cctv kapalı devre televizyonlarda kullanılabilir insanlar bir mağazaya girip çıkarken onların akışını takip edebilir yani o kadar çok farklı uygulamada kullanılıyor ki yine  dediğim gibi sağlık sektöründe çok fazla kullanıldığını görüyoruz yani EDGE ve IOT gerçekten en hızlı büyüyen alanlar ve bizim de en çok odaklandığımız alanlar bahsettiğim gibi ortamlarda bunları son derece güvenli bir şekilde kullanabiliyoruz.

Haberin Devamı

Bu arada deminki sorumun son sorum olacağını söylemiştim ama aklıma şimdi geldi, Lenovo blockchain teknolojileriyle ilgili kendini nerede görmek istiyor ve nerede konumlandırıyor?

C.C : Çok ilginç bir soru, ben çok net bir cevap vereceğim blockchain gerçekten çok akıllı bir teknoloji biz blockchain’i kendimiz kendi tedarik zincirimizde de kullanıyoruz yani kendi kullandığımız bir şeyle ilgili referans veriyoruz. Hükümet organlarıyla birlikte çalışıyoruz finans kurumlarıyla çalışıyoruz, EMEA merkezinde blockchain ile veri merkezi açısından da konuşuruyoruz Nutanix ile altyapı anlamında kullanıyoruz. Türkiye’ye bugün blockchain ile ilgili çok farklı hizmetler sunabilecek noktadayız.

Lenovo 5G teknolojileriyle ilgili 2020 ve sonrasında neler yapmak istiyor ve 5G teknolojileri size göre neler vaadediyor ?

C.C : Öncelikle beklentiyi şu şekilde dile getireyim, 3G çıktığı zaman telekomünikasyon şirketinde çalışıyordum o teknoloji pazar liderliğine oynuyordu ama 4G’ye geçtiğimiz ve şimdi 5G’ye geçiş fırsatıyla her şey terse döndü. Artık teknolojiyi talep eden zaten teknolojinin kendisi. EDGE ve IOT’ye doğru ilerlerken Lenovo halihazırda cep telefonları için çözümler üretiyor. 5G modüllü PC için 5G bağlantısı ve hatta Edge computing’de hangi kanalı kullanıyorsanız Wifi olabilir LTE olabilir ya da 5G olabilir biz bütün bu portföy’e uyacak bağlantılı cihazlar için çözümler ve hizmetler üretiyor ve sunuyoruz.