Populer Bilim Tertemiz zirveler!..

Tertemiz zirveler!..

30.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Everest ve K2 dağı gibi dünyanın en yüksek dağlarını temizleyebilecek teknoloji icat edildi.

Tertemiz zirveler..

İtalyan yenilenebilir enerji firması Actelios ve Ulusal Araştırma Konseyinin Himalayalar’dan sorumlu EV-K2-CNR Komitesi tarafından üretilen ve "Earth" olarak adlandırılan sistem, yüksek dağlardan her yıl dağcıların bıraktığı çöp ve artıkları temizlemeyi amaçlıyor.

Elektriğe ihtiyaç olmadan çalışan ve çok düşük oksijenli çevre ortamına dayanıklı sistem, etkin bir temizleme sisteminin bulunmadığı dağlarda çöp oranını yüzde 97 oranında azaltmayı öngörüyor.

Actelios Icra Başkanı (CEO) Roberto Tellarini, Himalaya dağlarında çöp konusunun önemli bir sorun olduğunu belirtirken, dağcılar tarafından bırakılan şişe, teneke, yumurta ve muz kabuğu gibi çöplerin her yıl dikkat çekici bir şekilde arttığına işaret etti.

Çevreye herhangi bir zarar vermeden işleyecek sistemin çalışma sonuçlarının oldukça tatmin edici olduğunu ifade eden Tellarini, sistemin ilk olarak Eylül ayında Pakistan Karakorum Milli Parkı’nda
bulunan deniz seviyesinden 3 bin 400 metre yüksekliğinde Baltoro vadisinde daha sonra da Nepal Sagarmatha Milli Parkı’nda deneneceğini bildirdi.