Teknoloji Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands incelemesi

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands incelemesi

01.05.2017 - 11:03 | Son Güncellenme:

Tom Clancy'nin Ghost Recon Advanced Warfighter'daki fütüristik ortamından uzaklaşıp dağ, orman, çöl ve yeşilliğin bol olduğu açık dünya oyunu Ghost Recon Wildlands'i inceledik. Sizleri taktiksel düşündürüp içinizdeki ekip ruhunu ön plana çıkartan Ghost Recon Wildlands'in dünyasına kısa bir yolculuk yapacağız.

Tom Clancys Ghost Recon Wildlands incelemesi

2012 yılında Future Soldier ile hayatımıza giren Ghost Recon serisi 2014’te piyasaya sürülen Phantoms’un ardından Wildlands ile geri döndü. Assassin’s Creed, Far Cry gibi popüler serilerin ardından Ubisoft, seriye Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands ile yeni soluk getirdi desek yanlış olmaz. Ghost Recon Advanced Warfighter'daki fütüristik ortamdan uzaklaşıp kendinizi dağ, bayır, yeşillik demeden Bolivya'nın açık dünyasına bırakmak istiyorsanız Wildlands tam sizlik. Ama unutmamanız gereken en önemli şey takım çalışması.

Haberin Devamı

Wildlands, belkide dünyadaki en doğal ve zengin yerlerden biri olan Bolivya'nın peyzajını ve mimarisini ödünç alıyor. Oyundaki her yer büyüklük ve estetik olarak sizlere farklı hissettiriyor. Yukarıdan bakıldığında bile iklim, peyzaj gibi birçok etkenin mükemmel bir bir şekilde bütünleşmiş olduğunu görüyorsunuz.

Oyunun görsel ayrıntıları oldukça etkileyici. Bir yağmur fırtınası esnasında güneş bir anda kara bulutları delip ışığıyla uzak tepeleri ve dünyanızı aydınatabiliyor. Yağmurdan sonra su, lastik ve ayak izleri içindeki toprak yol, küçük su birikintileri gibi detaylar da oldukça güzel ve işçiliğin bir kez da konuşturulduğunu gösteriyor. Bir helikopterin rüzgarıyla otları parçalayıp ağaçları sallaması veya yamaçlardaki küçük kiliseler onlarca yıldır orada oldukları gibi görünmesi gibi birçok şeyle karşılaşacaksınız. Grafiksel olarak beklentileri karşılayan yapım, ışıklandırmalarıyla da göze görsel şölen yaşatıyor. Çevre ve karakter modellemeleri gayet başarılı.

Haberin Devamı

Tom Clancys Ghost Recon Wildlands incelemesi

2019 yılının Bolivya’sında geçen Ghost Recon: Wildlands'te Santa Blanca adlı uyuşturucu kartelini, dört özel kuvvet askerinden oluşan Operation King Slayer adı altındaki ekiple devirmeye çalışıyoruz. Tabii sizde bu ekibin bir üyesini oynuyorsunuz. Just Cause oyunlarından da alışık olduğumuz oyunda amaç kartelin Bolivya üzerindeki bütün bölge ve bölge liderlerini ele geçirip büyük patron El Sueno’yu öldürmek. Evet, ortada muhteşem bir hikaye yok ama sizi oyuna bağlamaya yetiyor. Zaten Wildlands'in hikayeden çok oynanış özellikleri ile oyuncuların dikkatini çektiğini belirtelim.

ABD yasal sebeplerden dolayı Bolivya'ya büyük bir ekip gönderemediğinden etkili ama ufak bir ekip olarak büyük patronun peşine düşüyoruz. Tabii büyük patrona ulaşmadan önce kartelin diğer üyelerini aşmak gerekiyor. Kartelin bazı isimlerini tutukluyor, bazılarını iş birliğine zorluyor bazılarını bazıllarını da öldürmek zorunda kalıyoruz. Peşine düştüğümüz her kartel üyesinin hikayesini de oynarken keşfediyoruz. Kartelin kilit isimleri de farklı tipler. Hepsinin kendine has karakteristik özellikleri var ve bölgeleri de buna bağlı gelişim gösteriyor. Bir kartel liderinin bölgesi zıpazıp adam kaynarken, diğeri teknolojik açıdan gelişmiş olabiliyor.

Haberin Devamı

4 kişilik co-op oynanış desteği sunan Ghost Recon: Wildlands, arkadaşlarınız ile oynayınca daha fazla keyif veren bir yapım. Oyunda operasyonlara yaklaşma şekliniz tamamen size bağlı. Havadan, karadan ya da sudan saldırılar yapabilirsiniz. Takımınızı gizlilikle ve taktiksel hareket ettirip düşmanlarınızı al aşağı edebilir ya da silahlarınızı kuşanıp "taktik maktik yok bam bam bam" deyip düşmanların arasına dalabilirsiniz. İkinci dediğimi yaptığınız zaman sonuç genellikle bizim lehimize kötü bitiyor. Zorluk seviyesi arttıkça fark edilmeniz de o yönde artıyor.

Oyunu oynamak neden arkadaşlarınızla daha iyi? Çünkü yanınızda üç tane bot ve siz tek başınıza oynarken bir süre sıkılabilirsiniz. Ancak arkadaşlarınızla görevleri yaparken herkes kendi tarzını oyuna yansıtacağından daha zevkli bir hal alıyor. Hem de aynı görevleri farklı farklı şekillerde yapabilirsiniz. Ancak oyunda ilerledikçe ve daha zor bölgelere geldikçe zorluk derecesi artıyor ve mecburen taktik uygulamak zorunda kalıyorsunuz.

Haberin Devamı

Tom Clancys Ghost Recon Wildlands incelemesi

Ana ve yan görevlerden oluşan oyunda ana görevi yukarıda anlattık. Yan görevlerin bazıları kurtarma bazılar da mühimmatları yok etme gibi türler olabiliyor. Bunları haritayı açtığınızda göreceksiniz. Bazen de konvoy kesme görevleri geliyor ki bunları kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Kamyonun canı bitmeden onu ele geçirirseniz yardım ettiğiniz direnişçiler gelip o kamyondaki erzakları alıyor. Bu da yeteneklerinizin açılmasında büyük rol oynuyor.

Görev sistemi ise tamamen özgür olarak hazırlanmış. Dilediğiniz zaman dilediğiniz göreve gidebiliyorsunuz. Ancak bazı görevleri açmak için harita üzerinde de görülebilen istihbarat bilgilerini toplamanız ya da yan görevleri yapmanız gerekiyor. Bu bilgileri toplayarak bir sonraki hedefinizi aktif hale getirebiliyorsunuz. Bu sayede haritanın her yerini gezmenizi sağlayan yapım, başarılı bir iş çıkarmış.

Haberin Devamı

Oynanabilirlik

Third Person Shooter (Üçüncü şahıs aksiyon) olan Ghost Recon: Wildlands, The Division ve Rainbow Six'den gelen bazı özellikleri kullanıyor. Bunların en başında da zaten taktiksel oynanış var. Oyunda tümü gerçek hayatta bulunan eşyalara dayanan ve kolayca tanımlanabilen baş döndürücü bir çeşitlilikte silah ve araç bulunuyor. Çok sayıda silah ve araçtan faydalanarak açık dünya da belirli görevlerinizi tamamlıyorsunuz. Zaten Wildlands'in bu yapısı, oyunun şaşırtıcı ve etkileyici dünyasını keşfetmenize neden oluyor. Mesela düşmanları öldürmeden önce önce onları bulmak için droneunuzu gönderip keşif yapabilirsiniz. Böylece taktiğinizi belirleyip düşmanlarınız kolayca öldürebilirsiniz.

Bu arada oyunda multilplayer desteği yok. Co-Op sistemi bulunuyor. Oyun içerisindeki hikayeleri, görevleri, tanıdığınız veya tanımadığınız insanlarla Co-Op sayesinde birlikte oynayabiliyorsunuz.

Oyunun taktiksel yönünü kuvvetlendiren "Synch Shot" özelliği de muhteşem. Takım arkadaşlarınızla birer hedefe kilitlenip, düşmanları eş zamanlı olarak indirebiliyorsunuz. Oyunu tek başınıza oynarken amacınız gizlilikse bu özellik oldukça işe yarıyor. Yalnız Wildlands'i en yüksek zorluk seviyesinde oynasanız da düşman yapay zekasında çok da bir gelişme göremiyorsunuz. Sizi görebilecekleri açılarda dahi yokmuşsunuz gibi davranabiliyorlar. Ya da az gerisindeki adamını öldürseniz ne oldu diye dönüp bakmıyorlar. Bir de cesetler bir süre sonra kendiliğinden ortadan kayboluyor, yerde sadece silahları kalıyor. Sonuç olarak yapay zeka orada birinin öldürüldüğünü anlayamıyor. Ya da düşma üssüne yakın bir yerden helikopterden iniyorsunuz ama düşmanlar helikopterin sesini duymuyor ya da sizi görmüyor. Yapay zeka çok iyi işler başarırken, bazen de çok basit hatalar yapabiliyor.

Silahların vuruş hissi ve tepkileri çok güzel. Uzaktaki veya yakındaki bir düşmanı öldürdüğünüzde onu hissedebiliyorsunuz. Özellikle keskin nişancı silahıyla düşmanları öldürmek ayrı bir zevk. Düşmanın beynini dağıttığınızda tatmin olmamak elde değil. Normal atış da Third Person Shooter iken nişan aldığınızda oyun, First Person Shooter bakış açısına geçiyor. Silahlarla ilgili tek sıkıntı ise ateş ederken ki çıkan efekt. Umarım bunu da bir güncellemeyle düzeltirler.

Ancak sper sistemi The Division'daki gibi iyi değil. Herhangi bir cismin/sperin arkasına geçtiğinizde karakter otomatik olarak oraya saklanma eğilimi gösteriyor, spere geçiyor. Sınırlı bir sper sistemi olduğunda rahat hareket edemiyorsunuz. Hatta bazı durumlar yanlışlıkla siperden çıkıp öldüğümde oldu. Otomatik sper, oyunun akıcılığı bakımından başarılı bir seçim olmuş gibi gözükse de bence olmamış. Bunun yerine keşke tek tuşla spere geçme olsaydı. The Division'daki gibi bir siper sistemi kullanılabilirmiş.

Tom Clancys Ghost Recon Wildlands incelemesi

Wildlands'te devasa büyüklükte bir açık dünya haritası bulunuyor. GTA V'i ezip geçen harita boyutu, Metal Gear Solid serisi ile yarışabilir büyüklükte. Doğal olarak bu büyüklükte bir harita içerisinde ulaşım sağlamak güç olacağından oyun içerisinde otomobil, cip, kamyon, uçak, bot, helikopter, motosiklet gibi farklı araçlar bulunuyor ve bunların hepsini kullanabiliyoruz. Ancak sürüş mekaniği başarılı değil. Watch Dogs’ta olduğu gibi araçlar neredeyse uçuyormuş gibi hareket ediyor. Bir GTA kalitesi ne yazık ki yok. Araçlar sadece sizi bir yerden başka bir yere götürme konusunda başarılılar. Helikoper kullanmak bazen sizi strese sokabiliyor. Bir türlü sürmeye alışamadığım helikopter kullanımı yüzünden oyunu birkaç defa kapatmak zorunda kaldım.

Harita üstünde topladığınız yetenek puanları tek başına çok da etkili değil. Çünkü her yetenek sadece puanla yükseltilmiyor. Ekstra kaynaklar ile de yeni yetenekler açabiliyorsunuz. Ekstra kaynaklar toplamak için haritada bulunan yakıt, yiyecek, istihbarat gibi objeleri işaretlemeniz gerekiyor. Bazı yetenekler silah kullanma becerilerini bazıları ise takım arkadaşlarınızın etkisini artırabiliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi konvoy görevlerini kaçırmayın. oyunda yol boyunca küçük bilgiler bulunuyor. Haritada zaten yan görevlerle dolu. Her bölgenin bir sürü yan görevi bulunuyor. Radyo vericisini savunmak, bilgisayar bağlantısını kesmek, malzemeleri etiketlemek vb gibi bir fırsat sunuluyor. Ancak haritadaki sayısız simge ve hangi görevleri yapmanız gerektiğini çözmek uzun zaman alıyor.

Tom Clancys Ghost Recon Wildlands incelemesi

Öte yandan karakterinizin giysisini, ekipmanlarını, silahlarını, dövmelerini ve hatta yaralarını dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Oynadıkça daha fazla kostüm seçeneği de açılıyor. Yeni silahlar ve silah parçaları bulmak için yine haritadaki özel noktalara gidip onları toplamanız gerekiyor. Her silaha takılacak onlarca farklı özellik bulunuyor. Parçaları veya silahları bir kez topladıktan sonra sizin oluyor ve istenildiği zaman kullanılabiliyor. Düşmanlardan aldığınız silahlar ne yazık ki bu duruma daih değil. Haritanın her yeni yerinde farklı silah ve özellikler sizleri beklediğinden kendinize ait bir silah yapmak için uzun bir zaman alabilir. Ancak bu da oyunu zevkli hale getiren diğer unsuların başında geliyor.

ARTILARI

İnanılmaz bir açık dünya alanı
Silahlar tatmin edici
Keşif için çok yer var
Arkadaşlarla oldukça eğlenceli

EKSİLERİ

Bazen kafa karıştırıcı yapı
Tekrarlayan görevler

SONUÇ

Wildlands'te Bolivya'nın dolambaçlı yolları ve pastoral köylerinde gezerken (ki bu oyunda harika bir zemin oluşturuyor) bir anda sadece silahızın namlusundan çıkan kurşunla ortalık aksiyon filmlerinden fırlamış gibi bir hal alabiliyor.

Takım bazlı bir oyun olan Ghost Recon Wildlands, küçük buglar içerse de (korkmayın bu hataların oynanışa çok fazla etkileri yok) arkadaşlarınızla saatlerce eğlenebileceğiniz keyfili bir oyun olmuş. Açık dünya temalı oyunları, askeri tarzı ve taktiksel düşünmeyi sevenler Wildlands'i düşünmeden deneyebilir.