Teknoloji Türk bilim insanlarından çok faydalı ses cihazı patenti!

Türk bilim insanlarından çok faydalı ses cihazı patenti!

26.02.2021 - 13:57 | Son Güncellenme:

Türk bilim insanlarının, iç kulakta farklı frekanslara  sahip seslerin birbirinden ayırt edilmesini sağlamak için geliştirdikleri ve  işitme cihazlarının performansını artırması beklenen buluş, Avustralya Patent  Enstitüsünden uluslararası patent aldı.

Türk bilim insanlarından çok faydalı ses cihazı patenti

Trakya Üniversitesinden (TÜ) yapılan açıklamaya göre, TÜ Uluslararası  İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun ve  Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Bulut, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık  Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Dr.  Öğr. Üyesi Eyyüp Kara ile birlikte işitme problemi olan hastalara yönelik  "Koklear İmplantta Spatial Seçiciliği ve Konuşmayı Ayırt Etmeyi Artırmak İçin Yeni Bir Elektrod Frekans Kodlama Yöntemi" çalışmasını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Cihazın temel çalışma prensibini değiştirme potansiyeli var

Prof. Dr. Uzun ve Doç. Dr. Bulut, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan  Tabakoğlu'nu ziyaret ederek Avustralya Patent Enstitüsünden alınan uluslararası  patent belgesini teslim etti. Tabakoğlu, Uzun ve Bulut'u başarılarından dolayı tebrik etti. Buluşun işitme teknolojilerinin temel çalışma prensibini değiştirme potansiyeli var

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Uzun, işitmede mevcut  yardımcı protezlerin verimliliğinin istenen düzeyde olmamasından yola çıkarak iç  kulakta farklı frekanslara sahip seslerin birbirinden ayırt edilmesini yeni bir  mekanizma ile açıkladıklarını belirtti.

Buluşun işitme teknolojilerinin temel çalışma prensibini değiştirme  potansiyeli bulunduğunu aktaran Uzun şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Buluşumuz öncesi kokleanın frekans ayrımı von Bekesy’nin 'Yayılan  Dalga Teorisi' ile açıklanıyordu. Yapılan çalışmalar ışığında bu teoremin  kokleanın frekans ayrımını tam olarak açıklayamadığı ve artık kokleanın sesi  alan, analiz eden, ileten biyonik bir yükselteç olduğu gösterilmiştir.

İşitme ölçüm cihazları, yardımcı protezlerin ve koklear implant  cihazlarının verimliliği en fazla yüzde 70’ler civarındayken buluşumuzda  yaptığımız çalışmalar sonucu elde edilen veriler ile bu oranı daha yukarılara  çekebileceğiz. Buluşumuz, mevcut teknolojilerdeki temel çalışma prensibini ve  buna bağlı olarak yazılımsal algoritmayı ve donanımı da değiştirecektir."