Teknoloji Türkçe İnternet dünyaya örnek oluyor

Türkçe İnternet dünyaya örnek oluyor

26.05.2006 - 10:52 | Son Güncellenme:

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve UNESCO’nun Cenevre’de ortaklaşa gerçekleştirdikleri, “İnternet’te Çok Dilliliği Yaygınlaştırma” konulu Küresel Sempozyum’da Türkiye de Netpia Türkiye ile yer aldı. 9-11 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyumda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılmasına yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

Türkçe İnternet dünyaya örnek oluyor

Ana Dilde İnternet Adresi’nin (ADİA) ele alındığı, Cenevre’deki, “İnternet’te Çok Dilliliği Yaygınlaştırma” konulu Küresel Sempozyum’da, Netpia Türkiye de Ana Dilde İnternet Konsorsiyumu’nun üyesi olarak yerini aldı. Dünya Bilgi Toplumu zirvesinin geçen Kasım ayında Tunus’ta düzenlenen ikinci fazının devamı olarak, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve UNESCO tarafından 9-11 Mayıs 2006 tarihleri arasında Cenevre’de düzenlenen sempozyuma, Netpia Türkiye adına Genel Müdür Koray Kocagöncü katıldı. Kocagöncü, katılımcılara Türkçe İnternet Adresi deneyimini aktardı.

Haberin Devamı
Sempozyumda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki sayısal uçurumun kapatılmasını sağlayacak teknik çözüm seçenekleri ve mevcut deneyimlerin yanı sıra, internette çok dilliliğin yaygınlaştırılması yönünde atılacak adımlar konusunda bir yol haritası belirlenmesi hedeflendi.

İnternetin geleceği ADİA’da yatıyor
Netpia Türkiye Genel Müdürü Koray Kocagöncü de, sempozyumda Türkiye’nin ADİA Deneyimi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, Türkiye’deki ekonomik göstergeleri ve nüfus istatistiklerine değinen Kocagöncü, Türkçe İnternet Adresi’nin (TİA) gelişimini anlattı. 10 ay gibi kısa bir sürede, TİA’nın tümüyle işlevsel hale getirildiğini belirten Koray Kocagöncü, sistemin sağladığı önemli faydaların da altını çizdi. Sistemin adres alanının yerel düzeyde yönetilmesi, ülkeler arasında hiyerarşinin bulunmadığı bir küresel entegrasyon modeli sağlaması, yerel dil ve kültürlerin korunması, kitleleri internet ile tanıştırması ADİA’yı internetin gelişiminde önemli bir yere oturtuyor.

Haberin Devamı
Sempozyumun sonuçlarını değerlendiren Koray Kocagöncü, bu tür uluslararası toplantıların, sayısal uçurumun kapatılmasında önemli role sahip olduğunu ifade etti. Kocagöncü sözlerine şöyle devam etti:

“Sempozyum’da internette çok dilliğin bir teknoloji konusu olmaktan artık çıktığı, konunun önemli linguistik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla tanımlandığı görüldü. İnternete çok dilli erişim konusunda bir kaç sene önce ortaya çıkan uluslararası alan adlarının (IDN) yayılmasındaki sıkıntılar, birbirinden bağımsız gerek 2’nci seviyede (2LD) gerekse en üst seviyede (TLD), gerçekleştirilen IDN uygulamaları tartışıldı. Varolan alan adları sisteminin (DNS) üzerine oturan ADİA gibi bir sözcük bakma (“keyword lookup”) yaklaşımının yerelleşmede ve çok dilliği sağlamada etkin olacağı vurgulandı.”

TİA İnternet’i tabana yayıyor
ADİA sistemi internet adreslerinin herhangi bir eke (www, com, net, nokta, vb.) gerek kalmadan, Türkçe karakterleri de içerecek şekilde, bilinen, gerçek isimlerden oluşturulabilmesini sağlıyor. Sistem bir yandan kullanıcılara internette kendi dillerinde dolaşma rahatlığı sunarken, firmalara da kendilerini gerçek isimleriyle ve ürünleriyle, doğru bir şekilde tanıtabilme avantajı sağlıyor. ADİA sistemi, kullanıldığı ülkelerde, internet kullanımını artırarak, e-ticaretin gelişmesinde ve e-devletin canlanmasında önemli bir rol üstleniyor.